Prethodni članak
Sljedeći članak

Velik europski uspjeh našeg tima za razvoj zdravstvenog turizma


Europski HTI Summit zdravstvenog turizma održan je u Europskom Parlamentu u Briselu u utorak 9.4.2024. godine u organizaciji HTI Partner neposredno prije europskih izbora. Glavni cilj događaja bio je potaknuti rasprave o budućnosti razvoja zdravstvenog turizma te iznijeti zahtjeve i očekivanja vodećih stručnjaka i lidera medicinskog, lječilišnog i spa turizma najvažnijim predstavnicima europske politike.

Summit je okupio više 50-tak profesionalaca i predstavnika ključnih europskih udruga i kompanija zdravstvenog turizma te istaknute predstavnike Europskog Parlamenta, uključujući čak 10 članova Odbora za turizam i zdravlje. Domaćini ovog prestižnog B2G Samita bili su Istvan Ujhelyi veleposlanika turizma UN-a i potpredsjednik Odbora za turizam i Ivana Kolar, direktorica Europskog HTI Summita.

U raspravi su sudjelovali i zastupnici u Europskom parlamentu Jordi Solé Ferrando iz Španjolske, Tomislav Sokol iz Hrvatske, Romana Tomc i Franc Bogovič iz Slovenije, Elena Kountoura iz Grčke, Josianne Cutajar iz Malte, Marian-Jean Marinescu iz Rumunjske, Andrej Kovačev i Emil Radev iz Bugarske, zatim Izvršni direktor Europske Turističke zajednice Eduardo Santander, članica Europske komisije za zdravlje DGGROW Misa Labarille, Todorka Kostadinova, članica upravnog odbora Europske udruge za zdravstveni menadžment (EHMA), bivši potpredsjednik Vlade Slovenije i Dalip Kumar Chopra, predsjednik Fondacije za zdravstveni turizam Indije.

Summit je započeo inspirativnim govorom Eduarda Santandera, naglašavajući potencijal zdravstvenog turizma i promjene u sektor, Misa Labarille otvorila je prostor za konačno uključivanje zdravstvenog turizma među ključne ciljeve turizma na razini Europe i pozvala HTI na aktivnu suradnju, Dalip Kumar Chopra prezentirao je snagu zdravstvenog turizma Indije, a Zdravko Počivalšek napravio je završni sažetak s isticanjem gospodarskih benefita razvoja zdravstvenog turizma i međunarodne suradnje.

Posebna pažnja posvećena je stanju prekogranične suradnje i slobodnog tržišta te je istaknuta nužnost daljnjeg razvoja Europske cross border healthcare direktive. "Izazovi kao što su pandemije, rastući troškovi zdravstvene skrbi i nejednak pristup zdravlju zahtijevaju globalni odgovor. Međunarodna suradnja omogućuje nam dijeljenje znanja i resursa te pronalaženje učinkovitih rješenja. Moramo premostiti razlike izgradnjom boljih sustava zdravstvene skrbi i uspostavljanjem slobodnog tržišta zdravstvenih usluga. Suradnja u zdravstvenom turizmu omogućuje zemljama privlačenje pacijenata iz cijelog svijeta i poticanje gospodarskog rasta", rekla je Ivana Kolar, direktorica Summita.

Zaključeno je na Samitu kako je zdravlje ključna tema kojom se Europa mora aktivno baviti u suradnji s pružateljima usluga zdravstvenih usluga. Stanovništvo svijeta ubrzano stari i prevencija je temelj zdravlja te je istu važno uključiti u zdravstvenu skrb. Budući da živimo u vremenu potpune globalizacije i snažnog razvoja, moramo osigurati slobodno tržište zdravstvenih usluga, dostupno svima pod jednakim uvjetima. Suradnja unutar EU i globalno je sljedeći korak. Samo razmjenom znanja i iskustava možemo pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvenog turizma.

Na Summitu sudjelovali su ESPA - Europska udruga spa turizma s direktoricom Csillom Mezosi, EHTTA – Europska udruga povijesnih termalnih gradova s direktoricom Simonom Zagrodnik i predsjednikom Ricardom Mortedellijem, UEHPA – europska udruga privatnih klinika s direktoricom Ilarijom Giannico, EHMA – Europska udruga managementa u zdravstvu, ITB Berlin s predstavnicima Rikom Jean-Francois i Thomasom Bomkesom i ETC – Europska turistička asocijacija, Erik Dresin direktor ECTAAe - Europske udruge turističkih agencija i turoperatora, Alina Huseynli direktorica balneološkog instituta iz Češke, Sven Aerts iz ESPAe, Madan Thangavelu, predsjednik Europske asocijacije za ayurvedu i drugi istaknuti stručnjaci. Hrvatsku su predstavljali i inicijatori događaja – Ivana Kolar iz Julius Rose kao direktorica Summita i Ivan Rendulić, direktor Zagreb Med-a.

Partneri eventa bili su Hrvatska turistička zajednica, Croatia Airlines i Fondacija za zdravstveni turizam Indija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook