Prethodni članak
Sljedeći članak

[IZBOR ZA NAJUZORNIJU SEOSKU ŽENU] Zagorje ima dvije kandidatkinje

Iz Krapinsko - zagorske županije konkuriraju dvije kandidatkinje Danica Bajs iz Marije Bistrice i Ines Kuna Lihtar iz Budinščine


I ove godine Udruga Uzorne hrvatske seoske žene raspisala je natječaj za izbor “Najuzornije hrvatske seoske žene”. Krapinsko – zagorska županija ima dvije kandidatkinje Danicu Bajs (52) iz Selnice u Mariji Bistrici koju je prijavila Krapinsko – zagorska županija i Ines Kuna Lihtar iz Gotalovca u općini Budinščina (38) koja je predložena od strane Savjetodavne službe.

Danica Bajs kaže kako je svoju karijeru života na selu započela sretnom udajom. Majka je trojice sinova, živi sa suprugom, djecom, svekrvom i snahom. Bavi se proizvodnjom misnog vina kojeg dobivaju iz svojeg vinograda. Ima plantažu oraha i lješnjaka i 9000 komada crnogorice, uzgaja sve vrste žitarica i povrća. Ima položen vozački ispit B kategorije. Zna upravljati svim poljoprivrednim strojevima – traktorom, kosilicom, utovirovačem, motornom pilom… Uz poljoprivredu bavi se aktivno frizerskim poslom, pečenjem kolača i torti za evente. U slobodno vrijeme posvetila se pomaganju potrebitima i volontiranju. Za vrijeme hodočašća pomaže u organizaciji  misnih slavlja te uređenju crkve i okoliša. Članica je suda časti u udruzi Hrvatska žena, Župnog pastoralnog vijeća u svetištu Majke Božje Bistričke. Zajedno sa suprugom pjeva u crkvenom zboru i posvećena je brojnim humanitarnim akcijama. Isto tako volontira u domu za starije i nemoćne osobe. Već je 13 godina suorganizator biciklijade Selnica – Gusakovec. Dobitnica je mnogih zahvala i priznanja.

Ines Kuna Lihtar je odgojiteljica u dječjem vrtiću, a zajedno s obitelji vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (1ha). Lijepo uređeno dvorište i okućnica pokazuju njezinu predanost i trud kroz cijelu godinu. Ima supruga i dva sina. Ono što je najviše voli i čime se ponosi je aktivan radi u Udruzi Gotali gdje je i predsjednica. Vrhunac njezinog rada u udruzi je tradicionalna manifestacija Tak se negda pri nami delale. Manifestacija izvorno prikazuju stare zanate i običaje i poručuje da se nikada ne smiješ svojega sramiti i kako selo uvijek može živjeti ako ga ljudi znaju cijeniti. Ines predano od zaborava čuva tradiciju, običaje i kulturu zagorskog kraja. Uči mlade da ne zaborave odakle su potekli, pogotovo svoje običaje, zanate i kajkavštinu. Svoje vještine i znanje prenosi djecu u vrtićima i školama gdje im pokazuje kako se izrađuje, primjerice , tradicijsko cvijeće od krep papira, kako se starinski uređuje dom za blagdane, kako se nekada prije slavio Božić, Uskrs. Ines je predsjednica Mjesnog odbora te se kroz aktivan rad zalaže za bolji život mještana. Najsretnija je i najzahvalnija, kaže, na svojoj obitelji – dvojici sinova Noi i Noelu i suprugu Tomislavu koji je u svemu podržavaju i sudjeluju u radu udruge.

Krapinsko – zagorska županija sudjeluje na izboru za najuzorniju seosku ženu s ciljem promocije vrijednosti i važnosti žena na selu, podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine, a  poljoprivredu smatra jednom od temeljnih i najvažnijih prioriteta, potičući poljoprivrednu proizvodnju.

-Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Ovogodišnji izbor održati će se 12.listopada u gradu Ozlju – rekla je predsjednica udruge Katica Jerleković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook