Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Jubilarna 20. Ljetna geološka škola okupila rekordan broj mališana

Najviše je djece, očekivano, iz Krapinsko – zagorske županije, posebno okolice Krapine, no mnogi mališani dolaze i iz Zagreba, pa čak iz Zadra


Ljetna geološka škola u Krapini nije ona u koju se mora, već želi ići. Dokaz je tome više od 50 mališana koji su se ove godine okupili na Hušnjakovom u Krapini, gdje tijekom čitavog tjedna uče kroz zabavu i druženje.

Program geološke škole, koja se već tradicionalno odvija zadnjeg tjedna u kolovozu, sadrži geološke i paleontološke radionice namijenjene djeci predškolske dobi i osnovnih škola. Program se odvija od 2000. godine, a polaznici se na zanimljiv i zabavan način upoznaju s osnovama geologije i paleontologije, svijetom fosila, geološkom prošlošću Zemlje te životom krapinskog pračovjeka. Uz obilazak stalnog postava Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo organiziraju se i kreativne likovne radionice te modeliranje u glini, a osobito zanimljiv dio programa je rad na terenu gdje sudionici pomoću geološke opreme i alata istražuju izdanke u blizini Muzeja te pronalaze fosile i minerale. Nakon istraživanja na terenu sudionici nalaze proučavaju u geološkom laboratoriju koji je opremljen mikroskopima i lupama.

- Ove se godine na jubilarnoj, 20. Ljetnoj geološkoj školi, okupio rekordan broj djece. Interes je bio jako velik, morali smo zatvoriti prijave već početkom kolovoza, niti jedne godine nije bilo takve navale – rekla je Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja i muzejska savjetnica, dodajući da se svakog dana škole dešava nešto novo. – Djeca istražuju o fosilima, mineralima, obilaze muzej, Hušnjakovo, upoznaju se s načinom života krapinskog pračovjeka, djelom Dragutina Gorjanovića Krambergera. Ove godine poklopile su se dva jubileja, 120. godišnjica otkrića krapinskog pračovjeka i 20. Ljetna geološka škola. Svakog dana pripremimo nekakvu kreativnu i znanstvenu radionicu, a djeca se najviše vesele boravku u prirodi, kopanju, istraživanju, to im je najdraže – ispričala je Lorka Lončar Uvodić.

Najviše je djece, očekivano, iz Krapinsko – zagorske županije, posebno okolice Krapine, no mnogi mališani dolaze i iz Zagreba, pa čak iz Zadra. – Djeca nam se vraćaju, neki su tu već 4,5 godina zaredom. Imaju puno interesa, ali i predznanja, jer ih zanima prapovijest, o kojoj čuju od malih nogu kroz animirane filmove, publikacije, slikovnice koje obrađuju te teme poput prapovijesti, mamuta, dinosaura, pa im je sve to jako zanimljivo i brzo svladavaju te teme i sve zapamte, dapače, i oni nas puno nauče – kaže Lorka. Ove godine Ljetna je škola okupila, osim djelatnika muzeja, i volontere, među kojima je i završena studentica geologije te srednjoškolka na stručnoj praksi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook