Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Krapinski srednjoškolci snimili kratki film svom gradu za 830. rođendan


Gradonačelnik Zoran Gregurović u gradskoj je vijećnici upriličio prijem za učenike Srednje škole Krapina koji su u sklopu projekta „Krapina 830“ snimili film „Eine Ansichtskarte von Krapina“ (Razglednica Krapine), s namjerom poklona ovog promo-filma svom gradu za 830. rođendan, kao i njihovu mentoricu, prof. Jasna Sutlović-Pogačić te ravnatelja Srednje škole Krapina Ivicu Rozijana.

.

-Učenici su se aktivno uključili prošle godine kada smo obilježavali 830 godina Grada i pripremili su jedan filmić o našem gradu. To je hvalevrijedan doprinos našem obilježavanju velike gradske obljetnice te zahvaljujem svim učenicima, mentorici, ravnatelju na njihovom doprinosu, trudu i angžamanu – rekao je gradonačelnik Gregurović te gostima uručio zahvalnice.

Učenici koji su sudjelovali u projektu snimanja filma su Saša Vidović, Karla Kunštek, Leona Ormuž, Nika Majsec, Antonio Gradečak, Tea Poslon, Hrvoje Pongračić i Ivona Herout, a u gradskoj vijećnici iznijeli su svoja iskustva u pripremi ovog projekta i svom doprinosu.

POGLEDAJTE FILM:

Prof. Sutlović-Pogačić istaknula je da je cilj bio prikazati ljepote grada Krapine i prižiti drugi pogled i perspektivu svim posjetiteljima Krapine. - Željeli smo i naše sugrađane potaknuti da promisle i uživaju u viziji našeg krasnog grada. Iskustvo koje smo stekli tijekom četiri godine u projektnim radovima i nastavi zapravo je objedinjeno ovdje. Sakupljali smo ga provođenjem različitih dvojezičnih radionica krativnog pisanja, poezije i slično i godišnjim sudjelovanjem u našem tradicionalnom integriranom danu kojeg posvećujemo Ljudevitu Gaja. Kao i svih ovih godina, obrađivali smo neke međupredmetne teme te povezivali hrvatski, njemački i povijest kao predmet. U filmu dolaze do izrađaja kreativnost i visoka motiviranost učenika, njihove izuzetne komunikacijske vještine i poznavanje novih digitalnih tehnologija. Tu je i njihova spremnost i predanost da se uopće upuste u takav višemjesečni rad – rekla je prof. Sutlović-Pogačić te zahvalila na podršci ravnatelju škole Ivici Rozijanu, kao i gradonačelniku Zoranu Greguroviću te kustosici Galerije grada Krapine Vesni Kunštek koji su bili spremni izaći pred kamere, dati intervju i obogatiti film.

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan rekao je da su učenici željeli simboličnim uratkom pridonijeti važnosti postojanja Krapine kao povijesnog, kulturnog, gospodarskog, obrtničkog središta. - Naime, mala crtica iz povijesti, još 1812., krajem kolovoza, u Krapini je počela s radom, nakon niza peripetija, mala gimnazija u kojoj su radili svećenici franjevci koji su bili obrazovani, da bi mogli obrazovati seoski puk, a to je bilo na zahtjev puka grada Krapine i okolice. Nakon nekoliko godina ‘stranjska deca’ morala su i plaćati školarinu da bi u Krapini mogli polaziti školu. 1823. nakon velikog požara u samostanu izgubili su se neki dokumenti koji dijelu tu povijesnu poveznicu, no na uporno traženje Krapinčana, zemaljska vlada je ponovno donijela odluku o osnivanju male realne gimnazije u Krapini, a uz sve to važan je podatak da je u Krapini od 1846. u ovom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske bila jedina tzv. nedjeljna škola za naučnike i pomoćnike, za razvoj poduzetništva i obrtništva na našem području – ispričao je Rozijan.


Dodao je da je i dalje neraskidiva veza obrazovanja u Krapini i samog Grada Krapine. – Jer, SŠ Krapina sa svojih preko 900 učenika sudjeluje aktivno u kompletnoj kulturnoj i javnoj djelatnosti, gdje je god to moguće je partner Gradu, i tih 900 učenika je iz svih dijelova KZŽ – rekao je Rozijan te dodao da se nada da će se kvalitetna suradnja Grada i škole nastaviti i u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook