Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Labradorica Mili i radna terapeutkinja Katica pomažu djeci u Udruzi Sveta Ana

Sveta Ana - Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom prva je udruga u našoj županiji koja je u terapiju djece s teškoćama u razvoju uključila psa


Sveta Ana - udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom prva je udruga u našoj županiji koja je u terapiju djece s teškoćama u razvoju uključila psa. Prekrasna labradorica Mili oduševila je djecu u udruzi, a već se vide i prvi pozitivni učinci terapije. Mili je došla iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, u sklopu projekta "Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju". U projektu uključivanja terapijskog psa za djecu s teškoćama u razvoju je oko 30 malih korisnika.

Pas kao motivator
Katica Pukšec radni je terapeut i već gotovo pet godina radi u Udruzi Sveta Ana. Prošla je razne edukacije, a jedna od novijih edukacija je ona za senzornu integraciju. – Najnovija i najsimpatičnija edukacija u koju smo bile prošle godine uključene kolegica i ja bila je upravo ona s terapijskim psom. Prva smo Udruga u Krapinsko – zagorskoj županiji koja pruža usluge davanja terapije djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i na to smo jako ponosni – rekla je Pukšec.

Mili je u udruzi od veljače kako bi se priviknula na novi prostor, radno mjesto i djecu, a 1. travnja Katica i Mili uspješno su položile ispite i s puno entuzijazma rade s klincima. Kada je Mili u prostoru djeca žele što prije završiti neku aktivnost kako bi se mogli družiti i igrati s njom.


Donosi igračke, pomaže djeci
- Mili je prpošni uzbuđeni pas, star 2 godine koji se jako voli družiti i raditi s djecom, donositi im igračke. Kada slažemo poligone gdje su djeca malo nespretna ili nesigurna Mili ide uz njih, uz nju se pridržavaju i ona im donosi sigurnost. Mili je sama po sebi senzorni stimulator. Kada je mazimo ili češkamo učimo voditi brigu o sebi i drugima. Već se vide pozitivni pomaci kod djece koji su malo sramežljivi s pričanjem. Proširujemo govor, proizvodimo nove zvukove. Odlična je i kod djece s određenim poteškoćama, kao što je autizam gdje imamo jako puno ponavljajućih aktivnosti. Taj dio uvijek odradi bez problema s puno entuzijazma i uvijek je nagradimo keksićima – ispričala je.

Zahvala instruktoru Damiru
Kaže i kako Mili vrlo dobro zna kada treba ići na posao, a kada je slobodna. Kada ujutro zazvoni alarm, već čeka da obuče svoje žuti prsluk. Živi kod mene. Nakon posla znamo trenirati i učiti za posao, a u slobodno vrijeme trčkaramo po livadi. – dodaje Katica. - Mili je sve naučio instruktor Damir, onda su Damir i Mili mene puno toga naučili, a sada Mili i ja učimo djecu. I roditelji su zadovoljni, što nam je jako bitno – zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook