Prethodni članak
Sljedeći članak

'Veliki projekt u pripremi je centralizirano skladište u ljekarni u Zaboku'

Ljekarne Krapinsko – zagorske županije predstavile su svoj rad u 2023. godini i planove za 2024. godinu


Ljekarne Krapinsko – zagorske županije predstavile su svoj rad u 2023. godini i planove za 2024. godinu. Nova ravnateljica Anamarija Salopek istaknula je da Ljekarne KZŽ djeluju kroz pet ljekarničkih jedinica, u Zaboku, Krapini, Svetom Križu Začretju, Humu na Sutli i Desiniću, a ljekarnička jedinica u Krapinskim Toplicama nalazi se u zakupu magistre Jadranke Šoštarić.


-Misija ustanove je osigurati kvalitetnu, stručnu, profesionalnu, pravovremenu zdravstvenu skrb svim žiteljima županije. U tom smislu želimo biti konkuretni i prepozntaljivi u tržišti, redovito ulažemo u stručno osposobljavanje djelatnika, ali i održavanje i renovaciju prostora. Jedina smo ljekarna koja ostvaruje dežurstvo u županiji. Na kraju 2023. ustanova je brojala 39 zaposlenih, od toga 19 djelatnika visoke stručne spreme, 1 više, 15 srednje stručne spreme, a 4 se vodi pod ostalo. Od 39 zaposlenih, 32 je zdravstvene struke. Prosječa neto plaća iznopila je 1346 eura, što je za 10 posto više nego u 2022. godini – predstavila je Ljekarne ravnateljica. Ljekarne KZŽ u prošloj su godini ostvarile prihode o 6.587.622 eura, 9 posto više nego u 2022. godini. Najveći dio prihoda otpada na poslovanje s HZZO – om, 3,4 milijuna eura.

-Kroz cijelu godinu Ljekarna je poslovala pozitivno, bilježili smo rast kroz sve kvartale, bilo što se tiče s HZZO - om ili ostalim korinciima, i tu bih naglasila da je iskočio posljednji kvartal, porastao je prihod od ručne prodaje preko 40 posto, što nas jako veseli. To je novac kojim se može odmah baratati i važan prihod, s obzirom na to da usluga HZZO – a trenutno nije dovoljna da pokrije osnovne troškove rada – istaknula je Salopek. Bruto dobit je 253.000 eura, a ovaj dobar poslovni rezultat je ostvaren zahvaljujući cijelom timu, svim djelatnicima, od operativnog dijela do stručnog dijela, naglasila je ravnateljica.


Na 31.12. prošle godine Ljekarna je imala zalihe robe u vrijednosti 530.600 eura, ukupna potraživanja iznosila su1.485.906 eura, najveće potraživanje je prema HZZO – u, od čak 1,3 milijuna. - HZZO je plaćao zadnji račun 112 dana. To je dio koji nam predstavlja otegotnu okolnost. Novac u blagajni iznosi 212.619 eura iznosi, ukupni kapital i rezerve Ljekarne su 1.004.832 eura, dok su obveze 1.277.868 eura. Najveći dio obveza je prema dobavljačima. Ljekarna ih podmiruje u roku 50 do 80 dana, uglavnom podmirujemo unutar roka od 60 dana. Prije svega smo javna zdravstvena ustanova, kao takvi vodimo brigu prvenstveno o pacijentima, htjeli bi pokazati svojom zdravstvenom uslugom, profesionalnošću i stručnošću da nam je pacijent prije svega –istaknula je ravnateljica. U tom smislu organiziraju se razne aktivnosti, savjetovanja, akcije. Ljekarne kroz donacije i financijske potpore nastoje pokazati socijalnu solidarnost i pomoći svim slojevima društva. Kroz 2023. Realizirali su donacije za rodilje i pakete za novorođenčad od 1057 eura, donacije klubovima i udrugama od 1.753 eura, a u okviru isplate zadržane dobiti u iznosu 198.000 eura sudjelovali su u sufinanciranju timova hitne medicinske službe KZŽ. U 2024. godini planiraju se investicije, od kojih je ravnateljica izdvojila neke značajnije, poput renovacije i preuređenja najveće ljekarničke jedinice Zabok, u koju se planira i uvesti automatizirano skladište.

– Vjerujem kako će na robotizacija skladišta olakšati tehnički dio posla kako bi svoju pažnju mogli usmjeriti za najvažniji segment, pacijenta – rekla je ravnateljica, dodavši: - Budemo li prvi izbor pacineta bez obzira na dob, materijalni i zdravstveni status, moći ćemo rasti svi azjedno kao tim i kao ustanova, u financijskom profesionalnom i osobnom smislu – zaključila je Salopek.


Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je na konferenciji za novinare da su Ljekarne KZŽ ustanova koja kvalitetno i stabilno posluje na našem području već dugi niz godina. - U viziji daljnjeg razvoja Ljekarne KZŽ je pacijent iznad svega i cilj nam je pružiti stručnu, dostupnu i kvalitetnu uslugu u vidu izdaje lijekova, ali i svih ostalih pripravaka koji mogu pomoći zdravlju ljudi. Tu se Ljekarna KZŽ pokazala kao fleksibilna. Za vrijeme COVID krize, Ljekarne KZŽ su dale veliki obol borbi protiv COVID – a na način osiguravanja pravovremenih maski i testova koji su nam trebali u tom periodu, provodili su testiranje i to je bio dodatan veći izazov za zaposlene u ljekarnama – rekla je Petek.

Pohvalila je ustanovu kao društveno vrlo odgovornu. – S velikim ponosom njihove pripravke dijelimo na raznim događanjima. Želimo biti dostupni, prilagođavati se potrebama tržišta, želimo se prilagoditi svakom pacijentu i svim generacijskim skupinama. Velika je uloga ljekarni u preventivnim programima - napomenula je Petek te čestitala svima koji rade u Ljekarnama, kao i dosadašnjoj ravnateljici i novoj ravnateljici. - Veliki projekt koji se priprema je centralizrano skladište u Ljekarnama u Zaboku, a tu su još neki izazovi koji nas čekaju u budućnosti poput ljekarne u Krapini. Tu je i konstantan izazov koji se odnosi na osiguravanje potrebnih kadrova, jer nije naodmet spomenuti da je nedostatak magistra farmacije na tržištu rada, pa KZŽ u svojim stipendijama za deficitarna zanimanja ima i studente s područja farmacije – rekla je zamjenica župana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook