Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Biti medicinska sestra nije posao, već način življenja, jer svakom pacijentu treba heroj'

U Hrvatskoj je u sustavu rada oko 36.000,a u Krapinsko- zagorskoj županiji oko 1.400 medicinskih sestara, rekla je dipl. med. sestra Blaženka Stunja, predsjednica Podružnice HKMS Krapinsko - zagorske županije i glavna sestra OHBP-a Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana


Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele (1820.), začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Stoga, drage naše medicinske sestre i tehničari, čestitamo od srca Vaš dan i hvala na trudu i požrtvovnosti. Izabrali ste plemenit posao.


 


Dipl. med. sestra Blaženka Stunja, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Krapinsko - zagorske županije i glavna sestra OHBP-a Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana kaže kako danas u svijetu ima oko 22 milijuna medicinskih sestara, nedostaje ih oko 9 milijuna. U Hrvatskoj je u sustavu rada, ističe, oko 36.000, a u Krapinsko - zagorskoj županiji oko 1.400 medicinskih sestara. - Bez obzira na zahtjevnost profesije i potrebu neposredne brige za pučanstvo, medicinske sestre u svijetu već godinama razvijaju svoju profesiju i temelje je na dokazima. Važno je napomenuti da i u Hrvatskoj medicinske sestre sa svojim znanjima i vještinama ne zaostaju za svijetom. Danas medicinske sestre aktivno sudjeluju u projektima i znanstveno istraživačkom radu što je u bližoj prošlosti u Hrvatskoj bilo nezamislivo. Na taj način osiguravaju sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu utemeljenu na dokazima, rade na stalnom poboljšanju profesije i na kulturi kvalitete cjelokupne zdravstvene zaštite. Nažalost, moram napomenuti da bez obzira na sva dostignuća med. sestara, a i potrebe zdravstvenog sustava, još uvijek imamo situaciju da medicinskim sestrama visoko obrazovanje nije priznato ili je djelomično priznato, da u sustavu nedostaje medicinskih sestara, da su često potplaćene za svoj rad. Ti problemi nisu vezani samo za nedostatak financija nego i za pitanje postojanja volje da se problemi riješe – upozorila je na sam Međunarodni dan sestrinstva dipl. medicinska sestra Stunja.

Borba s koronavirusom

U doba pandemije koronavirusa upravo su zdravstveni djelatnici morali biti na prvoj liniji obrane od virusa.

- U vrijeme kada je svijetom zavladao virus COVID- 19 i promijenio nam živote, zdravstveni sustav je bio taj koji je morao odgovoriti na najveći izazov današnjice. U vrlo kratkom roku i bez posebne pripreme trebalo je ustrojiti i organizirati sustav da zaštiti pučanstvo i liječi oboljele. U Krapinsko - zagorskoj županiji to je izvedeno na zavidnoj razini. Kao glavna sestra OHBP-a Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana od prvog dana sam sudjelovala u organizaciji zbrinjavanja oboljelih te organizaciji uzimanja briseva osobama koji su bile sumnjive na infekciju COVID-19. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana bila je jako dobro organizirana zahvaljujući velikom trudu i organizacijskim sposobnostima ravnatelja bolnice, glavne infektologice, voditeljice interne službe, glavne sestre bolnice, sestre za bolničke infekcije, voditelja bolničke ljekarne, liječnika u COVID timu, ali i svih medicinskih sestara i tehničara, a pogotovo medicinskih sestara i tehničara OHBP-a. Medicinske sestre i tehničari OHBP-a su zbrinjavali bolesnike koji su se nalazili u Izolacijskom prostoru bolnice, uzimali briseve svim sumnjivima na infekciju COVID- 19 iz cijele županije, organizirali i sudjelovali u uzimanju briseva u drive in-u, a istovremenu su zbrinjavali i ostale hitne bolesnike jer je hitna služba normalno radila i kako smo znali reći: „ostale bolesti nisu nestale'' – ističe Stunja.

 

Čestitke za predan i nesebičan rad

Istaknula je i dobru suradnju s medicinskim sestrama Doma zdravlja KZŽ koje su sudjelovale u uzimanju briseva u kontenjeru i bile velika pomoć. - Također moram zahvaliti i svim ostalim medicinskim sestrama i tehničarima koji su na bilo koji način sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od COVID-a 19, ali i onih koji su imali sumnju na infekciju virusom. Također bez obzira na veliki angažman i stručnost medicinskih sestara u ovoj situaciji sa COVID 19, moram istaknuti da medicinske sestre u našoj županiji tijekom cijele godine nesebično rade i pružaju stručnu, sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu – naglasila je glavna sestra. - Povodom Međunarodnog dana sestrinstva željela bih uputiti svim medicinskim sestrama i tehničarima, svim prvostupnicima i prvostupnicama, svim diplomiranim/ magistrama sestrinstva, svim medicinskim sestrama koje su završile doktorske studije, svima, jedno veliko hvala za svu brigu i požrtvovnost, za sav predani i nesebičan rad – zaključila je Stunja.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook