Prethodni članak
Sljedeći članak

VELJAČA PREVRTAČA: Nakon toplog siječnja, zima u veljači pokazala svoje zube

Snijeg popraćenim snažnim nanosima vjetra kroz dane vikenda u Zagorju nije stvorio veće probleme u prometu, ako bi ih uspoređivali s prometnim kolapsom i količinom snježnih padalina naših susjeda u BIH i Srbiji, te u većem dijelu Europe. No, s obzirom da su meteorolozi najavili nove snježne padaline i još veće minuse tokom ovog tjedna i vikenda, tko zna što nas sve još očekuje.


Snijeg popraćenim snažnim nanosima vjetra kroz dane vikenda u Zagorju nije stvorio veće probleme u prometu, ako bi ih uspoređivali s prometnim kolapsom i količinom snježnih padalina naših susjeda u BIH i Srbiji, te u većem dijelu Europe. No, s obzirom da su meteorolozi najavili nove snježne padaline i još veće minuse tokom ovog tjedna i vikenda,  tko zna što nas sve još očekuje.

Zbog ekstremne hladnoće  diljem Europe zabilježen je i veliki broj žrtava.  U Hrvatskoj je hladnoća uzela četiri žrtve.  I dok pojedini dijelovi Europe mjere  temperature od -30 do čak -50 stupnjeva Celzijevih, prema informacijama Crometeo udruge, najniža temperatura u Zagorju zabilježena je u Gornjoj Stubici i to  -15 stupnjeva Celzijevih, dok je Krapina mjerila - 14. 

Na području naše županije u petak i u subotu palo je tek desetak centimetara snijega, no sada već imamo puno deblji snježni pokrivač.  Iz HAK-a upozoravaju da treba prilagoditi brzinu uvjetima na cesti, te paziti na sigurnosni razmak među vozilima. Vrijede zimski uvjeti na cesti, dakle bez zimskih guma ne krećite na put, jer osim što ugrožavate sebe, u opasnost dovodite i druge sudionike u prometu. Kroz vikend zimska služba bez problema je počistila zagorske prometnice. Snijeg je ponovno počeo padati u ponedjeljak, a prema riječima Josipa Kartela, voditelja zimske službe u Županijskoj upravi za ceste Krapinsko-zagorske županije dežura svih 18 ekipa na 5 mjesta dežurstva: Podgora Krapinska, Zlatar Bistrica, Zabok i Pregrada. Na cestama je III. stupanj pripravnosti.

- Mi smo bili spremni na zimu, nama to nije nikakvo iznenađenje, kao što je iznenadila Dalmatince – dodao je Kartelo. Kako pak doznajemo iz Policijske uprave krapinsko-zagorske kroz dane vikenda dogodilo se 8 prometnih nesreća. Prema informacijama iz Presečki grupe Krapina, autobusne linije malo su kasnile, a sve se rješavalo zamjenskim vozilima.

- Nama toliko ne smeta snijeg koliko ove niske temperature , pa je bilo slučajeva da nam autobus ne može upaliti. U ponedjeljak ujutro sve linije prometovale su redovno, a mobilne ekipe od 3 sata ujutro bile su na terenima. Mehaničari i električari preventivno su provjeravali akumulatore,  antifriz, ulje, instalacije kako ne bi došlo eventualno do problema.  Tako je svake godine i mi smo na to spremni – doznajemo od rukovoditelja Putničkog prometa Presečki grupe, Josipa Benkovića.

Starima i bolesnima u pomoć priskočio Crveni križ

Šef željezničkog kolodvora u Zaboku,  Boris Tisanić rekao kako za dane vikenda nije bilo kašnjenja u željezničkom prometu, no kako će biti dalje, ne može prognozirati.

Iz Državnog zavoda za zaštitu i spašavanje u Krapini kažu da im je vikend, hvala Bogu,  bio prilično miran bez obzira na snijeg koji je padao gotovo neprestano u petak i u subotu.

U danima prije vikenda, mobilne ekipe Crvenog križa u našoj županiji intenzivno su posjećivala staračka stanovništva, donosila im namirnice, lijekove  i drva kako bi lakše prebrodili ove hladne zimske dane, u suradnji s centrima za socijalnu skrb.

- Kroz vikend se i dežuralo, no nasreću nije bilo alarmantnih dojava, pa nije bilo potrebe ni za intervenciju. U ponedjeljak kad su se zalihe hrane i lijekova  istrošile počeli su zvoniti telefoni u uredu Gradskog društva Crvenog križa Krapina koje opskrbljuje grada Krapine, Đurmanca, Jesenja i Petrovskog  - rekao je ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, ujedno i ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Krapina Davor  Šimunović.  Svi koji se žele utopliti, dnevni boravak 60+ u GDCK Krapina otvoren je svaki dan do normaliziranja temperatura od 7 do 15 sati, gdje se građani mogu utopliti, popiti čaj, pročitati dnevnu štampu ili pogledati TV program - pozvao je ravnatelj Šimunović.
 
Iako su stanovnici Krapinsko-zagorske županije, posebno oni starije dobi navikli na hladnoću, snježne nanose kada nisu mogli po par dana iz kuće ili obližnje trgovine, čini se da je priroda promijenila svoje navike. Možemo slobodno reći da je Zagorje i dobro prošlo, ako bi se uspoređivali s ostatkom svijeta gdje su pojedina sela odsječena od svijeta i izgledaju kao snježna pustinja.

Zima u veljači iznenadila je mnoge, posebno Dalmatince koji na snježne padaline nisu navikli.  Snježni nanosi vjetra i orkanska bura stvorili su veliki prometni kolaps, prekide opskrbom električne energije, pucale su plinske cijevi, a mnoga naselja ostala su zarobljena pod snijegom. U pomoć je stigla i vojska. Tisuće ljudi u Lici i Gorskom  kotaru ostali su bez struje. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji proglašeno je izvanredno stanje. 

U dane vikenda pune ruke posla nije imala samo zimska služba, već i Gorska služba spašavanja i Državni zavod za zaštitu i spašavanje. U gradu pod Marjanom pala je tolika količina snijega ikad zabilježena u veljači,a da im snijeg apsolutno ne odgovara svjedoče i pune traumatološke ambulante. To što snijega nije bilo u prosincu i siječnju, 'platili' smo u veljači, koja nije badava prozvana pučkim imenom prevrtača.

Upozorenje

Centar za gerontologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorio je da je na snazi najviši stupanj rizika za starije osobe i to prvenstveno srčane bolesnike i oboljele od respiratornih bolesti. Njima se preporuča izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. U organizam treba unositi optimalnu količinu toplih napitaka, te izbjegavati alkohol i kofein.

Ako vjerujete slavnom svicu Philu iz Punxsutawneyja  koji je vidio svoju sjenu ,a u čiju se prognozi 'ufaju' stanovnici sjevernoameričkog kontinenta, znači da nas očekuje još šest tjedana zime, računajući od 2. veljače,  na Svijećnicu. Dakle, bilo bi to do polovice ožujka. Pučka pak izreka kaže:'' Ako je toplo oko Svijećnice, snijeg ili mraz dolazi; ako je hladno, zima uskoro odlazi. U stoljetnom kalendaru piše da će zima doći nenadano i obilovati snijegom. Vratimo se mi na kraju, ipak, pravoj vremenskoj prognozi.

Prema prognozi Crometeo udruge nastavljaju se  nove padaline i izrazito niske temperature koje će dosezati do -25 stupnjeva Celzijevih. Ne preostaje nam ništa drugo već naoružati se strpljenjem,  piti čajeve, jesti  malo 'jaču' i vitaminima bogatu hranu poput kiselog zelja, bunceka, špeka …, toplo se oblačiti, jer čižma glavu čuva.  I zapamtite, nakon zime uvijek dolazi proljeće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook