Prethodni članak
Sljedeći članak

Upoznajte tamburaše koji sviraju sve, od tamburaških hitova preko klasike i filmskih tema do rocka i bluesa

Pod vodstvom dirigenta zlatnih ruku stvoren je vrhunski orkestar zbog kojeg je u Mihovljan došao čak i predsjednik


Ove tamburaše možete čuti na različitim domaćim manifestacijama i natjecanjima, ali i van Lijepe naše, a u svojih 14 godina skupili su brojne nagrade i priznanja. Njihovu tehniku muziciranja hvale svi. Tamburaši su to koji sviraju sve, od tamburaških hitova preko klasike i filmskih tema do rocka i bluesa. U sljedećim retcima upoznajte TO KUD-a Mihovljan pod vodstvom dirigenta Ivana Bartolića. O orkestru će nam govoriti upravo mladi tamburaši.

- Tamburaški orkestar KUD Mihovljan počeo je djelovati 29. siječnja 2006. Samo tri mjeseca od prve probe održali smo prvi samostalni nastup, a drugi nastup u programu koncerta KUD-a Mihovljan smo imali već u rujnu iste godine povodom Dana župe i Općine Mihovljan. Od 2007. godine smo sudjelovali na svim smotrama KZŽ te šest godina zaredom na susretima zagrebačkih glazbenih amatera. 2008. i 2009. smo sudjelovali i na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe (MFHTG) u Osijeku i osvojili brončanu plaketu, odnosno srebrnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“. Sljedeće tri godine, 2010., 2011. i 2012., smo također sudjelovali na MFHTG, a svake godine smo dobili najviše priznanje - zlatnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“. Godine 2012. uz zlatnu plaketu dobili smo i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu praizvedbu, a naš dirigent Ivan Bartolić je dobio priznanje „Dirigentska zlatna ruka“. U travnju 2011. godine, prilikom održavanja Dana županije, Županijska skupština KZŽ dodijelila nam je plaketu za postignute izvanredne rezultate i dotadašnje uspjehe koje smo ostvarili u području kulture i kulturnome stvaralaštvu. Također, dobili smo i priznanje od Općine Mihovljan za promicanje kulture u samom mjestu i izvan njega. Jedan od najposebnijih nastupa nam je bio 21. siječnja 2012. kada smo imali posebnu čast nastupiti kao gosti kod tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića. Na državnoj smotri koja se održala 13. listopada 2012. godine u Ogulinu smo predstavljali KZŽ te smo dobili priznanje Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćeg skladatelja – pobrojio je uspjehe Petar Martinjak.

Predsjednik na koncertu

Marcel Gojak ističe da su, kada su osjetili da su kolektivno dostigli jednu vrlo visoku uigranost i sigurnost u sviranju, napravili još jedan korak više i prijavili se na 61. Europski glazbeni festival za mlade koji se održao 2013. u Neerpeltu, u Belgiji, na koji su se prijavila čak 102 orkestra iz cijeloga svijeta. - Sada kada se prisjećam, pripreme za Belgiju znale su biti vrlo naporne, uloženo je puno rada i raznih odricanja kako bi se glazbeni program „ispeglao“ do zadovoljavajuće razine, međutim, uzevši u obzir ostvarene rezultate (1. nagrada u kategoriji najviše razine ocjenjivanja) i nove mogućnosti koje su nam ti rezultati doprinijeli, isplatio se svaki naš dolazak na probu, svaki trenutak proveden čitajući nove note i ritmičke motive te naravno, svaka odsvirana nota – prisjetio se Marcel. Iduće godine, u srpnju sudjelovali su na glazbenom festivalu za mlade koji se održao u Bratislavi (Slovačka) te osvojili 1. nagradu i dodatnu specijalnu nagradu koja se dodjeljuje za sveukupni opći dojam, dramaturgiju, biranje repertoara itd. - U listopadu 2014., povodom osvojenih rezultata u inozemstvu, osvojenog 1. mjesta na državnoj smotri u Dugom Selu nekoliko tjedana ranije te izlaska našeg novog nosača zvuka, imali smo veliku čast što je naš koncert u Društvenom domu u Mihovljanu posjetio tadašnji predsjednik dr. Ivo Josipović te na taj način ispunio svoje obećanje o dolasku na koncert – ispričao je Marcel. Prisjetio se i daljnjih uspjeha. - 2015. godine ponovno smo nastupili na Europskom glazbenom festivalu za mlade u Belgiji i od 85 orkestara iz cijele Europe pa i šire, kao jedini predstavnici iz RH, osvojili 1. nagradu s posebnom pohvalom. - Preko spomenutih europskih nastupanja pokušali smo napraviti malu promociju našeg hrvatskog tradicionalnog glazbala, tambure te pokazati svijetu što se sve na njoj može odsvirati, ali i dokazati svoju kvalitetu i skladnost sviranja te ono najbitnije, ljubav prema glazbi. Bitno je napomenuti da, od 2012., svake godine sviramo na otvorenju manifestacije pod nazivom „100% ZAGORSKO“ koja se održava u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, gdje preko stotinu izlagača predstavlja svoje domaće zagorske proizvode te brojne turističke i kulturne destinacije s ciljem promoviranja svih ljepota i kvaliteta Krapinsko -zagorske županije. Ovaj nastup nam je svake godine od sve veće važnosti, upravo zbog samog promicanja kulturno-umjetničkog amaterizma na jednoj tako velikoj svečanosti i posebnoj lokaciji, gdje se svakodnevno odvija vrlo velik protok domaćih, a sve više i stranih posjetioca iz cijeloga svijeta – ističe Marcel.

Svijet i TAMBURA

Jedan od posebnih projekata na koji su ponosni i koji se uspješno realizira već nekoliko godina unatrag je 'Svijet i TAMBURA' (World and TAMBURA). - Cjelokupna priča vezana uz ovaj projekt započela je istoimenim koncertom kojega smo održali 4. rujna 2016. godine u Društvenom domu u Mihovljanu, a tom prigodom smo također okrunili svoje desetogodišnje tamburaško stvaralaštvo. Donacije Krapinsko-zagorske županije u ulozi glavnog pokrovitelja te svih ostalih sponzora i donatora su omogućile da se realizacija ovakve javne manifestacije u kulturi nastavi, a zbog povećane zainteresiranosti publike smo sljedeće 2017., 2018. i prošle 2019. godine koncerte održali u Festivalskoj dvorani u Krapini. Glavni cilj projekta je prezentirati tamburu (tradicijsko glazbalo) zbog njezinih izuzetnih tehničkih i intonativnih mogućnosti, a uključivanjem drugih instrumenata se dobiva jedna šira orkestralna dimenzija, odnosno „Simfonijski tamburaški orkestar“. U programu koncerta s nama sudjeluju poznati vokalni solisti hrvatske glazbene estrade i Zagorje Brass Quintet, a svestrani repertoar obuhvaća instrumentalne skladbe klasične i filmske glazbe, umjetničko vokalno-instrumentalne skladbe te folklorne skladbe obrađene za tamburaški orkestar – kaže Martin Oslić.

Novi koncerti

Na nedavno održanoj redovnoj sjednici skupštine KUD-a Mihovljan je predstavljen Plan i program rada za ovu godinu. Dječji tamburaški sastav koji aktivno djeluje već skoro dvije godine trebao je 21. ožujka u Društvenom domu u Mihovljanu imati nastup (produkciju), no zbog koronavirusa sva se takva okupljanja odgađaju. Treba zahvaliti i roditeljima mladih tamburaša, bez čije svesrdne podrške sav taj uspjeh ne bi bio moguć. Odrasli TO koji je 29. siječnja ove godine zakoračio u svoje petnaestogodišnje djelovanje, pored planiranog sudjelovanja na tamburaškoj smotri, također planira 18. travnja koncert u Društvenom domu u Mihovljanu, a vidjet ćemo hoće li situacija s koronavirusom to dozvoliti. Inače, za 11. listopada planira se realizacija koncerta „Svijet i TAMBURA“ – najavili su vrijedni tamburaši, pozivajući sve ljubitelje tambure da posjete njihove koncerte i uživaju u vrhunskim izvedbama.

Voditelj TO KUD-a Mihovljan Ivan Bartolić

O glazbi…

Glazba je najveća od svih umjetnosti, a zvuk je najvažniji dio našeg života i zato je glazba od neizmjerne važnosti za ljudsko biće. Glazbom su opisana sva stanja i sve emocije koje postoje. Riječi kojima možemo najbolje reći što je glazba je da je glazba slika nevidljivog svijeta. Kada glazbenik, ili više njih izvodi neku skladbu (neko djelo) stvara se slika koja kod slušatelja izaziva i pobuđuje emocije. Te emocije nam pokazuju koliko vrijedna glazba je pored nas, odnosno na kakvo smo energetsko misaono stanje vezani. Da li su ljudskom biću potrebna baš sva stanja koja glazbom donosimo, prikazujemo ili izražavamo, kada već znamo da glazba predstavlja sliku nevidljivog svijeta (sklad ili nesklad)? Da li glazba onda postoji zato da bi se natjecali? Kakva bi to onda trebala biti glazba za natjecanje? Ili je možda u pitanju samo ego, kompleks, frustracija? Kakva nam to glazba onda zapravo treba? Zbog toga, je vrlo važno brinuti i razvijati glazbeni kulturno umjetnički amaterizam odabirom vrijednih i primjerenih skladbi. Glazbeni amaterizam jednako je važan kao i učenje o glazbi u glazbenim ustanovama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook