Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO&FOTO] CUNGE, CUNGE, CUNGERAJ: Zabočki osnovnoškolci oduševili znanjem i ljubavlju prema zagorskom tradicijskom plesu


Centar Zaboka danas su preplavila djeca, koja su sudjelovala u projektu Cunge, cunge, cungeraj, koji je održan po 13. puta.

Na Trgu Kraljice Jelene, svi razredi Osnovne škole K. Š. Đalskog izvodili su zagorske plesove koje su ih uvježbali učitelji i učiteljice uz vodstvo Senke Jurina, umjetničke voditeljice Ansambla Zabok, koja je ujedno i idejni kreator projekta Cunge, cunge, cungeraj.

-Radi se o projektu koji njeguje folklor našeg zavičaja, a koji se održava već 13 godina. Nakon dvije pandemijske godine, ove smo godine ponovo uživo. Sudjeluju svi učenici osnovne škole, svaki razred pleše jedan zagorski ples – rekla je Jurina, naglasivši kako je cilj projekta da djeca upoznaju dio svoje folklorne tradicije.

Ideja je proizašla iz projekta Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata, kojeg je osmislio Goran Knežević, a u kojem zabočki maturanti na dan završetka škole izvode hrvatsko salonsko kolo. Nažalost, ove se godine ono nije moglo realizirati zbog pandemije, odnosno nedostatka vremena da bi se učenike uvježbalo za kolo. – Prve godine salonskog kola, osmoškolci su rekli kako bi i oni voljeli nešto izvesti i tako je nastala ideja za cinge, cunge, cungeraj – pojasnila je Jurina.

Veliku pohvalu programu dala je učiteljica Marija Paradovski iz PŠ Martinišće, koja je istaknula važnost projekta. – Ovakav projekt puno znači meni, a koliko tek djeci, to je neopisivo. To je čuvanje tradicije, čemu se djeca vesele, a dolaze id vidjeti roditelji i svi ostali. Sretna sam da i ja s njima učim, nije bilo teško, već nešto prelijepo – rekla je učiteljica Paradovski.

Suradnja na ovom projektu, koji ima podršku i Grada Zaboka i Krapinsko – zagorske županije, ostvarena je zasada samo sa zabočkom osnovnom školom, no, kako je rekla Jurina, ideja je zapravo da se proširi na cijelu županiju. – Problem je nedostatak stručnih voditelja, nas folkloraša je premalo. No, obzirom da se folklor i narodni plesovi nalaze u programu kurikuluma, vjerujem da će se i ovaj projekt kroz koju godinu proširiti po cijeloj Hrvatskoj – zaključila je Jurina.

Zabočki su osnovnoškolci kroz plesove pokazali što su sve naučili kroz treninge, ali i koliko vole tradiciju kraja u kojem odrastaju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook