Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukinuta obrana od tuče! 'Zadnje rakete nabavili smo prije 5 godina'

Iz inicijative „Stop ukidanju protugradne obrane“ analizu zbog koje se ukida obrana od tuče nazivaju 'fantomskom'


Ukida se postojeći sustav obrane od tuče jer nema jasnih pokazatelja učinkovitosti, a financijski troškovi su preveliki. Zaključak je to analize sustava obrane od tuče koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod. Za operativnu provedbu sustava obrane od tuče DHMZ na godišnjoj razini utroši između 15 i 23 milijuna kn.

Uz to i preporuke Svjetske meteorološke organizacije te međunarodne znanstvene i stručne zajednice su da se zaštita od tuče učinkovito rješava zaštitnim mrežama ili sustavom osiguranja. Sve to obrazložili su nam u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede na upit ukida li se sustav obrane od tuče.

Kompenzirajuće mjere
U procesu ukidanja postojećeg sustava obrane od tuče posebno se uzima u obzir činjenica da su kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. osigurana značajna financijska sredstva za ulaganje u fizičku imovinu (uključujući izgradnju ili nadogradnju sustava obrane od tuče na gospodarstvima, a posebno je naglašeno ulaganje u Osiguranje usjeva, životinja i biljaka u okviru podmjere 17.1.

'Samo ukidanje sustava obrane od tuče pratit će i dio dodatnih kompenzirajućih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerenih ka dodatnom proširenju i iskorištenju mjera iz Programa ruralnog razvoja, ulaganje u osiguranje imovine te u dodatne edukacije', kažu iz resornog ministarstva.

'Oprema je naša'
Iz inicijative „Stop ukidanju protugradne obrane“ pak poručuju da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u protuzakonitoj proceduri ukinula obranu od tuče, nazvavši njihovu analizu 'fantomskom'. Ističu da je sustav obrane od tuče, građen više od 50 godina sredstvima poljoprivrednika i lokalne samouprave te da oprema, nekretnine i infrastruktura sustava nisu vlasništvo DHMZ-a. 

'Gdje će završiti vrijedna oprema?

 - Financijski plan DHMZ-a za obranu od tuče iz godine u godinu smanjuje, a zadnje rakete nabavljene prije pet godina - Ovim potezom na otpadu će završiti oprema i sredstva vrijedna više od 15.000.000 kn. Kolika će ukupna šteta biti vidjet ćemo tek na kraju ove sezone i svih narednih - rekao je ispred inicijative Zorislav Šubarić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook