Prethodni članak
Sljedeći članak

Vešligaj: 'Još jedan udar na standard građana, na proračune gradova i općina i još jedna prijevara'

Unatoč potpisanim ugovoru, država neće sufinancirati nabavu kompostera, jer nema dovoljno sredstava, upozorava saborski zastupnik Marko Vešligaj u Saboru


Nakon što su se jedinice lokalne samouprave javile na javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, koji je između ostalog uključivao i sufinanciranje nabave vrtnih kompostera te nakon što su donesene i Odluke o financiranju i potpisani ugovori s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz istog tog Fonda stigao je "hladan tuš". Unatoč potpisanom ugovoru, ipak se neće sufinancirati nabava kompostera jer za to nema dovoljno sredstava – upozorio je u Saboru, zagorski zastupnik Marko Vešligaj. Traži da ispoštuju ugovorene obaveze Dodao je da se radi o apsurdnom i neodgovornom ponašanje državnih institucija koje, u situaciji proračunskog suficita o kojem svakodnevno od vladajućih slušamo hvalospjeve, nisu u stanju osigurati sredstva za koja su već potpisani ugovori.

- Je li to primjer vjerodostojnosti - pita se Vešligaj, koji traži od Vlade Republike Hrvatske i da povuku ovu odluku, osiguraju navedena sredstva i ispoštuju svoje ugovorne obveze. Ukoliko bi gradovi i općine morali krenuti sami u nabavku kompostera, to bi bio još jedan udar na njihove proračune i na same građane. Vešligaj smatra kako bi se Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike mogli suočiti i s tužbama jedinica lokalnih samouprava. - Žao mi je jer s obzirom da smo se svi prilagodili na uredbu, sve smo obaveze ispunili i sada su nam uskraćena sredstva. Još jedan udar na standard građana te na proračune gradova i općina, još jedna prijevara – zaključio je zastupnik Vešligaj.

Nekorektan i neozbiljan potez Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović također smatra kako je ovaj potez države nekorektan. – I Grad Krapina, kao i ostale općine i gradovi, praktički je doveden pred gotov čin, na način da ako ne potpišemo izjavu da prihvaćamo nove uvjete, znači da odustajemo od svega. Smatram da nije u redu da se gradove i općine tjeralo da krenu s primjenom Zakon i Uredbe, a sada se ono što je najavljeno i dogovoreno jednostrano raskida. To je u najmanju ruku nekorektno i neozbiljno – kaže gradonačelnik Gregurović. Dodaje da se Grad Krapina obratio Udruzi gradova da pokrene rješavanje tog pitanja s Fondom. - Želimo da nam se objasni zbog čega je do ovoga došlo i o čemu se točno radi. Naime, kada smo davali iskaz interesa, znalo se koje su količine kojih spremnika potrebne na razini cijele Hrvatske, i već onda se moglo pretpostaviti koliko će to koštati, tako da ovaj argument da nema sredstava, baš i ne drži vodu. Ili, ako postoji neki drugi razlog, to nam je trebalo biti objašnjeno – smatra gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Ove je navode kratko komentirao i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. – Za druge općine i gradove ne mogu govoriti niti ništa tvrditi, no u općini Zlatar Bistrica neće se ništa promijeniti, odnosno bit ćemo dosljedni onome što je rečeno, ide se u nabavku kompostera, gdje su predviđeni tamo će i stići, a Općina će to financirati iz svojeg proračuna i iz drugih izvora. Zbrinjavanje će i dalje ići prema planu, komposteri se nabavljaju, za moje mještane općine Zlatar Bistrica se neće ništa promijeniti – rekao je Miholić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook