Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Pitali smo Zagorce što misle o Valentinovu i jesu li zaljubljeni

Danas je dan posvećen ljubavi koji se slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove


Valentinovo ili kako ga mnogi zovemo Dan je zaljubljenih ili Dan ljubavi. Danas je dan posvećen ljubavi koji se slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove. Taj dan veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu. Valentinovo je dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najveći broj čestitaka i proda najviše cvijeća.

Legenda potječe iz Rima

Zašto baš 14. veljače? Priča seže davno u prošlost i najpoznatija legenda o nastanku ovog dana potječe iz Rima. Prema toj priči, još dok je kršćanstvo bila relativno nova i mlada religija živio je biskup Valentin, a tadašnji car Klaudije I. zabranio je ženidbu svim vojnicima jer je smatrao da se oženjeni ili zaručeni muškarci neće htjeti boriti u njegovim ratovima već će radije ostati kod kuće sa svojim obiteljima. Dok su svi ostali svećenici odlučili poštivati ovu odluku, Sv. Valentin se oglušio i počeo tajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače je i pogubljen. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo obilježavati Svetog Valentina i upravo je taj dan posvećen veličanju ljubavi.

Simboli i običaji

Simboli Valentinova su srca, crvene ruže, zaljubljene ptičice… Također jedan od poznatijih simbola je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Postoje mnoga vjerovanja i legende vezane za ovaj dan tako i u narodu postoji priča da se na taj dan“ ftičeki ženiju“. Tim povodom, u prijašnjim vremenima organizirao se je mali ritual igre starijih s djecom. Djeca bi bila poslana bosa u vrt da traže ptičice, jer kada ih nađu, dobit će crvene čizmice. Naravno, to je značilo da su simbolički „crvene čizmice“ ustvari nazeble bose nožice. Također,vjeruje se da ako je taj dan lijepo vrijeme da će biti i lijepa cijela godina pred nama. U srednjem vijeku, mladići i djevojke izvlačili su papiriće na kojima su bila imena djevojaka i mladića pa su tako vjerovali da ono ime koje je na papiriću njihov Valentin ili Valentina. Stari Egipćani su vjerovali da ljubavna vena prolazi kroz četvrti prst na lijevoj ruci i da vodi direktno do srca. Zato se i vjenčani prsten nosi na tom prstu lijeve ruke. Za neke je Valentinovo samo lukav trgovački trik, neki tvrde da je to trend koji se sam nametnuo, a neki mu se vesele i obilježavaju ga poklonima ili romantičnim izlaskom. Zato smo i mi odučili provjeriti i napraviti anketu kako bi saznali kakvo je mišljenje naših građana o Valentinovom i jesu li oni zaljubljeni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook