Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO RECEPTI] Pripremite i vi starinske recepte babice Ružice iz Mihovljana


Kraj poznat po raznim povijesnim lokacijama i crkvama, a posebno po jednom od najpoznatijih kupališta i lječilišta, Sutinskim toplicama, ovog je puta ugostio ekipu produkcije 'Babičinih recepata'. U svom nas je domu primila vesela Ružica Blašković, koja je jedva dočekala da nam kroz svoje recepte pokaže tradiciju kraja u kojem živi.

Vujničini recepti

Ružica se za Miru Blaškovića udala iz obitelji Nadice i Tončeka Speveca, a ima i troje braće, Zdenku, Marija i Krešu. Čak osmero djece ima Ružica: Tomislava, Jelenu, Luciju, Ivanu, Filipa, Martinu, Karla i Luku. Priča nam kako je uglavnom radila doma na gruntu i odgajala djecu, a sada se često bavi sa svoje desetero unučadi: Davidom, Benjaminom, Dorijanom, Kiarom, Betom, Markom, Hanom, Lukasom, Fabijanom i Kaiem. Ispričala nam je i da je ujna Ana, koja je s ujakom Dragecom posvojila njenog oca Tončeka, radila u Sutinskim toplicama kao glavna kuharica.

 – Furt je delala štruklje i najboljše krpice z zeljem, a moja mama se od nje navučila kuhati. I kojekakve kolače vujnica je pekla pa je i meni pokazala recept za penj tortu – prisjetila se Ružica, pa i nama otkrila taj starinski recept.

Ljekovita voda

Ispričala nam je još jednu pripovijest, koju je čula kao dijete. – Gda je moj otec bil mali dečec, hodil je h školuh Zlatar i saki dan je moral natakati h Sutinska ljekovitu vodu vučitelju teri je bil betežen. Ljekovita voda bila je oko 37 stupnjeva, a ljudi veliju da je bila posebna. Mama Nadica saki dan je z nama decom išla h toplice. Tam smo se hmivali, kupali i igrali. A vujec Dragec je bil kačec, znal je fučkati i dozivati kače tere su navek bile tam h potoku, kače su furt k njemu dolazile i onda ih je on prijemal i dragal, rekel je navek da su one jake bitna živina – prisjetila se Ružica, dodavši da su se nakon cijelog dana na potoku i toplica doma jele fine friške pogače, pa nam je i za njih otkrila recept.

 A uz pogačice danas najbolje ide friško kravlje mlijeko. I ovog su se puta svi, baš kao i uvijek, okupili oko stola bake Ružice, koja je pripremila svakojake oblizeke i na kraju potočila kupice. Dodajmo i da je pokrovitelj ove epizode Općina Mihovljan.

Penj torta
Biskvit
6 žumanjaka
8 žlica šećera
2 žlice vode
8 žlica oštrog brašna
6 bjelanjaka- snijeg
Krema
4 žumanjka
5 žlica šećera
2 žlice kakaa
50 dag maslaca

Vrganji
4 žlice šećera
3 žlice vode
10-15 dag mljevenih oraha
kakao
Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svjetlo žuti i pjenasti. Dodajte vodu i brašno pa dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte snijeg. Biskvit stavite na namašćeni lim za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Vrući biskvit izvadite iz lima za pečenje i zarolajte u krpu. Na pari kuhajte žumanjke sa šećerom. Kad se dobro skuhaju i otopi šećer dodajte sa strane kakao i ohladite smjesu. Na koncu u kremu izmiksajte narezani maslac. Biskvit zatim premažite polovicom kreme i zarolajte. Prerežite na jednu veću i dvije manje rolade pa složite kao panj i grane na tanjur. Ponovo sve premažite kremom. Vilicom iscrtajte godove i koru. Ukrasite vrganjima. Vrganje napravite tako da zakuhate vodu i šećer pa dodate mljevene orahe da dobijete kompaktnu smjesu. Dio smjese oblikujete kao kapicu koju umočite u kakao, a dio u stapku. Spojite zajedno i stavite na tortu.

Pogačica z vrhnjem
0,5 kg oštrog brašna
3 dl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 žličica šećera
1 žličica soli
malo mlijeka
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto pa razvaljajte na veličinu lima za pečenje kojeg ste prethodno namastili. Prebacite pogačicu, razrežite na kocke, izbodite vilicom i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook