Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zagorci ogorčeni: Poplava blokirala dio Selnice, ceste zatvorene


Obilne oborine proteklih dana stvorile su velike probleme stanovnicima Selnice u Mariji Bistrici. Predio ovog naselja koji se nalazi uz brzu cestu te je na samoj granici s Gornjom Stubicom, od jučer je pod vodom.

-Ovo je sramota! Evo, sad sam došla s posla. Vozila sam 10 kilometara više nego inače da bi došla doma, sve naokolo – ispričala nam je Željka Hoić, stanovnica Selnice.

Ceste su poplavljene, stoga je ulaz, odnosno izlaz iz sela nemoguć niti na jednu stranu, već samo kroz brijeg, uz predio gdje se nalaze kleti i koji stanovnicima produžuje putovanje.

-Svaka malo veća kiša zatvori nam izlaz i na jednu i drugu stranu, prema Mariji Bistrici i Poznanovcu, pa moramo kroz brijeg na drugu stranu prema Stubici. Znate, ovi veliki problemi su nastali otkako je izgrađena brza cesta. Tad je napravljena i jedna paralelna cesta za nas u Selnici, ali izgleda da nije dobro napravljena, jer voda ne otječe nikud, tu se skuplja i obavezno nam poplavi cestu, čak i do metar vode se digne – smatra Željko Hoić, dodavši kako je problem i u neočišćenom dijelu toka Krapine, zbog čega voda nema dobar protok te se razlijeva okolo.

No, na posao i po osnovne stvari u trgovinu mještani, kaže, moraju.

-Ko da smo u Panonskom moru! Voda je poplavila cestu. Mnogi misle da budu prešli, ali onda se vraćaju. Mi niti ne pokušavamo jer, jer smo već upoznati sa situacijom. Svaki put kad su obilnije i duže kiše, ovo se događa – ispričala nam je Dragica Pozaić, kojoj je voda poplavila dvorište i vrt. – Tu na vrtu više niti ništa ne sadim, jer znam da mi ništa ne može uspjeti, kad često bude ovakva poplava – dodala je Dragica.

Osim ceste, poplavljene su i okolne njive, a s time problema imaju i Poznanovčani. – Niko nam ne dojde u pomoć, možemo samo čekati da se razina vode smanji – kažu mještani.

Komunalni redar Općine Marija Bistrica bio je danas u Selnici te je spomenuta cesta zatvorena. Načelnik Josip Milički kaže kako je itekako upoznat s problemom te kako su ovo enormne količine vode zadnjih dana, jer na snijeg koji se otapa neprestano još i pada kiša.

– Zatvorili smo dvije dionice ceste, jedna od oko 200, a druga od oko 100 metara. Zbog problema u koritu rijeke Krapine ova dio Selnice, naselje Hanžeki, poplavlja – rekao je Milički.

Dodao je i kako je bio danas na terenu te je zapravo utvrđeno kako je najveći uzrok poplava most koji se nalazi na spojnoj cesti koja dolazi iz Poznanovca te dolazi na čvor brze ceste 'Poznanovec'. Ustupio nam je i fotografije i video područja oko mosta koje je poplavljeno. – Tu je usko grlo i smatramo da je tu najveći problem. Kada se radila brza cesta, bilo je najavljeno da će se i ta spojna cesta urediti zajedno s mostom. No, od toga izgleda neće biti ništa. Neko rješenje treba naći, jer tu je gorući problem koji treba riješiti – pojasnio je Milički te dodao kako je o tome već razgovarao sa sadašnjim voditeljem ispostave mali sliv Krapina – Sutla Hrvatskih voda Zlatkom Novakom.

Uz to što je sam dio oko mosta uzak i nije dovoljno širok u normalnim uvjetima, na nekim dijelovima korito je zarašćeno, ima granja koje još više onemogućavaju protok vode, zbog čega se stvara usko grlo. Milčki kaže kako je vrlo jasno da je najveći dio problema s poplavama upravo kod tog i zbog tog mosta, no ta je dionica ceste zajedno s mostom u ingerenciji Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije.

-Problem smo detektirali. Nadam se da postoji neka mogućnost da se za početak sazove neki radni sastanak sa Županijskim cestama u Hrvatskim vodama, pa da se zajednički pokuša naći neka mogućnost financiranja tog zahvata da se riješi barem taj most i kako više ne bi imali problem s poplavama – zaključio je Milički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook