Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Protest oca: 'Mom sinu ne daju ući u školu jer ne nosi masku koja mu smeta'

U čitavu priču bila je prisiljena uplesti se i policija


Školska godina ovog je tjedna počela u svim zagorskim školama, ali ne i za jednog učenika Osnovne škole Krapinske Toplice. Naime, kako nam je ispričao otac, Kristijan Gaćina, njegov sin od početka nastavne godine, proteklog ponedjeljka, niti jedan dan nije bio na nastavi. Do škole, doduše, učenik uredno dođe svakog dana, ali kako ni on, ni otac, ne žele nositi maske, u školu učenik ne može ući. Zbog toga je otac danas odlučio prosvjedovati.

-Mom sinu Nikoli ne daju ući u školu zato što ne nosi takozvanu masku, koja smeta njegovom disanju. On ima osnovno pravo na obrazovanje, koje mu je uskraćeno. Po svim zakonima Božjim, po svim zakonima prirode, svaki čovjek ima pravo na disanje i to mu apsolutno nitko ne može uzeti. Međutim, u ovoj školi to nije slučaj. – rekao nam je Kristijan Gaćina.

Inače, otac Kristijan kaže kako njegov sin nema nikakvih zdravstvenih problema, zbog kojih ne bi morao nositi masku, ali, kako je rekao, neće ih ni imati ako ne bude nosio masku, koju smatra štetnom za zdravlje.

-Neka mi pokažu ugovor kojeg sam ja potpisao da moj sin može nositi masku, neka mi pokažu bilo koji zakon koji zabranjuje slobodno disanje. Ako mi to pokažu, mi ćemo staviti masku i nikada je više skinuti nećemo – rezolutan je Gaćina, kojem je potporu u ovom današnjem protestu došlo pružiti i dvoje poznanika iz Bedekovčine te dvoje iz Zagreba, dok je potpora roditelja učenika OŠ 'Krapinske Toplice', kao i mještana, barem za sada izostala.

Ravnatelj Samson Štibohar pojasnio nam je kako u topličkoj školi učenici nižih razreda nisu obavezni nositi masku, a da učenici viših razreda na nastavi, u učionici, također ne moraju nositi masku, kao ni njihovi učitelji. Jedino je, kaže Štibohar, za učenike viših razreda obavezno nošenje maski u zajedničkim prostorima.

-Svaka škola je, temeljem uputa Vlade, napravila Provedbeni plan po kojem mora funkcionirati u novoj školskoj godini. U našoj školi, temeljem tih uputa, maska je za učenike od petog do osmog razreda obavezna samo u zajedničkim prostorima, a to je prostor hodnika i prostor odlaska na wc, dok u učionicama učenici ne nose maske - rekao je ravnatelj Štibohar te dodao da je otac učenika oabviješten kako se može javiti nadležnom liječniku, koji će eventualno propisati izuzeće nošenja maske zbog zdravstvenih uvjeta, što bi školi i razredniku, kaže ravnatelj, bilo dovoljno da učenik više ne mora nositi masku u zajedničkom prostoru.

-Pošto je roditelj odbio otići liječniku i ishodovati potvrdu za izuzeće nošenja maske, to je sad čisto stvar roditelja – rekao je Štibohar, a na pitanje hoće li učenik dobiti neopravdane sate odgovorio je samo kako roditelj ima pravo opravdati nedolazak učenika na nastavu do tri dana.

-Za sve ostalo, ako je prisutna neka bolest, nadležan je liječnik, a temeljem svojih razrednih poslova na kraju mjeseca, kad se bilježi izostanak, razrednik opravdava ili neopravdava izostanak učenika – rekao je Štibohar te naglasio da je ovo jedini takav slučaj u tamošnjoj školi, odnosno, da svi ostali učenici i nastavnici poštuju propisane mjere.

Inače, u čitavu ovu priču bila se prisiljena uplesti i policija. Naime, kako nam je rekao ravnatelj, otac Gaćina jučer je od strane djelatnika škole primjećen kako na školskom prostoru neovlašteno snima djelatnike i malodobne učenike. Ravnatelj kaže da ge je upozorio na GDPR, a nakon što se on tome izrugivao, bio je primoran i obavezan slučaj prijaviti policiji i Centru za socijalnu skrb.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook