Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasnoj zajednici KZŽ 1,1 milijun kuna, a HGSS-u Stanica Krapina 227 tisuća kuna

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar, predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber te pročelnik Stanice Darko Berljak danas su u Krapini potpisali ugovore o sufinanciranju rada ovih službi


Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar, predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber te pročelnik Stanice Darko Berljak danas su u Krapini potpisali ugovore o sufinanciranju rada ovih službi. Rad županijske Vatrogasne zajednice će Krapinsko – zagorska županija će u 2020. godini sufinancirati s 1,1 milijun kuna, a rad HGSS – a Stanice Krapina s ukupno 227 tisuća kuna.

- Naša stanica je sada ušla u sedmu godinu postojanja, imamo puno posla i dalje se školujemo, a imamo i izuzetnu podršku od strane Županije i župana. Ovaj iznos je višenamjenski, za 20 posto nam je povećan godišnji dio za funkcioniranje same stanice. Kuća nam je pred zavšetkom, u ožujku bi moglo biti otvorenje, i tu smo dobili pomoć od 100 tisuća kuna, a dobili smo od Županije i novo vozilo, to je značajna pomoć – rekao je pročelnik stanice Darko Berljak, dodajući kako HGSS ima puno posla te kako je bilo mnogo potražnih akcija na području županije i izvan nje.

Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednica Krapinsko-zagorske županije obuhvaća dvije javne vatrogasne postrojbe, 81 DVD-a, 12 vatrogasnih zajednica općina i gradova. - Kroz niz programa koje Vatrogasna zajednica provodi na unapređenju zaštite od požara, vatrogastva, osposobljavanju, educiranju, skrbi o mladima i pomlađivanju, sudjelovanju na manifestacijama i ostalim aktivnostima, zahvaljujemo Županiji na izvrsnoj pomoći koja je ove godine još veća nego prošle godine. Upravo pred kraj prošle godine dobili smo analitike od Hrvatske vatrogasne zajednice, prema kojima je naša Županijska vatrogasna zajednica ima najviše osposobljenih operativnih vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika. Na 1000 stanovnika mi imamo 12,12 operativnih vatrogasca. Trebamo i dalje raditi da naši stanovnici budu što sigurniji, ova tragedija nas je sve pogodila, no mogu reći da su vatrogasci i tu odradili veliki zadatak jer je postojala opasnost da se vatra proširi i na drugi objekt, vatrogasci su došli na vrijeme i zaustavili još veću katastrofu – istaknuo je Skuliber i dodao kako je i dalje zadatak Vatrogasne zajednice da nabavalja opremu, usavršava i osposobljava vatrogasce. - S ovom godinom dobili smo i Državni ured za vatrogastvo, vjerujem da će i s državne razine doći veći poticaj da možemo naše zadatke uspješnije obavljati – istaknuo je Skuliber.

Župan Kolar je povodom današnjih potpisivanja ugovora, zahvalio i čestitao HGSS-u na aktivnostima u prošloj godini. - To je jedna od stanica koja se najbrže razvija i koja će imati uskoro svoj dom, gdje vodimo brigu da budu sjajno opremljeni, da njihovo znanje i stalnu edukaciju pratimo potrebnim opremom, i drago mi je da su zadovoljni kako ih pratimo – rekao je Kolar. Osvrnuo se i na Vatrogasnu zajednicu KZŽ.

- Oni iz dana u dan dokazuju da su izuzetno dobro opremljeni, prilikom dojave brzo izlaze na teren i obavljaju sjajan posao, ne samo na području KZŽ nego i na dislokacijama na Jadranu, Dugom otoku, gdje su domaćini njihovi imali samo riječi hvale. Već odavno to nije samo gašenje požara već i elementarne nepogode, od poplava, nadalje – istaknuo je Kolar koji je objasnio da je, kada je postao župan, izdvajanje za VZŽ bilo je 665 tisuća kuna. - Ove godine smo na 1,1 milijun, svake godine još van tih sredstava kupimo dio opreme ili s nekih 100 ili više tisuća kuna usmjerimo prema profesionalnim vatrogasnim postrojbama iako one nisu u našoj nadležnosti već se financiraju iz općina i gradova i ministarstva. Mi smo sustav koji sjajno funkcionira i ne možemo samo gledati nadležnosti koje imamo već svi zajedno moramo gledati da sustav funkcionira. Ako mi u KZŽ sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da vatrogasni sustav funkcionira – istaknuo je Kolar.

Nadovezao je kako je izašao je novi zakon te da od 1.1. imaju državnog tajnika koji je zadužen za vatrogstvo, odnosno drugačije je postavljena vertikala što bi trebalo omogućiti još lakše zapovijedanje na samom terenu. - Očekujem da državni tajnik bude u direktnom kontaktu sa županima, da na nivou države, županija, gradova i općina napravimo zajednički sustav oko kupavanja nove opreme i da VZKZŽ s profesionalnim postrojbama donosi prioritete oko kupovanja nove opreme – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook