Prethodni članak
Sljedeći članak

Vijećnici se žale da u Zaboku nešto smrdi: "Meni to ima po acetonu"


Na sjednici zabočkog Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak navečer, nezavisni vijećnik Krešimir Končevski, pod točkom vijećničkih pitanja i prijedloga, pokrenuo je temu o neugodnom mirisu koji se u posljednje vrijeme širi južnim dijelom grada. Kako je napomenuo, neugodan miris posebno je intenzivan na južnom završetku zabočke Industrijske ceste, što je odmah potvrdilo i nekoliko drugih vijećnika.


-Gotovo svakog dana idem u Zagreb i vraćam se natrag i na području industrijske zone, konkretno, kod križanja prema Mokricama, je jak miris. Meni laiku to ima po acetonu, a ne zna se gdje je izvor tog mirisa. Ja bih predložio da jedna grupa gradskih vijećnika i određenih zaposlenika Gradske uprave utvrdi opravdanost zahtjeva za postavljanje mjerne stanice za ispitivanje kvalitete zraka, kako bi se dao zahtjev Državnom inspektoratu za postavljanje stanice za mjerenje kvalitete zraka. Da bi se uopće utvrdilo zbog čega dolazi do takvog eventualnog onečišćenja. Kažem eventualnog, jer ne želim ništa prejudicirati. No, ja sam uočio taj problem i on je prisutan kontinuirano. Ovisno o strujanju zraka, nekad dođe i do mene doma, no najčešće ta struja ide prema gradu Zaboku i vjerujem da zahvaća velik dio grada Zaboka i centar. Samo što se tu onda taj miris više toliko ne osjeti, no, u Pavlovcu se često osjeti,a pretpostavljam i u Mokricama. No, sad je pitanje od kuda to dolazi, odnosno, koji je izvor toga. Jer ako se to tako osjeti na tolikom području, onda su posebno ugroženi oni koji su blizu tog izvora isparavanja. I mislim da trebamo pokrenuti postupaka kako bismo ustanovili o čemu se radi – rekao je Končevski.


Gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je da svi pretpostavljaju od kuda je i od čega je, ali je rekao kako će ipak zatražiti od Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije da naprave analizu, utvrde potencijalne izvore i da se poduzmu mjere za utvrđivanje izvora tih mirisa, odnosno, smrada. – Mi imamo dvi mjerne stanice u Zaboku koje kontinuirano kontroliraju kvalitetu zraka. Jedna je u centru Zaboka, a druga je na Bračku. I one su prisutne na Internetu, na našim web stranicama, i iz njih je vidljivo da uglavnom imamo zadovoljavajuću kvalitetu zraka, da nismo imali nikakvih incidentnih situacija s neprirodnim ili umjetnim izvorima onečišćenja. Bez obzira na promet. Jedino smo ponekad znali imati neke nepravilnosti koje su vezane uz količinu peludi ili povećanje ozona u zraku. Inače za ovo sam i ja dobivao upit od nekih ljudi koji nisu s područja grada, a obraćali su se Gradu. A Zavod za javno zdravstvo je nadležan za provođenju kontrole na području čitave Županije i mi ćemo Zavodu već sutra uputiti takav zahtjev – najavio je gradonačelnik Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook