Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uređena je Hiža vinove loze, želimo završiti velike EU projekte, a među važnijim planovima je dogradnja škole za jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak'

Povodom Dana Općine Radoboj, razgovarali smo s načelnikom Anđelkom Topolovcem


ZL: S obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, hoće li se i kako ove godine obilježiti Dan općine Radoboj?

Topolovec: Planirali smo događanja u manjem obimu od uobičajenog, no kako su brojke zaraženih u našoj županiji sve veće, odlučili smo odustati od svega, iz odgovornosti prema svakom tko bi posjetio ta događanja. Ove godine nema prigodnog progama uz Dan općine.

ZL: No, ipak je Dan općine prigoda za osvrt na proteklo razdoblje. Kakvo je stanje u proračunu Općine?

Topolovec: U polugodišnjem obračunu proračuna vidljivo je da su nam najznačajniji prihodi, od poreza, pali za 10 posto. Očekivali smo i veći pad, s obzirom na sve prilike koje su se događale, no zahvaljujući Ministarstvu financija i Vladi RH i njihovim mjerama, rezultat je da ipak u prvoj polovici godine imamo svega 10 posto manje izvornih prihoda, što je podnošljivo. Naučeni smo živjeti u skromnim uvjetima i ponašamo se tako i dalje. Naša odluka u startu bila je da nećemo odustati od EU projekata koje smo već imali potpisane, za koje smo dugo pripremali dokumentaciju i borili se. Mnogi su u fazi završetka i nadamo se da će se ti rokovi ispoštivati i da neće biti značajnijih problema.

ZL: Koje biste projekte izdvojili?

Topolovec: Prvi projekt koji smo u potpunosti realizirali, znači i zatražili isplatu sredstava od Agencije za plaćanje, koju ovih dana očekujemo, je cesta u Kraljevcu Šemničkom. Radovi su u potpunosti završeni, održan je tehnički pregled i izdana je uporabna dozvola. Vrijednost izvedenih radova iznosi 6.705.122,30 kuna, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 7.215.605,44 kn. Projekt se financira iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Drugi veliki projekt koji je sada u fazi realizacije, došli smo već do postavljanja krovišta, jest planinarski dom u Radoboju, odnosno dogradnja i prenamjena lovačkog u planinarski dom. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za navedeni projekt odobrila je Općini 4.092.390,95 kuna, a ukupna vrijednost projekta iznosi 5.998.091,01 kuna. U ožujku 2020. godine je sa izvođačem radova potpisan ugovor o javnoj nabavi radova, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Tu je i projekt izgradnje Vatrogasnog doma, kojem je nositelj DVD Jazvine, a Općina pruža stručnu pomoć. Vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju projekt sufinancira sa 3.043.301,69 kuna. Ugovor je potpisan u svibnju ove godine, a rok izvođenja je 18 mjeseci. No, došlo je do problema kada smo počeli s građevinskim radovima, iskopima za temelje. na metar dubine došlo se do izuzetno nekvalitetnog tla i zbog toga su radovi morali stati. Izvedena su geološka ispitivanja koja su bila potrebna za nastavak radova. Dobili smo prijedloge za sanaciju tla i očekujemo u suradnji s Agencijom za plaćanje naći rješenje za nastavak gradnje tog doma. Radi se o oko 100 tisuća eura povećanja troškova samo za temeljenje. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik s Ministarstvom regionalnog razvoja i Agencijom, jer se naše ulaganje u taj dom penje na preko 2 milijuna kuna.

 

 

ZL: A kako napreduju dvije posebne 'hiže' u Radoboju?

Topolovec: Hiža vinove loze u fazi je završetka. Prva faza unutarnjeg uređenja i multimedije je gotova. Bilo je predviđeno da ćemo je otvoriti za javnost 20. listopada, na sam Dan općine, međutim i od toga smo odustali dok ne dođu neka bolja vremena. Na našim web stranicama i društvenim mrežama objavit ćemo video unutrašnjosti da ljudi vide o čemu se radi. Vrijednost investicije unutarnjeg uređenja bila je 700 tisuća kuna, od toga je Ministarstvo turizma dalo oko 300 tisuća kuna. Što se tiče Hiže zagorskih štrukli, tenutno su u tijeku radovi na 2. fazi čija je ukupna vrijednost 1.601.539,70 kuna, a završetak radova predviđa se do 31.03.2021. godine. Po završetku građevinskih radova preostaje još opremanje Hiže koja vrijednost se procjenjuje na vrijednost oko 1 milijun kuna. Interijer će pratili izložbeni elementi koji će prikazivali sam proces pripreme i pečenja štruklji, uz mogućnost održavanja radionica kulinarstva za sve posjetitelje. Ponuda će se temeljiti na izvornom receptu i načinu pripremanja zagorskih štruklji. Posjetitelji će se moći upoznati sa autohtonim zagorskim jelom i načinom njegove pripreme, kušati tople domaće zagorske štrukle, kupiti ih te ponijeti sa sobom i na taj način širiti prepoznatljivost nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatskog zagorja. Ovaj projekt sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 200.000 kuna te Krapinsko-zagorska županija s 550.000 kuna.

 

 

ZL: Koje biste možda manje, ali značajne projekte još izdvojili?

Topolovec: Završen je projekt WiFi4EU u sklopu kojeg se može koristiti javni besplatni WiFi u centru općine, prostoru Muzeja Radboa, Hiže vinove loze, Pokazno-edukacijskog centra, radobojskog trnaca, prostoru sportske dvorane, prostoru kod NK Radoboj, DVD-a Radoboj te kod područne škole u Jazvinama. Vrijednost projekta je 15 tisuća eura. Potrebno je spomenuti i izrada Strategije razvoja informatike Općine Radoboj koja je u tijeku, i za koju je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila 161.250 kuna. Bit će završena i spremna za donošenje do konca 2020.godine. A tu je i meni najdraži projekt ‘Aktivni i nakon 65-e!’, za koji smo dobili preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu 1.476.024,37 kuna, a namijenjen je stanovnicima starije životne dobi i poboljšanju kvalitete njihovog života.

 

 

ZL: Ove godine na području općine saniraju se i klizišta?

Topolovec: Nakon provedenih istražnih radova i izrade projektne dokumentacije nedavno su započeli radovi na sanaciji klizišta u Radoboju kod kućnog broja 248C. Ovo klizište obuhvaća dio nerazvrstane ceste i stambeni objekt koji se nalazi u neposrednoj blizini klizišta. Vrijednost radova je 298.300 kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 60%, a preostalih 40% osigurala je Općina Radoboj. Započeli su radovi i na sanaciji klizišta u Orehovcu Radobojskom-zaseok Kiseljaki, a vrijednost radova iznosi 318.000 kuna. I ove radove sufinanciraju Hrvatske vode i Općina Radoboj, a radovi bi trebali biti završeni najkasnije do 30.11. Ukupna vrijednost sanacije klizišta iznosi 616.425 kuna. U suradnji sa ŽUC – om KZŽ sanirano je klizište kod Biruša, u vrijednosti preko 3 milijuna kuna. Tu su i asfaltiranja cesta, prema trogodišnjem planu i prirezu kojeg smo uveli za modernizaciju cesta. Ove godine asfaltirali smo u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, a za iduću godinu preostalo je oko 900 tisuća kuna.

ZL: Na koje sve načine Općina pomaže svojim žiteljima u ovo korona vrijeme?

Topolovec: Poznati smo po tome da nam je na prvom mjestu briga za svakog čovjeka u općini Radoboj i cijelo vrijeme to živimo, s koronom ili bez. Uvijek smo na pomoć našim mještanima kroz socijalne programe, nabavku udžbenika i svog potrebnog pribora za djecu, kroz prijevoz srednjoškolaca, sufinanciranje učeničkih domova, projekt kojeg provodimo s DND – om Sretni i zadovoljni u školi, kroz stipendije studentima. Naša komunalna naknada jedna je od manjih u KZŽ, uvedena je da bi zadovoljili formu prema ministarstvima i da si ne bi zatvorili vrata jer se nismo mogli prijaviti na natječaje ako nismo uveli svoje prireze i poreze.

ZL: Što nam možete reći o planovima za dalje?

Topolovec: Planova je puno, osluškujemo o financijskoj omotnici za razdoblje 2021. – 2027., svi govore o velikim novcima za digitalizaciju društva. Maksimalno ćemo se pripremiti kroz sve mogućnosti te digitalizacije da povučemo što više novaca, a opet da postignemo što veću kvalitetu života. Osim što želimo završiti već nabrojene projekte, krenuli smo u izradu projektne dokumentacije za uređenje doma u centru Radoboja s trgom. Još važniji je dogradnje i izgradnje škole za jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak. U suradnji sa Županijom pripremamo projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu očekujemo u svibnju iduće godine, kako bismo bili spremni za apliciranje na natječaje koji bi trebali biti otvoreni od strane Ministarstva obrazovanja odnosno EU fondova. To je projekt reda veličine vrijednosti 25 do 30 milijuna kuna, a tolika je i vrijednost projekta uređenja trga i starog doma u Rdaoboju. S vlasnikom doma smo u pregovorima kako bismo riješili imovinsko – pravne odnose i bili spremni na prijavu na te projekte. Tu su i dvije male, ali za nas i razvoj turizma bitne stvari - dvije šetnice, jedna koja spaja sam centar Radoboja i Kuću zagorskih štrukli sa Hižom vinove loze te muzejem, a taj projekt planiramo prijaviti na natječaj LAG – a. Investicija je vrijedna oko 100 tisuća eura i nadam se da ćemo odmah s proljeća krenuti urealizaciju. Druga je šetnica koju pripremamo s Hrvatskim vodama, od župne crkve do novog planinarskog doma i dalje vezana na stazu Putevima orhideja i trebala bi biti jednim dijelom edukativna.

ZL: Za kraj, poruka Radobojčanima uz Dan općine?

Topolovec: Najbitnija je poruka da moramo ostati odgovorni, čuvati sebe i druge. Uz tu poruku, nadam se da moji Radobojčani u ovim teškim vremenima neće baš sojećati tu korona krizu što se tiče njihovih kućnih i privatih budžeta, ali i što se tiče realizacije projekata na području općine te da će biti zadovoljni s razvojem općine u okvirima u kojima mi to možemo, s našim prihodima i mogućnošću korištenja fondova. Nadam se da ćemo svi zajedno napraviti jedan iskorak u infrastrukturnom, ali i društvenom razvoju našeg kraja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook