Prethodni članak
Sljedeći članak

USUSRET 57. TJEDNU KAJKAVSKE KULTURE: 'Nema manifestacije u Hrvatskoj koja je značajnija i dugovječnija'

Nikad više i nikad ljepših događanja, nikad bolji program, bez obzira radi li se o kulturi, sportu ili zabavi, najavljeno je na konferenciji za novinare


Ove nedjelje započinje najvažniji krapinski tjedan, Tjedan kajkavske kulture, koji će trajati od 4. do 10. rujna. Njegov bogati program predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici u Krapini.

Saša Kundih, predsjednik Krapinskog sportskog saveza, organizator 10. Dana krapinskog sporta, predstavio je brojne sportske sadržaje, istaknuvši da se ova godina ističe po više aktivnosti i više klubova koji su se uključili u događanja sportskog dijela Tjedna.

Direktorica TZ grada Krapine Nedjeljka Vodolšak predstavila je vanjske sadržaje Tjedna kajkavske kulture, istaknuvši da je i ove godine ušao u krug odabranih top manifestacija na nivou Hrvatske turističke zajednice. – Tjedan je u znaku je tradicije i običaja kajkavskog govornog područja. One manifestacije koje su tradicionalne, nastavljaju se i ove godine. To je Dječji korzo, predstavljanje općina i gradova na Trgu Ljudevita Gaja, a novina ove godine su instalacije koje su napravile poznate firme iz KZŽ u suradnju s HGK Komorom Krapina i TZ Krapina, kao i plac suvenira i čokobar iza Srednje škole Krapina, na kojem će se moći kupiti suveniri koji su napravljeni kroz godine u suradnji sa srednjim školama Zabok, Bedekovčina i Pregrada. SŠ Pregrada imat će svoj čoko bar i nudit će festivalsku čokoladu. U Krapinu dolazi obilje zvijezda koje će zabavljati mnogobrojne posjetitelje, koji će biti ugošćeni bogatom vinskom i gastro ponudom našeg kraja – rekla je Vodolšak.


-Ove godine smo se vratili u punu formu, u punom smo pogonu, delamo sve kaj nismo mogli 3 godine zbog pandemije. Nikad više i nikad ljepših događanja, nikad bolji program, bez obzira radi li se o kulturi, sportu ili zabavi – najavio je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina. Dodao je da uz Festival kajkavske popevke, Društvo radi i na festivalu dječje kajkavske poezije i poezije za odrasle te izložbi dječjih likovnih radova, a u toj priči sudjeluje više od 100 škola.

-Festival, tradicionalno, petak – Popevke zanavek, tu još možda treba reći da opet ima problema s prijenosom na televiziji, ali ćemo to riješiti, a u subotu Večer novih popevki, puno toga novog za čuti, u suvremenom i tradiconalnom duhu nepravljeno. Naši Ilirci opet imaju svoju pjesmu, Popevka za Krapinu, s njom otvaramo Festival i to će biti sjajna uvertira u prekrasnu završnu festivalsku večer – rekao je Novina.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da je program fantastičan. – Svatko tko hoće, može pronaći nešto za sebe - od izložbi, recitala, znanstvenih skupova, zabave, sporta, cijela lepeza i spektar događanja prilagođenih svima. Pokušavamo da se taj tjedan razlije po cijelom gradu, da se program širi, vjerujem da bude u godinama pred nama još nekih novih sadržaja, ideja hvala Bogu imamo, nadamo se da će biti i novaca da to možemo realizirati. Pozivam sve građane da dođu u Krapinu. U Krapini se vrijeme mjeri od Festivala do Festivala, to je najsvetiji krapinski tjedan u godini, pa pozivam sve da nam daju podršku u Krapini, da bude puna i živi punim plućima – pozvao je gradonačelnik.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je za Županiju, kao i za Grad, Tjedan kajkavske kulture najveća i naznačajnija manifestacija. - Nema manifestacije u Hrvatskoj koja je značajnija i dugovječnija, koja je u promotivnom pogledu i u pogledu očuvanja kajkavske kulturne baštine i kajkavskog jezika značajnija. Sama ta tradicija, 57. godina Tjedna i krapinskog Festivala mi daje za pravo da mogu izreći takvu činjenicu. Ovaj 21. znanstveni skup, Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća, govori u samom naslovu dovoljno sama za sebe. Pa kad konstatiramo da je u 57 godina Festivala izvedeno preko 2000 novih popevki na kajkavskom govornom području, možemo se složiti koliki je to značaj za očuvanje kajkavskog jezika i naše kajkavske kulturne baštine – napomenuo je Kolar, čestitavši Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

- Kvaliteta koju ima Festival i popevke su na izuzetno visokoj razini, a to pokazuje sama zainteresiranost ljudi. Ne smijemo zaboraviti niti Mali kaj, kojeg je pokrovitelj KZŽ, za kojeg sam posebno vezan i ponosan, jer na mladima sve ostaje i ako odmalena u krv usadimo tu pripadnost kajkavskom govornom području, kulturi i baštini, onda se ne trebamo bojati da ćemo i 157. Tjedan doživjeti. Čestitam Gradu, TZ, Sportskom savezu na sjajnom programu, izuzeno bogatom, i vjerujem da će u ovih 7 dana Krapinu posjetiti na desetke tisuća turista. A posebno pozivam sve Zagorke i Zagorce, ljude s kajkavskog govornog područja, da dođu u Krapinu i s nama uživaju u ovim programima i daju doprinos zaštiti i promcoji kajkavskog jezika i kulturne baštine – pozvao je Kolar.

Predsjednik Odbora za gospodarsktvo i saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je da se osjeća dijelom 'dičnog tima ozbiljnih ljudi koji u suradnji na svim razinama iz ovog posebnog tjedna pokušavaju napraviti usitinu top manifestaciju u promociji kajkavske kulture i tradicije u svim segmentima' te čestitao ljudima koji na Tjednu najviše operativno rade. - Sve to skupa se radi uz ozbiljnu podršku Vlade RH, prije svega Ministarstva kulture, a onda i Hrvatske turističke zajednice i na tu podršku se nadovezuju i ostale instutcije hrvatske države – rekao je Tušek.

Kompletan program pogledajte OVDE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook