Prethodni članak
Sljedeći članak

Ban Toskić: ''Situacija u obiteljskoj medicini je katastrofalna''

''Pola stanovnika će ostati bez obiteljskog liječnika u narednih pet godina'' – kaže predsjednica koordinacije hrvatske obiteljske medicine


Nataša Ban Toskić, predsjednica koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osvrnula se za HRT na najavljenu reformu zdravstva. Ističe kako obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji ide najavljena reforma zdravstva.

Radna skupina za izradu novog zakona imala je tek četiri online sastanka prije dva mjeseca, a sve bez sudjelovanja i znanja obiteljskih doktora, kaže Ban Toskić. Dodaje da o svemu slušaju iz medija te da uopće ne znaju što im se sprema.

"U idućih pet godina pola stanovnika će ostati bez obiteljskog liječnika"

Ban Toskić kaže da se prijedlozi obiteljskih liječnika u vezi reforme ne uvažavaju. Iznijela je i alarmantan podatak.

"Situacija u obiteljskoj medicini je katastrofalna, od 2200 ordinacija više od stotinu njih je prazno. Više od 700 liječnika je starije od 60 godina, a 190 doktora ima preko 65 godina. Naše projekcije su da će u idućih pet godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam", rekla je Ban Toskić za HRT.

U vezi komunikacije s ministrom Vilijem Berošem, šefica KoHOM-a kaže kako se odvija uglavnom preko medija. Ističe da su službenim putem ministru uputili mnoge dopise i prijedloge, ali da odgovor nisu dobili.

"Naše primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Otvoreni smo za suradnju, ali to ovisi isključivo o institucijama", kazala je Ban Toskić za HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook