Prethodni članak
Sljedeći članak

Vešligaj: 'Još jedan udar na standard građana, na proračune gradova i općina i još jedna prijevara'

Unatoč potpisanim ugovoru, država neće sufinancirati nabavu kompostera, jer nema dovoljno sredstava, upozorava saborski zastupnik Marko Vešligaj u Saboru


Nakon što su se jedinice lokalne samouprave javile na javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, koji je između ostalog uključivao i sufinanciranje nabave vrtnih kompostera te nakon što su donesene i Odluke o financiranju i potpisani ugovori s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz istog tog Fonda stigao je "hladan tuš". Unatoč potpisanom ugovoru, ipak se neće sufinancirati nabava kompostera jer za to nema dovoljno sredstava – upozorio je u Saboru, zagorski zastupnik Marko Vešligaj. Traži da ispoštuju ugovorene obaveze Dodao je da se radi o apsurdnom i neodgovornom ponašanje državnih institucija koje, u situaciji proračunskog suficita o kojem svakodnevno od vladajućih slušamo hvalospjeve, nisu u stanju osigurati sredstva za koja su već potpisani ugovori.

- Je li to primjer vjerodostojnosti - pita se Vešligaj, koji traži od Vlade Republike Hrvatske i da povuku ovu odluku, osiguraju navedena sredstva i ispoštuju svoje ugovorne obveze. Ukoliko bi gradovi i općine morali krenuti sami u nabavku kompostera, to bi bio još jedan udar na njihove proračune i na same građane. Vešligaj smatra kako bi se Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike mogli suočiti i s tužbama jedinica lokalnih samouprava. - Žao mi je jer s obzirom da smo se svi prilagodili na uredbu, sve smo obaveze ispunili i sada su nam uskraćena sredstva. Još jedan udar na standard građana te na proračune gradova i općina, još jedna prijevara – zaključio je zastupnik Vešligaj.

Nekorektan i neozbiljan potez Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović također smatra kako je ovaj potez države nekorektan. – I Grad Krapina, kao i ostale općine i gradovi, praktički je doveden pred gotov čin, na način da ako ne potpišemo izjavu da prihvaćamo nove uvjete, znači da odustajemo od svega. Smatram da nije u redu da se gradove i općine tjeralo da krenu s primjenom Zakon i Uredbe, a sada se ono što je najavljeno i dogovoreno jednostrano raskida. To je u najmanju ruku nekorektno i neozbiljno – kaže gradonačelnik Gregurović. Dodaje da se Grad Krapina obratio Udruzi gradova da pokrene rješavanje tog pitanja s Fondom. - Želimo da nam se objasni zbog čega je do ovoga došlo i o čemu se točno radi. Naime, kada smo davali iskaz interesa, znalo se koje su količine kojih spremnika potrebne na razini cijele Hrvatske, i već onda se moglo pretpostaviti koliko će to koštati, tako da ovaj argument da nema sredstava, baš i ne drži vodu. Ili, ako postoji neki drugi razlog, to nam je trebalo biti objašnjeno – smatra gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Ove je navode kratko komentirao i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. – Za druge općine i gradove ne mogu govoriti niti ništa tvrditi, no u općini Zlatar Bistrica neće se ništa promijeniti, odnosno bit ćemo dosljedni onome što je rečeno, ide se u nabavku kompostera, gdje su predviđeni tamo će i stići, a Općina će to financirati iz svojeg proračuna i iz drugih izvora. Zbrinjavanje će i dalje ići prema planu, komposteri se nabavljaju, za moje mještane općine Zlatar Bistrica se neće ništa promijeniti – rekao je Miholić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (ostala vozila voze obilazno državnom cestom (DC27) Karin-Obrovac- Gračac), -državna cesta Maslenica-Zaton ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program