Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki jubilej male seoske škole u Orehovici

Osim učionice, zahvaljujući podršci općine, obnovljeno je i cijelo sjeverno pročelje škole


Pretijesna je bila područna škola u Orehovici za brojne generacije sadašnjih i bivših učenika koji su se u nedjelju, 19. lipnja okupili na obilježavanju 150. godišnjice neprekidnog djelovanja.

Tom prilikom otvorena je i potpuno obnovljena jedinstvena Učionica velikog jubileja koju je, zajedno s učiteljicama škole, Jasnom Končić i Jasminkom Končić, dizajnirao bivši učenik brestovečke škole Mario Kvež.

Osim učionice, zahvaljujući podršci općine, obnovljeno je i cijelo sjeverno pročelje škole koje je bilo devastirano zbog posljedica potresa i utjecaja atmosferilija.

Novootvorena Učionica velikog jubileja je u stvarnosti velika učionica koja je i do sada služila kao pozornica za brojne priredbe koje učenici te škole redovito više puta godišnje organiziraju za cijelu lokalnu zajednicu u srcu Zagora.

Sada taj prostor i scenografiju pozornice krasi velika reprodukcija slike naivnog umjetnika Zvonka Pižira „Orehovica prije 150 godina“ te rekonstrukcija tradicionalne zagorske hiže. U izradi su sudjelovali učitelji škole Marjeta Škreb i Krunoslav Boroš te brojni domaći poduzetnici i majstori, dok je sam slamnati krov postavila i školi darovala udruga „Naš zavičaj“ pod vodstvom Stjepana Šalamona. Osim toga postavljena je i nova scenska rasvjeta, zastori, dekori kao i potrebna informatička oprema, uključujući pristup internetu.

U prigodnom programu koji je započeo u 19 sati nastupili su svi učenici škole koji su nasmijali sve prisutne pokazujući kako školski život i obveze utječu na život u obitelji, a u nastavku je klapa učenica 4. razreda predvođena Magdalenom Ljubić premijerno izvela i novu pjesmu „150 lijet“ koju je za ovu prigodu napisala učiteljica Iva Bejuk.

Sve je to izazvalo veliku pozornost i oduševljenje prisutnih.

U pozdravnim govorima brojnim prisutnima su se obratili sadašnji Orehovički župnik, vlč. Josip Ban i načelnik općine Bedekovčine, Darko Ban.

Čestitali su svima na velikom jubileju, ali i obećali svoju daljnju podršku projektima i manifestacijama koje slijede, a posebno onima koji će se još ove godine realizirati u sklopu proslave jubileja 150 godina škole.

No, to nije bilo sve. Bivši učenici škole, „Mladi Orehovčani“, pripremili su i svoj program koji je par stotina sudionika zadržao na igralištu škole do kasnih noćnih sati. Kad se tome pridoda da je gotovo svatko od prisutnih donio nešto za prezalogajiti, a bilo je i domaćih napitaka, kao sok od bazge i slično, jasno je da su svi uživali i iskazivali svoje zadovoljstvo ovom neobičnom, ali toliko toplom i sadržajnom proslavom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook