Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] U OŠ Bedekovčina uređen moderan studio za audio i video produkciju

'Ovim će studijem i kvaliteta završnih uradaka pratiti sav trud, vrijeme i znanje koje ulažu naši učenici i njihovi voditelji', kaže ravnatelj škole


Osnovna škola Bedekovčina već dugi niz godina radi na osmišljavanju i realizaciji brojnih aktivnosti s ciljem motiviranja učenika, kako u okviru redovite nastave, tako i u okviru raznih izvannastavnih aktivnosti i projekata, gdje vrlo aktivnu ulogu u osmišljavanju i realizaciji imaju učenici. Upravo oni pod vodstvom svojih mentora zadnjih godina sudjeluju na raznim natjecanjima gdje osvajaju prva mjesta, posebno na glazbenim natjecanjima i smotrama. Stoga se rodila ideja o uređenju i opremanju multimedijalnog studija, koji bi doprinio radu učenika te njihove aktivnosti, volju i talent doveo na još višu razinu.

Produkcije vrlo uspješnih audio – video uradaka

Obzirom da posljednje dvije godine nije bilo smotri, natjecanja i slično, u školi su se okrenuli drugačijim metodama i oblicima rada, poput izrade videolekcija i drugih digitalnih materijala za potrebe vlastite nastave, u što su se aktivno uključivali i učenici, osobito članovi Vokalne skupine i Medijske grupe.

 - Naš zbor već godinama postiže i osvaja prva mjesta na natjecanjima, stoga se razvila ideja poticanja vrlo uspješnog rasta Vokalne skupine. Vokalna skupina zajedno je s Medijskom grupom osmislila, producirala, snimala i montirala mnoge vrlo uspješne audio – video uratke, za što smo koristili priručna sredstva: školska računala, školski fotoaparat, osobne mobilne telefone i snimače zvuka, što se često pokazalo zahtjevnim, jer slabija računala nisu prilagođena tako zahtjevnim procesima. Došli smo stoga na ideju uređenja Studija za audio i video produkciju – ispričao nam je ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina Ivan Paradi.

Projekt su prijavili na participativni dječji proračun Krapinsko – zagorske županije i za njega dobili 18 tisuća kuna, no kako su krenuli s reakizacijom, uvdijeli su potrebu za dodatnim ulaganjima za što kvalitetniji studio, pa su dodatna sredstva dobili od Općine Bedekovčina, donatora te su uložili vlastita sredstva. Studio je uređen lani u kolovozu, a nakon aktivacije svih potrebnih softvera, počeo se aktivno upotrebljavati krajem lanjske godine.

 – Učenici i njihovi voditelji ovime su dobili adekvatan prostor gdje mogu provoditi svoje dobre zamisli i ideje. Na taj će način i kvaliteta završnih uradaka pratiti sav njihov trud, vrijeme i znanje koje ulažu kroz izvannastavne aktivnosti. Također, timskim radom i suradničkim učenjem na praktičan će način koristiti, implementirati i proširivati ranije stečena znanja i vještine iz STEM područja (informatika), HJ, GK te montaže i audio-video produkcije – kaže ravnatelj.

Brend OŠ Bedekovčina

Voditeljica glazbenih izvannastavnih aktivnosti Ivana Tomašković kaže kako je, zajedno s učenicima, izuzetno sretna zbog studija, koji daje nove mogućnosti. – Uz naše talentirane učenice radili smo brojne aranžmane, snimajući i koristeći ručne snimače i imamo dosta velik broj snimljenih skladbi, koje je moguće pronaći i na youtubeu. No, od prošle godine imamo novi studio, koji još uvijek istražujemo – rekla je Tomašković, dodavši kako će joj potpora u savladavanju rada u jednom ovakvom studiju i ulaska u svijet produkcije biti Davor Totović, vlasnik studija i producent s velikim iskustvom.

Istaknula je i kako vjeruje da će se uz pomladak koji se uključio, nastaviti uzlazna putanja Vokalne skupine, koja je prepoznatljiv brend škole, poznat po izvođenju zahtjevnih višeglasnih obrada pjesama različitih žanrova. – U rad su i dalje uključene naše bivše učenice, koje su sada prvi razred srednje škole, no ljubav prema našoj školi i glazbi vraća ih k nama – rekla je Tomašković. Srednjoškolke Sara, Nadja i Dora otkrile su nam kako ih osim ljubavi prema glazbi uz zbog veže i dobro društvo te lijepa postignuća na natjecanjima, brojni nastupi uz koje se vežu posebna sjećanja i emocije, stoga su vrlo rado i dalje aktivne te će pomoći u mentoriranju mlađih naraštaja.

Multimedijalna priča se nastavlja

Ukupno je na uređenje i opremanje studija utrošeno 40.313,73 kuna. No, ravnatelj kaže kako je uređenje ovog studija tek prvi korak plana kroz koji će se nastaviti ova multimedijalna priča. – Cilj nam je u sljedeće dvije godine pokrenuti glazbeni studio, koji će u budućnosti prema našim planovima preuzeti i ulogu školske radijske i, s vremenom, TV postaje. Rezultat navedenog bit će kompletan autorski proizvod učenika i učitelja/voditelja OŠ Bedekovčina u vidu nosača zvuka, video uradaka te radio-programa. Osim učenika, svi naši djelatnici spremni su se usavršavati u ovom pogledu i nastaviti dosadašnji rad na koji smo jako ponosni – zaključio je ravnatelj škole Ivan Paradi, dodavši kako postoji i ideja osnivanja i formiranja školskog benda, za što su sada dobiveni preduvjeti.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook