Prethodni članak
Sljedeći članak

[UVODNI SASTANAK S TVRTKOM KINCL] Projektirali Zračnu luku Franjo Tuđman, a sada će kompleks Šemničkih toplica

Kada dokumentacija bude spremna, možemo čekati natječaje Europske unije ili potražiti potencijalnog investitora kojem bismo ustupili tu dokumentaciju, objasnio je gradonačelnik Gregurović


Nakon donošenja Urbanističkog plana uređenja turističko – rekreacijskog predjela Šemničke toplice te provedenih ispitivanja kapaciteta izmjene vode odnosno izvorišta, što je vršio Institut IGH, Grad Krapina raspisao je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije. Nakon provedenog postupka javne nabave, koja je zapoeta u svibnju ove godine, a radi složenosti postupka i zadanih rokova, ugovor s odabranom tvrtkom Kincl d.o.o. sklopljen je 4. rujna.

Vrijednost ugovorenog posla je 742.000 kuna s PDV – om. Iza ove eminentne projektantske kuće brojne su reference i uspješni projekti, među kojima vrijedi izdvojiti i projekt novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, koji je i dobitnik nagrade American Architecture Prize Award 2017. U Gradskoj vijećnici grada Krapine održan je uvodni sastanak s predstavnicima tvrtke, kojem je prisustvovao i vlasnik firme, akademik Branko Kincl. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zadovoljan je sastankom, kao i činjenicom da se projekt Šemničkih toplica, koje su godinama zapuštene, pokrenuo s mrtve točke. - Projektantska kuća ima rok od nekoliko mjeseci za izradu projektne dokumentacije. Kada dokumentacija bude spremna, možemo čekati natječaje Europske unije ili potražiti potencijalnog investitora kojem bismo ustupili tu dokumentaciju – objasnio je gradonačelnik Gregurović. Naravno da je svima u interesu da se toplice što prije revitaliziraju i oživi ovaj turistički biser, ali, kako kaže Gregurović, radi se o velikoj investiciji te je nemoguće garantirati u kojem će roku projekt biti realiziran. – No, bitno je da se događaju pozitivne stvari, da se projekt pokrenuo – ističe gradonačelnik.


Podsjetimo, izrada idejnog i glavnog projekta bazena i okoliša u sklopu odobrenog „Projekta za razvoj Šemničkih toplica“ odnosi se na južnu česticu unutar UPU-a površine 14.731 m2. Izrađena je Prostorno - programska studija cijele zone i bazenskog kompleksa. Studijom koju je izradila tvtka Gregurević & Partneri d.o.o., preispitane su sve prostorne mogućnosti lokacije i predložena dispozicija bazenskog kompleksa i sportskog hotela, a ista će poslužiti kao podloga za daljnju razradu projektne dokumentacije, sukladno projektnoj prijavi. Vrijednost 1. faze projekta iznosila je 49.800 kuna + PDV, ukupno 62.500 kuna te su izrađena sva potrebna izvješća i odobrena sredstava sufinanciranja ove prve faze. - Tijekom izrade dokumentacije za provedbu javne nabave za fazu 2. i. 3. odnosno izrade pripremne dokumentacije za bazenski kompleks i glavnog projekta, bilo je potrebno provesti nove vodoistražne radove obzirom da su nam zadnji podaci o izdašnosti kaptaže termalnih izvora rađeni 1998. godine, što nije bilo dovoljno za novi projektni zadatak. Tijekom proljeća 2019. godine su provedena nova istraživanja od strane ovlaštene tvrtke IGH te su nam rezultati dostavljeni 15.04.2019. godine, a koji su jedan od ulaznih parametara za izradu projektnog zadataka. Grad Krapina je tijekom provedbe projekta, naručio i proveo izradu Urbanističkog plana uređenja turističko-rekreativnog predjela Šemničke toplice (plan usvojen na Gradskom vijeću dana 09.07.2019. godine), a koji je jedan od preduvjeta za realizaciju projekta, a također i jedan od dokaza za ozbiljnost pristupanja cjelokupnom projektu i mogućnosti njegove realizacije – navodi gradonačelnik Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook