Prethodni članak
Sljedeći članak

Usprkos pandemiji, krapinski muzej ostvario uspješne rezultate u proteklog godini

Iako je stalni postav obišlo manje posjetitelja od uobičajenog prosjeka, sveukupno 80.974 gostiju posjetilo je Muzej te je sudjelovalo u različitim muzejskim programima i događanjima


Usprkos pandemiji, Muzej krapinskih neandertalaca je i u godini koja je iza nas ostvario uspješne rezultate. Iako je stalni postav obišlo manje posjetitelja od uobičajenog prosjeka, sveukupno 80.974 gostiju posjetilo je Muzej te je sudjelovalo u različitim muzejskim programima i događanjima kao što su povremene izložbe i edukativni programi. Najposjećenija izložba bila je 'Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu', a koja je otvorena 11. rujna povodom 50. obljetnice otvorenja Muzeja evolucije, u vanjskom i unutarnjem muzejskom prostoru te ju je razgledalo preko 17 tisuća gostiju.

Muzej je otvorenjem izložbe fotografija članova Sekcije za fotografiju Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti pod nazivom 'Voda 2021' obilježio Dan planeta Zemlje, a gostujućom izložbom 'Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe' Mestnega muzeja Idrija iz Slovenije obilježio je Međunarodni dan muzeja. U Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu postavljena je izložba krapinskog muzeja pod nazivom 'Krapinski pračovjek' te su je razgledali brojni posjetitelji kojima će to zasigurno biti poticaj da dođu i u Krapinu. Održani su Europski dani arheologije, Dani europske baštine, promocija slikovnice 'Tko je bio Krapinko' te promocija muzejske publikacije za djecu 'Putovanje kroz prošlost Zemlje', a izdavačku djelatnost Muzeja obogatila je i monografija od stotinjak stranica 'Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu'.

Školske grupe su se počele vraćati u Muzej pa je sukladno tome porastao broj sudionika edukativnih radionica. Ponajviše djeca, ali i odrasli posjetitelji sudjelovali su na radionicama koje se nalaze u stalnoj muzejskoj ponudi, a organizirani su i povremeni edukativni programi pod nazivom 'Fosilne kosti – iskopaj, istraži, nauči, zaključi' u sklopu 26. EMA-e te je pokrenut novi program pod nazivom ROK na Hušnjakovu, radionice za odrasle i klince u kojima su sudjelovala djeca u pratnji svojih majki, očeva, djedova ili baka.

Uspješan rad Muzeja krapinskih neandertalaca potvrdila je i nagrada Europske mreže kulturnog turizma - ECTN Awards 2021, u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions. Zahvaljujući još jednoj međunarodnoj nagradi, Muzej je još jednom potvrdio svoju europsku dimenziju kao nezaobilazna kulturno-turistička destinacija Europe, ali i svijeta.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook