Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKI USPJESI ZAGORSKOG SPORTA: Nenad Šipek treći na utrci Svjetskog prvenstva u Mladini

U nizu uspjeha "letećeg Zagorca" najveći je svakako onaj na "Velikoj nagradi Hrvatske" 2006. godine


Zabočanin Nenad Šipek najveća je legenda hrvatskog motokrosa, hrvatskog motociklizma i najveći je zabočki i zagorski sportaš u povijesti. Prema motokrosu ga je usmjerio otac, također legendarni Juraj Šipek. Šipek je po 17 puta bio prvak Hrvatske u motokrosu i 15 puta u superkrosu u raznim disciplinama (125 ccm 250 ccm i 450 ccm). Osvajač je po dvije zlatne kacige u motokrosu i superkrosu, te dijamantne u motokrosu. Šesnaest godina za redom bio je najbolji sportaš Zaboka i Hrvatskog zagorja, a 1999. bio je četvrti sportaš Hrvatske, po izboru Sportskih novosti. Godine 1998. bio je viceprvak Europe u klasi 250 ccm, a iduće godine i prvak Europe. Sve sjajni rezultati, ali oni najsjajniji u njegovoj sportskoj povijesti, u povijesti hrvatskog motokrosa i motociklizma dogodio se u lipnju 2006. u Mladini. Nenad je u utrci Svjetskog prvenstva u klasi MX3 na "Velikoj nagradi Hrvatske" osvojio treće mjesto. Ispred njega bili su sami Franuc Yves Demaria i Belgijanac Sven Breugelmans. Bio je to dan za pamćenje - utrka za pamćenje.

U prvoj je utrci startao kao četvrti, došlo je do pada i pao je na osmo mjesto, da bi se kasnije probio na šesto mjesto. A onda je slijedila druga vožnja, vjerojatno vožnja njegovog života. Ponovno je startao kao četvrti, ali je već u drugom krugu pretekao Čeha Kadlačeka i to točno u ciljnoj ravnini gdje je nastao delirij. Do kraja utrke oko 2.000 gledatelja vozilo je s Nenadom. U cilj je stigao kao treći u drugoj utrci, no još se zbrajali bodovi i nije znao za koju mu je poziciju to bilo dovoljno. Na kraju Demaria prvi sa 47 bodova, a Breugelmans drugi s istim brojem bodova. Kada je razglasom zaorilo Nenad Šipek 35 bodova treće mjesto, nastalo je neopisivo slavlje, potekle su i suze.

 

- Bez obzira na naslov prvaka Europe, ovo je moj najveći rezultat u karijeri. Uvijek sam sanjao svjetsko postolje. Prvu utrku sam napravio par grešaka, ali drugu sam odvozio savršeno. Publika me nosila iz kruga u krug, još i danas se naježim kad se sjetim te utrke - oktriva nam Šipek.Iduće nedjelje trebao je pred velikim brojem fanova ponoviti nešto slično na utrci SP MX3 u Orehovoj Vasi, a onda šok i nevjerica. Samo dva dana nakon svjetskog postolja, tragadija. Na treningu su uz Nenada trenirali talijanski vozači. Jedan od njih, Simone Ricci pao je točno ispod skoka, tako da ga Nenad nije vidio i naskočio je točno na njegov motor te je pao i ozlijedio se.

- Imao sam puno ozljeda koje sam takoreći "prohodao", no ova mi je došla u najgori mogući trenutak. Nakon Mladine sve mi se otvorilo, bilo je čak i šansi za postolje na kraju sezone, a onda ovakav peh. Slomio sam lijevu ruku, a usuput ozlijedio i križne ligemente desnog koljena. Jako me je to pogodilo, ali sam već sa dva mjeseca bio na motoru - prisjeća se Nenad. Te je godine završio kao trinaesti u ukupnom poretku SP MX3 iako nije vozio zadnjih šest utrka. Najbolji rezultat u toj klasi imao je godinu ranije, kada je bio jedanaesti, ali je vozio većinu utrka.

Taman se potpuno oporavio za novu Veliku nagradu Hrvatske u Mladini. Ponovno je bio odličan, ali ovaj puta bio je četvrti samo za bod iza Saše Kragelja. Za tjedan dan u Orehovoj Vasi ponovno odličan peti. Sezonu je sa samo osam voženih utrka završio na dvanestom mjestu.Nakon toga je bilo još pojedinačnih uspjeha, ali karijeru je završio 2012. s 38 godina trijumfom na utrci Europskog prvenstva u Brežicama.

- Prezadovoljan sam svojom karijerom, ništa bitno ne bi mijenjao. Šteta što ranije nisam sreo trenera Željka Jukića s kojim sam krenuo u znatno ozbiljniji rad koji mi je otvorio ove odlične rezultate. Ako bi što promijenio to je da bi možda prije ozbiljnije krenuo prema utrkama u inozemstvu, no ponosan sam na svoju karijeru - ističe Nenad.

Već 2013. godine krenuo je u trenerske vode i to u velikom stilu. Trenirao je Slovenca Klemena Gerčara, koji je te sezone postao svjetski prvak u klasi MX3. Nenadovi savjeti u tom natjecanju zasigurno su mu dobro došli.

- Ta je vijest snažno odjeknula u Sloveniji. Imali smo i primanja kod njihovog predsjednika i premijera. Bilo mi je drago zbog Klemena jer je izuzetno talentiran. Istovremeno i sebe sam napunio samopuzdanjem i uvjerio se da mogu biti dobar trener. S puno sam emocija doživio ovaj uspjeh, no moje treće mjesto u utrci SP M3 u Mladini ipak mi pobođuje puno više emocija - završio je Šipek.

Danas Šipek ima svoj moto-dućan, a od prošle godine i svoj klub "Moto klub MX Šipek". U njemu su veliki talenti poput Kunića, Prančića, Vragotuka, Lončara i Sokolovića. Možda je među njima neki novi Šipek, a od svog trenera imaju svakako što za naučiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook