Prethodni članak
Sljedeći članak

Ususret 31. Zagorskom gospodarskom zboru: 'Bit će jedan od najjačih u Hrvatskoj!'


Zagorski gospodarski zbor će i ove godine biti održan u Krapini za vrijeme Tjedna kajkavske kulture, odnosno od 7. do 9. rujna, a u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj. Županija partner bit će Osječko – baranjska, a država partner Austrija.


Parteri u organizaciji danas su predstavili manifestaciju kojoj je cilj prikazati dosege zagorskog gospodarstva i obrtništva. Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, rekao je da je sve spremno za 31. Zagorski gospodarski zbor. – Zbor će okupiti oko 150 izlagača, sudjelovat će OPG – ovi, izvoznici, Poduzetnički centar, razne udruge koje sudjeluju u gospodarskim i drugim aktivnostima, tako da će to biti lijepi susret gospodarstvenika i građana. Uz izložbeno – prodajne prostore imat ćemo razne konferencije, panele i sadržaje koji će obogatiti ovogodišnji Zbor – rekao je Gradečak.


Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek zahvalio je svim partnerima i suorganizatorima u pripremi manifestacije, kao i svim izlagačima. - Ovo događanje mora u svakom trenutku imati dvije osnovne težnje – da pokaže snagu zagorskog gospodarstva te da bude mjesto okupljanja tvrkti, JLS i građana, jer zajedno smo sigurno jači. U uvodnom panelu govorit ćemo o značaju zdravstvenog turizma u našoj županiji, a u petak će biti predstavljanje naše grupacije Smart City, pa pozivam pozovem sve gradonačelnike i načelnike da to iskorisite i vide što im naših 40 – ak tvrtki okupljenih u grupaciji može ponuditi – rekao je Švaljek.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjetio je da je prvi Tjedan kajkavske kulture odnosno prvi krapinski Festival održan 1966. godine počeo je izložbom cvijeća. – To je bilo preteča ovog Tjedna kajkavske kulture kakvog poznajemo sad i ZGZ - koji se početkom 90 – ih počeo organizirati u ovakvom obliku. Svake godine imamo nešto novo, nove sadržaje, osim samih izložbi te onoga što izlagači nude, imamo i niz panela, razgovora, rasprava... Ove godine se Zbor vraća na prostor Srednje škole Krapina, bit će i na igralištu kraj i u samoj sportskoj dvorani. Dođite, pogledajte najbolje od zagorskog gospodadsrtva, posjetite Krapinu u ovom festivalskom Tjednu – rekao je Gregurović te dodao da će se u ZGZ uključiti i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Neven Kučiš napomenuo je da će se Zboru pridružiti i obrtničke komore Grada Zagreba, Osječko – baranjske, Zagrebačke, Koprivničko – križevačke županije i Virovitičko – podravske županije. - Veselim se što će naši frizeri besplatno raditi frizure i šišati, što je već tradicija na Zboru, a imat ćemo i dodjelu majstorskih diploma za više od 30 novih majstora koji su položili ispite – rekao je Kučiš.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je gospodarstvo osnova svega. - Kada imate jako gospodarstvo i sjajne gospodarstvenike, obrtnike, poduzetnike, imate i visoku zaposlenost, visoke plaće, modernu tehnologiju, kvalitetan proizvod, preko 30 posto ukupne proizvodnje u izvozu, a to omogućuje lokalnoj i regionalnoj samoupravi da lakše planira projekte i stvara programe koji imaju krajnji cilj da ljudi ostanu živjeti ovdje – istaknuo je župan.


Posebno je zahvalio gospodarstvenicima koji su Krapinsko – zagorsku županiju podigli na visoko mjesto u Hrvatskoj po prosjeku plaća. - Godinama smo mi, Međimurci i Varaždinci zbog tekstilne i obućarske industrije bili s najnižim prosjekom plaća. Sada, kad stavimo Grad Zagreb van tog obračuna, mi smo peta županija u Hrvatskoj po visini prosječne plaće, a za to su zaslužni naš gospodarstvenici. U vrijeme krize i recesije se ulagalo u nove tehnologije i ljude i danas je rezultat da nemamo dovoljno radne snage na području KZŽ koja bi odgovorila zahtjevima gospodarstva te smo prisiljeni na uvoz radne snage. Godine 2013. smo imali 8.546 nezaposlenih, a danas smo ispod 2000. Imali smo 32.000 zaposlenih, a danas 40.000 i to dovoljno govori kako imamo jednu konstantnu ljestvicu koja se diže od trećeg kvartala 2013. godine – rekao je Kolar.


-Ovo će biti jedan od najjačih gospodarskih zborova u Hrvatskoj – zaključio je župan te dodao da će u petak Županija u 12 sati podijeliti ugovore o bespovratnim sredstvima zagorskim tradicijskim i umjetničkim obrtima. - Pozivam sve poduzetnike i obrtnike koji ne izažu na ZGZ da dođu i vide što njihovi kolege rade u struci, kako napreduje tehnologija, koji su novi izazovi na tržištu i da zajedničkim snagama budemo još bolji, produktivniji, s ciljem da mlade ljude zadržimo ovdje i osiguramo im dobro plaćeno radno mjesto, mogućnost napredovanja u struci i stvorimo mjesto ugodno za život i rad u našoj županiji – pozvao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook