Prethodni članak
Sljedeći članak

Verici iz Zlatara asistentica Ivana je produžena ruka. Druže se četiri sata dnevno

U sklopu projekta „PRILIKA ZA BOLJI ŽIVOT“  pruža se  usluga osobne asistencije za 8 korisnika, s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, s područja Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III UP.02.2.2.14.  Ukupna vrijednost projekta je 1.295.960,00 kn po fiksnom tečaju konverzije 172.003,45 eura. Provedba traje od 01. lipnja 2021. godine  do 01. veljače 2023. godine.

Korisnica Verica Benković iz Zlatara i osobna asistentica Ivana Plukavec druže se cijelo vrijeme provođenja projekta. Svakodnevno po četiri sata osim vikendom. Osobna asistentica Ivana pomaže korisnici Verici u obavljanju kućanskih poslova, pripreme hrane, odlaze u dućan, ljekarnu. Pomaže je u   potrebama koje korisnica ne može sama napraviti. Asistentica je po struci fizioterapeut  tako da korisnica dobiva stručno razgibavanje koje je jako potrebno korisnici. Puno se druže, odlaze na kavu, u dućan.

U vrijeme kad je asistentica s korisnicom njena obitelj može biti  „mirna“.  Korisnici puno znači asistentica koja joj pomaže, sasluša, razgovara s njom. Asistentica je produžena ruka korisnice.

Korisnica je istaknula problem prekratkog radnog vremena. Ponekad je potrebno više od četiri sata usluge. Ako se mora ići liječniku i uz svakodnevne potreba koje ima  četiri sata je premalo.  

Korisnica je dobila veliku pomoć i podršku, a asistentica priliku zaposlenja i iskustvo.

„Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook