Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIJEĆE ZA PREVENCIJU] Provodi se niz preventivnih aktivnosti kako bi se građani osjećali sigurno

Stanje sigurnosti na području grada Krapine ocijenjeno je uistinu dobrim, rečeno je na današnjem sastanku Vijeća za prevenciju


Danas je održana sjednica Vijeća za prevenciju u Gradskoj vijećnici Grada Krapine. Na čelu Vijeća za prevenciju je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji je istaknuo kako je sigurnost u gradu Krapini uistinu dobra.

- Kao što smo danas čuli na Vijeću za prevenciju, koje smo osnovali prošle godine za područje Krapine, kada usporedimo statistiku s nekim drugim mjestima, ovdje je razina sigurnosti veoma dobra. Naravno, svaki dionik u ovom aspektu sigurnosti ima svoj kotačić koji odrađuje kako bi do toga došli. Od Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, policije koja je vrlo često u kontaktu s nama i dobro surađujemo – istaknuo je Gregurović, dodavši da Grad Krapina, kroz projekte koji se odrađuju na području grada, od izgradnje nogostupa, ugibališta, postavljanja javne rasvjete na određenim mjestima, uvijek gleda na aspekt sigurnosti. - To je sve jedan vid preventive neželjenih događaja i posljedica. Na sugestiju policije i nekih drugih službi, krenuli smo s postavljanjem kamera po gradu i drugim promidžbenim aktivnostima. Zajedno smo s Policijskom upravom napravili brošuru o internetskim prijevarama, koje su sve češće. Česte su i zlouporabe droga, pa radimo na tome da se djeca i mladi na vrijeme informiraju i da se organiziraju za njih predavanja o štetnosti droge. Dakle, svi zajedno pokušavamo raditi na tome da sigurnost bude na jednoj zadovoljavajućoj razini – rekao je gradonačelnik i dodao kako se Grad Krapina može pohvaliti s velikim brojem udruga širokog spektra od onih kulturnih, udruga u socijali, sportskih udruga, kroz Krapinski sportski savez i ostale udruge koje grad financijski potpomaže. - Za svako dijete koje se uključi u te udruge, manja je vjerojatnost da će svoje slobodno vrijeme provoditi negdje u kafiću ili na nekim drugim neprikladnim mjestima gdje potencijalno dolazi u opasnost od određenog devijantnog ponašanja – zaključio je gradonačelnik.

Sastanku su prisutvovali i djelatnici policije koji su izvjestili o aktivnostima provedenima protekloj godini i onima koje tek slijede - Imamo niz preventivnih aktivnosti, od sigurnog uključivanja djece u promet, prije svega osnovnoškolske, zatim klasične aktivnosti koje idu svake godine, 'Manje oružja, manje tragedija', operativna akcija 'Mir i dobro' koja se bavi problemom upotrebom pirotehničkih sredstava te druge aktivnosti koje se odnose na suzbijanje kaznenih djela, teških krađa, krađa, prijevara, prije svega na internetu što je sada aktualno, vršnjačkog nasilja i tomu slično – kazao je načelnik PP Krapina Dubravko Kunštek.

Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU krapinsko zagorske istaknula je kako se sve preventivne aktivnosti provode sa ciljem da građani osjećaju sigurno. - Veliki broj aktivnosti se odnosi na preveciju razvoja ovisnosti kod djece i mladih kroz nekoliko i nacionalnih i naših lokalnih preventivnih programa i aktivnosti na prevenciju nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i međuvršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Dosta velike aktivnosti u posljednje vrijeme provodimo i u domeni koja je vezana uz sigurnost na internetu i mobitelu, u području zaštite podataka, prevencija vršnjačkog nasilja putem društvenih mreža i suvremenih medija i prevenciji određenih kaznenih djela koje su vezane uz domenu seksualnih delikata, a vezane su uz korišenje društvenih mreža. Značajan broj aktivnosti vezan je i uz preveciju određenog broja kaznenih djela koja su vezana uz zaštitu imovine naših građana, uz prevenciju provala u obiteljske domove, vikend kuće, stanove ili osobne automobile, kao i u dijelu zaštite ranjivijih grupa ljudi, starijih osoba koje često budu žrtve različitih prijevara i krađa na obiteljskom pragu – istaknula je Jurić i dodala kako jako dobru suradnju imaju i s udrugama osobama s invaliditetom. - Prošle godine smo se bazirali i na probletiku parkiranja tj. zlouporabu parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Gotovo svakodnevno provodimo preventivne aktivnosti vezano uz sigurnost u prometu i preventivno represivne aktivnosti, gdje možemo reći da imamo dosta dobre rezultate. Svi znamo da je naša županija jedna od najsigurnijih županija na području Republike Hrvatske. U tim našim aktivnostima nismo bazirani samo na samostalne aktivnosti, nego imamo i dobru suradnju i s drugim institucijama, udrugama te organizacijom civilnog društva – rekla je Jurić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook