Prethodni članak
Sljedeći članak

USTAVNI SUD JE JASAN: 'Ne dovodite nas u situaciju da moramo poništavati izbore!‘


Ustavni sud danas je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti, piše Jutarnji list. 

Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

- Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidaciju. Neka odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - oštar je bio Šeparović i na kraju pojasnio da je devet sudaca glasovalo za ovu odluku, dok je dvoje sudaca bilo protiv.

Šeparović je potom upitan koje su sankcije ako se ta odluka ne ispoštuje.

- Mislim da je upozorenje Ustavnog suda više nego jasno. Nadam se da nećemo doći u situaciju da bi se trebali poništavati izbori i da bi se morale poništavati kandidacijske liste kao i rezultati parlamentarnih izbora. Ono što Milanović ne smije raditi je ono što je radio od petka do sinoć. Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanji ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera kao ni sudjelovati na ijedan način u političkoj utakmici.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Treba li predsjednik Milanović podnijeti ostavku prije izlaska na izbore za Sabor?

  • DA
  • DA
    53,68%
  • NE
  • NE
    46,32%

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook