Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Večer znanosti u Pregradi


U Osnovnoj školi Janka Leskovara, Pregrada održana je 6. po redu Večer znanosti. 
Sve je počelo 2015. godine suradnjom škole i Gradske knjižnice Pregrada u projektu kojem je cilj potaknuti posjetitelje na proučavanje svijeta koji nas okružuje. Svake godine projekt raste i škola surađuje sa sve više edukatora iz raznih drugih škola, udruga, institucija, fakulteta i izdavačkih kuća. 

Ove godine posjetitelji su mogli učiti na 18 istraživačkih točaka u dvorištu škole. Tamo su ih čekali edukatori iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, Srednje škole Pregrada, Udruge FabLab, projekta O znanosti kroz sport - STEMsport, Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar, Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija, Šolskog centra Rogaška Slatina, Udruge studenata kemije PMF-a, Školske knjige, ALOHA Mentalne aritmetike i Osnovne škole Janka Leskovara, Pregrada. 

Posjetitelji su mogli vidjeti Tensegrity model - drugi najveći u svijetu koji demonstrira ravnotežu, mogli su naučiti kako se kreće uz pomoć zvuka, izraditi svjetleće značke, vježbati mentalnu aritmetiku, izraditi maske za kosu i kugle za kupku, gravirati na staklu, prekontrolirati vid, upoznati funkcioniranje različitih robota, isprobati proces izrade bioplastike, držati kukca paličnjaka, upoznati razne vrste kristala, uz demonstracije eksplozija učiti o entropiji, isprobati razne kemijske pokuse, zabaviti se uz optičke varke, a čak su mogli letjeti na metli!

Večer je završila kvizom znanja na kojem su posjetitelji mogli pokazati što su naučili. Kviz je vodio Ivan Pogačić, a prva tri mjesta osvojili su Matija Baričević, Hana Vukmanić i Klara Vrbanc. Nagrade za pobjednike osigurala je Školska knjiga.

Za uspješnu realizaciju ovogodišnje Večeri znanosti zaslužno je preko osamdeset edukatora i tridesetak volontera - učitelja, tehničkog osoblja i učenika.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Grada Pregrade i uz podršku Krapinsko-zagorske županije.

Video pogledajte OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook