Prethodni članak
Sljedeći članak

[VARAŽDIN] Predstavom u varaždinskom HNK obilježen Dan Europe


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj jučer je nazočio predstavi „Kadišl i nebeski putnici“ koja se povodom obilježavanja Dana Europe održala u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Na predstavi su bili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Kadišl i nebeski putnici je hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš.

„Današnja predstava pokazuje punu sliku o strahu i patnji koju su prolazili zagrebački Židovi te cijelu tragediju holokausta. Djelo je nastalo na zapisima i bilješkama zagrebačkih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata, tijekom ustaškog režima. Kadiš znači molitva za mrtve, a kadišl onaj koji moli. Naši glumci izvrsno su dočarali to doba i jako dobro uklopili završetak predstave koji se odvija ispred varaždinske Sinagoge, odnosno skulpture K19 izrađene od cigli koje su izradili zarobljenici logora u Jasenovcu.

Strahote genocida ne smiju se zaboraviti i sjećanjem na njih moramo uvijek slati poruku da se diskriminacija, označavanje drugačijih i odvođenje u smrt radi vjere, nacionalnosti, više nikad ne smiju ponoviti. Upravo to želimo naglasiti povodom obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, slaveći mir i jedinstvo u Europi, poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook