Prethodni članak
Sljedeći članak

Promocija filma 'Gavran 101', nastalog prema ideji i scenariju Zorana Žukine

Žukina najavljuje i novi projekt, 'Bitku za Lisnik', kojeg sufinancira Ministarstvo branitelja, a kreće u svibnju


U Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu u petak 14. veljače održana je premijera filma “Gavran 101”. Film je nastao uz potporu Ministarstva branitelja, Grada Zagreba i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi, a sniman je od 5. studenog 2016. godine pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića.

Snimljen je prema ideji i scenariju Zorana Žukine. U snimanju filma “Gavran 101” sudjelovalo je više od dvadesetak najbližih Gavranovih suboraca i prijatelja. Film je sniman na autetničnim lokacijama na kojima je Gavran sudjelovao u oslobađanju Hrvatske, od Istočnog, pa do Južnog bojišta.

Kroz priču o legendarnom zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu htjela se prikazati istina o hrvatskim braniteljima. – Cilj mi je u samom početku bio snimiti film o Tigrovima, nije bilo terena gdje Tigrovi nisu bili, a u samoj biti smo bili mala postrojba tako da smo uvijek bili nadglasani i drugi su pisali našu povijest i ratni put. Damir Tomljenović Gavran je duša Tigrova, i predstavlja sve ono što su Tigrovi bili u ratu. „Djeca” koja su bez ikakve ideologije i vojnih iskustava išli braniti Hrvatsku, žene, djecu... – kaže scenarist Zoran Žukina.

Dodaje da je film već dobio pozivnice za Pulski filmski festival, Vinkovački i Mostarski, a i u pregovorima je s HTV-om oko serijala od tri ili četiri epoizode. - Ipak je najvažnije što je Ministarstvo branitelja prepoznalo rad filmske ekipe te nam sufinancira novi projekt pod radnim naslovom "Bitka za Lisnik" prema mojoj ideji i scenariju, a snimanje će početi u svibnju u produkciji Zagorskog lista – kaže Žukina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook