Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješno proveden Kajkavianin projekt 'Kajkaš KAJ?'


Udruga Kajkaviana održala je 10. lipnja u svojim prostorima u Donjoj Stubici završni događaj projekta Kajkaš KAJ? koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo u iznosu od 18 082,5 eura. 

Projekt je Kajkaviana izvela uz pomoć pet partnerskih škola: OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Donja Stubica, OŠ Oroslavje i OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Program završnog događaja održan je u prepunoj dvorani, pred više od 120 osoba, na kajkavici. Na početku se okupljenima obratila Ines Krušelj-Vidas, a program je vodio voditelj projekta Andrija Jurki.

Predstavljeni su rezultati projekta i najuspjeliji među izvrsnim učeničkim radovima pristiglim na natječaj. Učenici, njihove mentorice i knjižničarke dobili su nagrade i pisane zahvale za sudjelovanje, a učiteljice su ponijele još privjeske za ključeve s poveznicom na kajkavski rječnik i slatke paketiće za razrede u kojima su provodile aktivnosti.

I djeca i odrasli sa zanimanjem su pratili raskoš različitih načina na koje su osnovnoškolci unutar ovoga projekta obradili kajkavske poslovice, zagonetke, viceve, čak i dramske tekstove.

Prisutni su mogli uživati i u dvjema predstavama, naravno uz sveprisutni “kaj”. Prisustvovali su i načelnici Donje Stubice i Stubičkih Toplica te ravnateljice osnovnih škola Matije Gupca Donja Stubica i Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Nakon programa uslijedio je domjenak za okupljene uz razgledavanje multimedijalne izložbe svih pristiglih učeničkih radova.

Prema svemu viđenome na završnom događaju čini se kako učenici partnerskih osnovnih škola na pitanje “Kajkaš kaj?” odgovaraju s “da” ili “je!”

Kajkaviani predstoji obrađivanje evaluacija kako bi vidjeli što se u izvedbi projekta može optimizirati. Naime, planira se sljedeće godine ponovna provedba sličnog projekta, vjerojatno s 5 drugih partnerskih škola.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook