Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci rješavaju problem Hitne pomoći

Rješenje nevjerojatne situacije da Krapinsko-zagorska županija nema organiziranu Hitnu pomoć zbog činjenice da ima manje


Rješenje nevjerojatne situacije da Krapinsko-zagorska županija nema organiziranu Hitnu pomoć zbog činjenice da ima manje od 200.000 stanovnika, barem u dijelu koji se odnosi na dojavni sustav u slučaju prometnih nezgoda, ponudila je Zagorska javna vatrogasna postrojba sa sjedištem u Zaboku.

Voditelj službe za tehniku JVP i predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladen Magdić izjavio je kako je dispečerski centar, odnosno operativno dežurstvo ove uzorne vatrogasne postrojbe u stanju preuzeti sve pozive na broj 94 koji se odnose na prometne nezgode i u najkraćem mogućem roku obavijestiti najbližu raspoloživu ekipu hitne pomoći.

Magdić podsjeća da je Zagorska JVP dojavu o prekjučerašnjoj prometnoj nezgodi u centru Bedekovčine primila od privatne osobe u 11:50, a ekipa je na intervenciju izašla u 11:51 sati, stigavši na poprište nezgode točno u 12:00.

“Spašavanje je počelo odmah po dolasku vatrogasaca“, kaže Magdić koji je i sam bio član ekipe i dodaje kako je hitna pomoć s prvim unesrečenim otišla u 12:20, a druga u 12:50 sati, tako da je vozač koji je drugi prevožen ležao u autu gotovo sat vremena.

“Opet se pokazalo da su kod svih intervencija vatrogasci prvi koji žurno dolaze u pomoć dok ostale službe dolaze kasnije i to od 10 minuta na dalje“, zaključio je Magdić te još jednom ponovio kako dispečerski centar Zagorske JVP istovremeno može pokrenuti i vatrogasnu i medicinsku intervenciju, uz prethodno usuglašavanje protokola i liste raspoloživih interventnih medicinskih timova. Ovime bi se nedostatak operativnog dežurstva s jedne i već postojeći i dobro uhodani vatrodojavni sustav s druge strane mogli iskoristiti na najbolji mogući način, posebice zbog činjenice da JVP posjeduje GPS sustav za navođenje, te da uskoro uvodi i kompjutorizirani sustav mapiranja svih raspoloživih vatrogasnih postrojbi i ekipa za intervenciju na području Županije, koji će automatski određivati optimalnu interventnu ekipu i najkraći put do intervencije, a moguće ga je „nahraniti“ i s podacima o zdravstvenim kapacitetima i ekipama.

Magdić smatra da se ovakvim prijedlogom ne zadire u ingerencije sustava 112, već se samo osigurava optimalno korištenje postojećih resursa kojima raspolaže Zagorska JVP.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook