Prethodni članak
Sljedeći članak

VEČER NOVIH POPEVKI Ministar Grlić Radman: ‘Kaj ne smijemo pozabiti, moramo ga čuvati, jer toliko je bogat, snažan u izričaju i lijep’

Na drugu večer krapinskog Festivala stigli su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborska zastupnica Vesna Bedeković te Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Milanovića


U Krapini se večeras održava jubilarni 55. Festival kajkavskih popevki. Jučer je održana retrospektivna večer Festivala, a današnja Večer novih popevki donosi nam 20 novih skladbi. Ispred Festivalske dvorane je postavljen video zid, pa se izvedbe mogu pratiti i na otvorenom. I večerašnji koncert izravno prenosi HRT.



Usprkos činjenici da su sadržaji ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture u skromnijem obliku, u Krapini se ipak osjeti da traje najznačajniji Tjedan. To je potvrdio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. - Ovaj tjedan je uistinu poseban, ipak smo uspjeli očuvati i nastaviti tradiciju, a vjerujem da će i generacije iza nas tako nastaviti. Ovaj je Tjedan, uz to što se održava u smanjenom obimu, poseban i po tome što prvi nakon dugo vremena da nije bilo niti jednog kišnog dana – rekao je gradonačelnik te zahvalio svima koji su bili neposredno uključeni u samu organizaciju Tjedna kajkavske kulture, ali i svim sponzorima i donatorima koji su se uključili i pomogli.



Župan Željko Kolar zahvalio je kulturnim djelatnicima koji su uložili ogroman trud da u ovim teškim I čudnim vremenima organiziraju niz događanja. – Naravno, uvijek je u fokusu zdravlje ljudi i sve pozivamo da se pridržavaju epidemioloških mjera, ali ambijent se uspio stvoriti. Želja mi je da od ovih 20 popevki barem dvije ostanu onako u ušima naših slušateljica i slušatelja te da ih za 20 godina slušamo u petak u Popevkama zanavek – poručio je župan.



Na Večer novih popevki u Krapinu su stigli ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i saborska zastupnica Vesna Bedeković.



- Drago mi je da mogu biti ovdje u ime predsjednika Vlade, prvi puta službeno kao ministar. Ja sam zaljubljenik u kajkavsku popevku, sjećam se kao učenik osnovne škole u Sesvetama, bila je literarna skupina i usudio sam se čak i pisati stihove na kajkavskom, a volio sam hodati po prigorskim bregima i slušati kajkavsku riječ koja ima toliko melodija. Hrvatski jezik bogat je narječjima i dijelaktima i lijepo je čuvati tu tradiciju. Kaj ne smijemo pozabiti, moramo ga čuvati i njegovati, jer on je toliko bogat i snažan u izričaju, toliko je lijep – rekao je ministar Grlić Radman.



Da rado dolazi u Krapinu, potvrdila je i saborska zastupnica Bedeković. - I sama sam kajkavka, živim u Pitomači, gdje imamo vrijedan festival Pjesme Podravine i Podravlja. Svakako su Podravina i Krapina dragi prijatelji i ono što nas povezuje naš je dragi domaći kaj – rekla je Bedeković.



Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Milanovića, izrazio je zadovoljstvo što se Festival održava toliko godina i što ima tako bogatu tradiciju.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook