Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Ženama bih poručila da ostanu živjeti na selu, a mladim obiteljima da ne bježe u grad'

Ines Kuna Lihtar iz Gotalovca u općini Budinščina, druga je kandidatkinja za najuzorniju seosku ženu iz naše županije,koju je na ovogodišnji izbor kandidirala Savjetodavna služba i to upravo radi aktivnog djelovanja u udruzi Gotali, čija je predsjednica


Ja sam dijete sa sela, a moje selo je Gotalovec, gdje živim od rođenja. Nekada smo bili dosta siromašna obitelj. U kućanstvu smo živjeli tata, mama, sestra, ja, deda i baka. Bavili smo se poljoprivredom. Imali smo 10 hektara zemlje, hranili krave i svinje. Deda je umro dosta rano i mi žene smo tati sve pomagale. Išle smo s tatom u šumu po drva, brale kukuruz, hranile svinje i krave… Ni jedan muški posao nije nam bio stran - započela je priču Ines Kuna Lihtar (38) iz Gotalovca u općini Budinščina, druga kandidatkinja za najuzorniju seosku ženu iz naše županije, koju je na ovogodišnji izbor kandidirala Savjetodavna služba i to upravo radi aktivnog djelovanja u Udruzi Gotali, čija je predsjednica. Gotali čuvaju i njeguju tradiciju starih zanata i običaja posebno kroz centralnu manifestaciju 'Tak se neda pri nami delale' koja prikazuje realni život na selu nekada. Ines je majka dvojice sinova i poduzetnica. Radi u obiteljskoj firmi koja djeluje već 25 godina, a čiji je posao nastavila s mužem.

– Vezano na prijavu na natječaj za najuzorniju seosku ženu kontaktirao me je Darko Antonina iz Savjetodavne službe. Na prvi tren sam pomislila: Pa kaj sam ja seoska žena? Zna se kaj seoska žena radi. Ja stvarno nisam tipična seoska žena, ali sam se prijavila jer smatram da se u ovo vrijeme seoska žena ne razlikuje i ne bi trebala razlikovati od žena u gradu. I žene na selu mogu voditi brigu o svom izgledu, mogu šopingirati, imati nalakirane nokte… Mogu se baviti društvenim životom, a ne samo raditi na poljoprivredi, kako se to negda delalo. Već tijekom odrastanja na selu, u podosta patrijarhalnoj sredini, sa skromnim društvenim životom, spoznala sam u sebi potrebu za promjenama upravo na tom polju. Nekada davno u našem selu bila je omladina i Gotalovec je bio selo kulture. Imali smo bazen, zabave, predstave, razna druženja… Moj otac bio je također izuzetno društveno aktivan i zalagao se za napredak našeg sela. Nažalost, prerano nas je napustio. Uz njega sam razvila organizatorske sposobnosti i nekako stasala u inicijatora i nakraju provoditelja raznih aktivnosti u selu – ističe Ines, koja se naročito zalaže za položaj žena i ravnopravnost spolova u svojoj sredini. Po struci je odgojiteljica u vrtiću pa svoje znanje i brigu o tradiciji prenosi i najmlađima. Uči mlade da ne zaborave odakle su potekli, pogotovo svoje običaje, zanate i kajkavštinu. Gotale i Ines upravo ste i mogli upoznati upravo kroz manifestaciju 'Tak se negda pri nami delale'-Damir burić i nekoliko entuzijasta pokrenulo je osnutak udruge 2006. i od samog početka Ines je bil u inicijativnom odboru i prilikom osnivanja vršila dužnost tajnice i blagajnice, a prije nekoliko godina postala je predsjednica udruge. Predsjednica je i Mjesnog odbora Topličica i Gotalovec.

- Slušam potrebe mještana, od infrastrukturnog, društvenog i kulturnog života. Cilj mi je kvalitetniji život na selu, pogotovo za djecu i mlade, ali i za ove naše žene koje prije nikada nisu vidjele more, toplice, Trg bana Jelačića ili muzej, dok nisu postale dio naše udruge. Vodimo ih svugdje, gdje one imaju priliku pokazati što znaju. I to me iznimno veseli – priznaje.

- Ponosna sam na tu našu manifestaciju koja okupi 400 izvođača u programu i puno naroda, turista ljeti i to je velika stvar za naše selo, općinu, ali i županiju – ispričala je Ines, koja u svemu ima potporu obitelji, mame, supruga, djece, sestre, šogora, ali i svojih mještana susjeda bez kojih sve ovo ne bi bilo ostvarivo. – Ženama na selu bih poručila da ostanu živjeti na selu, a mladim obiteljima da ne bježe u grad. Društveni život možemo si sami obogatiti, baš kao što smo si mi u našem malom selu. Želim promovirati selo te pokazati da se i na selu može društveno i kulturno djelovati i da nam ništa ne nedostaje – zaključila je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook