Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] U promet pušten najmoderniji dizel – električno motorni vlak koji će voziti zagorskom prugom

Do kraja 2020. prugama će voziti još tri takva vlaka


Danas je na prvu vožnju sa zagrebačkog Glavnog kolodvora krenuo novi dizel-električno motorni koji će voziti na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin. Predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je kako će ovaj novi vlak prometovati na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin gdje se godišnje prevozi više od 2 milijuna putnika. – Do siječnja 2020. godine očekujemo još tri takva vlaka. Vrijednost ovog vlaka i još tri koja dolaze je 17,2 milijuna eura – naglasio je Ukić uz riječi kako je svjestan da sve to nije dovoljan broj vlakova, no da se na njihovoj nabavi radi i dalje.


Prema ugovoru s domaćom tvrtkom Končar, od 2021. do 2024. godine na hrvatske bi pruge trebalo stići još 7 dizel – električnih i 12 elektromotornih vlakova. Na prvu je vožnju novim vlakom išao i predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Ivan Bahun. Rekao je kako je vlak u potpunosti proizveden u toj tvrtki i to po najsuvremenijim svjetskim standardima. – Ovakvi vlakovi predstavljaju veliki pomak za Končar i cijelu industriju, a i dobra su referenca našoj tvrtki za nastup na inozemno tržište. Evo, jedan takav vlak već smo prodali u BiH – ispričao je Bahun. Vlakovi su, ističe, u potpunosti digitalni i njima se upravlja na digitalan način što predstavlja jedno od najsuvremenijih rješenja u svijetu. Bahun je istaknuo kako su to vlakovi namijenjeni za pruge koje nisu elektrificirane, no da se može slagati i u garnituru s električnim vlakom koji se napaja iz električnog voda.


Zadovoljan radovima na prugi, ali i novim vlakom bio je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je njime, zajedno s kolegama iz HŽ – a i Končara, stigao do Zaboka. – Radovi na prugi i kolodvoru teku odlično i time smo zadovoljni. Sve probleme nastojimo riješiti u hodu. Veseli me i dolazak nove konstrukcije vlakova jer pri samom potpisivanju ugovora za početak radova na prugi sam rekao ministru Olegu Butkoviću da badava nam pruga ako nemamo vlakove – istaknuo je Hanžek dodajući da vjeruje kako će modernizacije pruge povećati i broj linija i broj putnika.


Na prvoj je vožnji novim vlakom bio i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. Istaknuo je kako radovi na elektrifikaciji i modernizaciji pruge od Zaprešića do Zaboka vesele jer bez kvalitetne komunalne infrastrukture nema ni razvoja gospodarstva ni bilo kojeg drugog segmenta života. – Trebamo biti ponosni što su ovi vlakovi produkt hrvatskog znanja hrvatskih stručnjaka iz domaće firme – naglasio je Ferek – Jambrek uz riječi kako se nada da će se u budućnosti pruga obnavljati i modernizirati i prema istoku županije te prema stubičkom kraju.


Recimo za kraj kako dizel – električno motorni vlak može postići maksimalnu brzinu od 120 km/h, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba s invaliditetom te prostor za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom i besplatnim WiFi – jem.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook