Prethodni članak
Sljedeći članak

VAŽAN KORAK PREMA ŽIVOTU NA MJESECU: NASA uspješno lansirala megaraketu na Mjesec


Nakon što je lansiranje rakete u sklopu misije Artemis dvaput odgođeno NASA je jutros lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu. Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

NAKON dva neuspjela pokušaja NASA je uspjela lansirati svoju novu megaraketu Artemis 1 s floridskog Cape Canaverala na Mjesec, manje od tjedan dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana, piše tportal.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Predviđeno trajanje misije je 25 i pol dana sa spuštanjem u Tihi ocean 11. prosinca. NASA računa na uspješnu misiju nakon što je više od desetljeća razvijala SLS raketu. Do kraja 2025. kani uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program.

Artemis 2 trebao bi biti poput reprize prve misije, no ovaj put s astronautima, a realizacija se očekuje u 2024. godini.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook