Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki preokret: Suđenje u Zambiji prekinuto! Hrvati idu doma?


Zambijski medij Mwebantu javlja da  osmero Hrvata, osumnjičenih za trgovinu djecom, izlazi na slobodu, prenosi Index.

Kako javlja spomenuti portal, Zambija je podnijela zahtjev da se predmet obustavi.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i oni u 48 sati moraju napustiti zemlju, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. 

Po odbacivanju optužnice, osmero Hrvata mora u roku od 48 sati napustiti Zambiju. 

"U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć", kaže se u priopćenju MVEP-a. 

Ministar se obratio javnosti

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, obratio se javnosti. Prvo je izrazio žaljenje zbog potresa u Turskoj.

"U potresu su stradale dvije hrvatske državljanke, ali su van životne opasnosti", rekao je ministar.  "Hrvatska će u znak solidarnosti poslati tim za spašavanje od 40 ljudi i 10 potražnih pasa", rekao je.

Onda je rekao o slučaju Hrvata u Zambiji. "Danas je sud odbacio optužnicu protiv njih, oni moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju", rekao je.

"Tijekom cijelog tog postupka MVEP i veleposlanstvo su pružali konzularnu pomoć, to smo dužni za svakog državljanina ostvariti, bez obzira gdje bio i što počinio. Ostvareni su brojni međunarodni kontakti. Mi smo s ciljem boljeg informiranja sugovornika i zalažući se za stanje hrvatskih državljana razgovarali i s ministrom vanjskih poslova Zambije, šefom EU delegacije u Lusaki, a kontaktiran i je i tamošnji ministar pravosuđa", rekao je Grlić Radman.

"O navedenom slučaju razgovaralo se od New Yorka, Bruxellesa, Lusake i Pretorije, na najvišim razinama", dodao je.

Ministar je upitan što će biti s djecom.

"Naša briga je bila fokusirana na hrvatske državljane koji su bili pritvoreni. Pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih elemenata pa je zato obacana", rekao je.

"Naravno da je naš sljedeći korak iskazati zaštitu i brigu za djecu koja imaju hrvatske dokumente", rekao je.

"Ovo treba pozdraviti ako je tako, da su oni pušteni", dodao je.

Priznao je da se nije uspjelo doći do djece. "Oni imaju hrvatske isprave, mi ih smatramo hrvatskih državljanima. Oni imaju konzularnu zaštitu", rekao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook