Prethodni članak
Sljedeći članak

'VELIKIM SRCEM ZA TOPLI DOM': Pomozimo da tri prekrasne djevojčice odrastaju u boljim uvjetima

I dalje traje humanitarna akcija Grada Zlatara za gradnju kuće obitelji Bolšec


Toplo nam je, ali kuća ne bude izdržala još par godina, jedan dio već propada – pričaju nam Štefica i Tomislav Bolšec iz zlatarskog Gradeca, roditelji tri krasne djevojčice, Petre, Valentine i Ivane. Za ovu je obitelj, o čemu smo već pisali, Grad Zlatar pokrenuo humanitarnu akciju 'Velikim srcem za topli dom', s namjerom da se prikupi dovoljno novca i materijala da bi se sagradio novi dom, kako bi djevojčice odrastale u boljim uvjetima.
Podsjetimo, kućica se sastoji od dvije sobice i male kuhinje. WC – a i kupaonice nema. Unatoč skromnim uvjetima, najmlađa Petra i nešto starija Valentina, koje još ne idu u školu, vesele su djevojčice kojima ne nedostaje ljubavi i radosti, dok najstarija Ivana, učenica 4. razreda, uredno izvršava školske obaveze i spada među darovitu djecu.


Kako kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, do sada je prikupljeno 39 tisuća kuna na posebno otvorenom računu. – Grad je dao 10 tisuća, uključila se i župa Zlatar, a nakon misa u nedjelju su građani pokazali veliko srce i uplatili 18 tisuća kuna. No, još će nam dosta trebati da nešto konkretno napravimo. Kuća se ne da adaptirati, sagraditi kupaonica, jer je u jako lošem stanju. Ovo zapravo i nije bila kuća, već gospodarski obvjekt uz kuću koja je urušena. Potrebe su stvarno velike, a ova obitelj sama nikada neće uspjeti sagraditi kuću. Otac je lišen poslovne sposobnosti, a majci je sada istekao porodiljni dopust, no djeca su još mala i neće moći odmah raditi. Stvarno trebaju pomoć. Djevojčice zaslužuju svoju sobu, da ne moraju ići na WC van i kupati se u lavoru u kuhinji – kaže gradonačelnica.


-Snalazimo se, trudimo se, dajemo sve od sebe. Radimo poljoprivedu, imamo svinje, perad, kozu, zečeve, od toga se hranimo, nešto prodamo. Imamo i dječji doplatak od 1200 kuna, no troškova je puno – priča Štefica, dodajući da su prije 4 godine napravili temelje za novu kuću, no dalje nije išlo zbog financija. Nada se da će najmlađa kći iduće godine moći u vrtić, pa bi Štefica imala više mogućnosti da se zaposli.


Gradonačelnica Zlatara pozvala je sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije da se pridruže i pomognu. – Ako u ovo korizmeno vrijeme svatko odvoji makar 10 kuna, skupit će se puno. U uži organizacijski odbor uključio se i Centar za socijalnu skrb, Krapinsko – zagorska županija, Časne sestre milosrdnice, vlč. Dragutin Cerovečki, gradska vijećnica Darinka Sviben. Sve je transparentno, na web stranici grada Zlatara je link gdje se svakodnevno može provjeriti koliko je prikupljeno novaca i donirano materijala – istaknula je Jasenka Auguštan – Pentek. – Konkretno, sada nam treba cigla, crijep, građevinski materijal, sanitarni elemnti, prozori, vrata, da prvo sagradimo dom, a onda ćemo krenuti dalje – kaže gradonačelnica.

Novčana sredstva prikupljaju se na poseban račun otvoren u svrhu provođenja humanitarne akcije, IBAN: HR3623900011500170862, otvoren kod HPB d.d.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook