Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliko otkriće u slučaju nestale djevojčice Danke


Danka je vjerojatno uočena na tramvajskoj stanici u Beču, objavila je bečka policija. Dijete iz Srbije identificirano je na videu koji je snimio svjedok, objavila je policija u srijedu, prenosi Jutarnji list.

"Nakon što su rođaci nestale djevojčice pogledali slike, pretpostavlja se da je vrlo vjerojatno riječ o nestaloj djevojčici iz Srbije. Bečka policija traži objavljivanje snimaka po nalogu javnog tužitelja", priopćeno je.

Iz austrijske policije apeliraju na sve građane koji su vidjeli dijve žene koje su snimljene s djevojčicom da odmah kontaktiraju policiju.

11:54 - Psihologinja Radmila Vulić Bojović je za Blic rekla da bi i starije dijete trebalo biti uključeno u istragu.

- Ne smijemo zaboraviti da je tada bilo prisutno i starije dijete. Vjerujem da su istražni organi nekako i njemu posvetili pažnju. Vjerujem da istražni organi znaju što rade i imaju plan, ali mislim da bi i to starije dijete trebalo biti dio nekog ispitivanja što se stvarno dogodilo. Još uvijek su sve opcije otvorene, rekla je Radmila Vujović Bojović.

11:48 - Maja Jovanović iz Ureda za borbu protiv trgovine ljudima rekla je da se isključuje mogućnost da je malena Danka sama odšetala, kao i mogućnost da ju je netko fizički oteo s lica mjesta.

Jovanović je za Tanjug rekla da fokus mora biti na majci djevojčice jer ju je ona vidjela posljednji put vidjela djevojčicu.

Govorila je i o načinu organizacije kriminalnih skupina koje se bave otmicom djece. Kaže da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gdje postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji djeluju u trenutku.

- U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dijete odvedeno na taj način, vjerujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to nitko ne primijeti, kaže Jovanović, prenosi Blic.

10:30 Na mjesto nestanka djevojčice jutros su stigli vatrogasci u Banjsko polje.

- Vatrogasci pretražuju okolno grmlje, a tu je i policija sa psima - kaže reporter Telegrafa.

Nastavlja se intenzivna potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala prošli utorak u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. Forenzičar Dušan Keckarević vjeruje da policija raspolaže velikim brojem informacija, ali ne pušta ih u javnost. Kako prenosi portal Blic, u ovom slučaju svatko je osumnjičenik.

- Zabrinjava to što je protok vremena velik i ne ide na ruku u pronalaženju djevojčice. Snimka iz Beča, koja prikazuje curicu koja podsjeća na nestalu Danku, samo je ‘zapalila‘ javnost i dala nadu da je ona živa - kaže.

I austrijska policija uključila se u čitav slučaj - tragaju za Rumunjkama koje se vide na snimci, a forenzičar Keckarević tvrdi kako postoje razne metode kojima se može doći do relevantnih podataka o identitetu.

- Iz naših zapažanja da curica sliči Danki i da ima sličan hod, možemo samo zaključiti da odgovara identitetu... Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica pronađe... Očigledno je da to traje, a to što traje, vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudu - izjavio je Keckarević.

U trenutku kad je djevojčica nestala, s majkom Ivanom Ilić bio je i stariji sin, kojeg, kako kaže, od kobnog dana nije vidjela. Prema riječima forenzičara Keckarevića, postavlja se pitanje je li sin išta zapazio, s obzirom na to da je bio na licu mjesta.

- Pitanje je što brat možda zna i što je vidio. Ovdje nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo koje druge osobe - rekao je Keckarević. Smatra i kako je u ovom slučaju neophodno koristiti poligraf.

- U startu su svi osumnjičeni, kad krenete s gomilom hipoteza pa isključujete jednu po jednu, to ima nekog smisla. U ovom slučaju, s i bez pritiska javnosti, policija radi u punom kapacitetu i skuplja većinu informacija koje ni ne dođu do medija. Ne treba javnost odmah osuditi roditelje, naslovi vezani za njih neizbrisivo ih targetiraju.

Iako je majka trudna, to ne znači da treba biti isključena iz istrage. Može se desiti da upravo njezini kontakti mogu dovesti do razrješenja zločina. Apsolutno treba koristiti poligraf, pogotovo za neke nejasnoće ili polutajne. Ne moraju roditelji biti uključeni u slučaj, ali možda neke veze mogu biti - zaključio je Keckarević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook