Prethodni članak
Sljedeći članak

''Vi ste ponos Hrvatske i to imajte uvijek na umu''

Hrvatska gorska služba spašavanja u Mariji Bistrici svečano proslavila Svetog Bernarda


Hrvatska gorska služba spašavanja, u srijedu je u Mariji Bistrici svečano proslavila Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, gorskih spašavatelja i svih onih koji borave u gorju. Proslava je počela okupljanjem u Hotelu Kaj i svečanim mimohodom do Bazilike MBB-e, gdje je od 19 sati služena sveta misa. Svečanost je potom nastavljena u hotelu Kaj, gdje su prikazane aktivnosti HGSS-a u proteklih godinu dana.

Prvo je pročelnik stanice Zlatar Bistrica Darko Berljak približio sv. Bernarda. Sveti Bernard zaštitnik je planinara gorskih spašavatelja i svih onih koji borave u gorju. Rođen je početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u talijanskoj dolini Aoste. Posvetio se vjeri te je zbog izuzetne pobožnosti još kao mladić imenovan arhiđakonom. Budući da se Aosta nalazi u Alpama, sveti Bernard je dočekivao izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza obližnjeg Monte Giovea. Upravo je na tom prijelazu dao sagraditi dva planinarska utočišta koja danas nose njegovo ime – Grande San Bernardo bliže Aosti te Piccolo San Bernardo na talijansko-francusko-švicarskoj granici.

Prikazan je i 10-minutni film o aktivnostima službe u proteklih godinu dana, a pročelnik HGSS-a Josip Granić dodatno je pojasnio što ova služba predstavlja danas u Hrvatskoj, zahvalivši svima koji pomažu. Posebno je istaknuo kako kada god nešto traže ne traže za sebe već da pomognu nekom drugom.

Svečanosti su, uz pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, prisustvovali i visoki dužnosnici. Među njima brigadir Miroslav Kranjčec, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga te načelnik Odjela za potporu Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, Tomo Medved, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH te izaslanik premijera, koordinator za poslove Civilne zaštite Darko Majstorović u svojstvu izaslanika Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva Civilne zaštite, Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ujedno kao saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora te Zlatko Novak iz Hrvatskih voda.

Župan Željko Kolar pozdravio je sve uzvanike, čestitao Dan sv. Bernarda i izrekao jedno veliko hvala za sve što pripadnici HGSS-a čini za zaštitu ljudskih života, imovine naših građana i silnih turista koji dolaze u Hrvatsku. ''Ja sam ovdje ne samo kao župan KZŽ nego i kao prijatelj i štovatelj HGSS-a i nećete se ljutiti da posebno pozdravim članice i članove iz Stanice Zlatar Bistrica, predvođeni legendarnim Berljakom, koji me naučio puno toga o HGSS-u. Nadam se da je on barem djelomično zadovoljan sa mnom koliko sam ja zadovoljan s njim i kolegicama i kolegama.'' – rekao je župan i naglasio da je županija pokušala biti podrška. ''Želim vam što manje akcije, da budete što bolje opremljeni, a o vašoj obučenosti ne treba trošiti riječi. Drago mi je da ste se odlučili ovaj dan obilježiti u najvećem marijanskom Svetištu, ovdje u Mariji Bistrici i pozivam vas da to radite tradicionalno.'' – zaključio je župan Kolar

Koordinator za poslove Civilne zaštite Darko Majstorović također je pozdravio nazočne ali i podsjetio na četiri katastrofe koje su iza nas. ''Imali smo vremena iskušati kako kao sustav funkcioniramo i moram reći da je HGSS pouzdan partner i profesionalci i da je s njima izuzetna čast raditi, kako na vježbama, tako i na stvarnim akcijama'' – rekao je Majstorović i dodao kako je bespotrebno govoriti kako će Ravnateljstvo Civilne zaštite i dalje davati podršku HGSS-u kao jednoj bitnoj temeljnoj operativnoj snazi sustava Civilne zaštite.

Maja Grba Bujević u uvodu je istaknula da svi u sustavu osjećaju kao jedan velika obitelj. ''Ljudi, trebate se hvaliti. Vi ste ponos Hrvatske i to imajte uvijek na umu. Nacionalna sigurnost je nešto što nas je sve dodatno ujedinilo.'' – rekla je Grba Bujević i posebno naglasila ulogu Damira Krstičevića u stvaranju sustava. ''Posebno sam ponosna da ova Vlada ulaže u vas zato što ste vi to zaslužili i zato što svakim svojim postupkom dokazujete da ljudski život nema cijenu. Ni imovina, ali ljudski život je ljudski život i uvijek je nekome drag. Budite takvi i dalje, čuvajte se i pazite se i neka nas sve skupa čuva dragi Bog''. – zaključila je Grba Bujević.

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ujedno i izaslanik premijera Plenkovića iskazao je na početku zahvalu pripadnicima HGSS-a na svemu što čine. ''Da bi smo sve ono što činite vezali u još jači sigurnosni sustav, važno je prepoznati i graditi sustav koji temeljimo na svim našim dobrim i ne toliko dobrim iskustvima. Od osamostaljenja Hrvatske HGSS je postao brend i to onaj brend koji Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i te kako donosi pozitivne ocjene.'' rekao je Medved i pozvao sve pripadnike da se nikada ne umore čineći dobro. ''Taj vaš duh koji živi u vama i prenosi se s generacije na generaciju je nešto što je impozantno i što treba pronositi i prenositi.'' – rekao je Medved.

Također na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su nesebično pomagali rad HGSS-a u protekloj godini. Zahvalnicu je primio osobno Žarko Miholić, kao nekadašnji načelnik Zlatar Bistrice posebno zaslužan za uspostavu stanice u Zlatar Bistrici. Zahvalnice su dodijeljene i Krapinsko – zagorskoj županiji, Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj, Službi Civilne zaštite Krapina, Stožeru Civilne zaštite KZŽ i VZKZŽ. Svečanosti su između ostalih prisustvovali i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, pročelnik Stožera Civilne zaštite KZŽ i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber, voditelj Službe Civlne zaštite Krapina Josip Cigula, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić i drugi. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook