Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukidanjem epidemioloških mjera, krenule i aktivnosti zagorskih umirovljenika

U Krapinsko-zagorskoj županiji oživjele umirovljeničke aktivnosti


Ukidanjem većine epidemioloških mjera, uvedenih zbog pandemije i korona virusa, te toplijih travanjskih dana, oživjele su i aktivnosti zagorskih umirovljeničkih udruga, čiji članovi najviše vole izlete i međusobna druženja. Tako je pedesetak članova Matice umirovljenika grada Oroslavja  krenulo put Slavonije. Posjetili su Požegu, grad duge povijesti i središte Požeško-slavonske županije. Kad se odlazi u taj dio Slavonije, neminovnost je posjetiti i Kutjevo, grad sjajnih vina, romantičnih legendi i zanimljive ljubavne priče iz kutjevačkog podruma između Marije Terezije i baruna Franje Trenka. Manje je znano kako se tamo čuva  najveća bačva od slavonskog hrasta u kojoj se čuva kraljica vina-graševina. Nije izostao i posjet eko-etno selu Stara Kapela u Brodsko-posavskoj županiji, smještenom u maloj kotlini između pitomih brežuljaka, koje je biser ruralnog turizma.

Zabočani su se odlučili za posjet Lici. To podrazumijeva boravak na vrelu Gacke, posjet Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu, Otočcu  i „ličkoj metropoli“ Gospiću, sjedištu Ličko-senjske županije.

-Bilo nas je četrdesetak i bilo nam je predivno. A sljedeći izlet organiziramo u Sarajevo i Međugorje – kaže Nevenka  Gregurić, predsjednica Matice umirovljenika grada Zabok.

U carstvu tulipana

Za razliku od oroslavske i zabočke udruge, članovi Udruge umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani i umirovljenici s područja općina Lobor i Mače, odlučili su se za odlazak u susjednu Sloveniju. Njih šezdesetak željelo je posjetiti „najljepši park Slovenije“ Mozirski gaj, udaljen 33 kilometra od Celja. Najljepši je u ovo doba godine. Nekadašnje ilegalno odlagalište otpada mještani su, uz pomoć vrtlara, pretvorili  u impresivni cvjetnjak. Prostire se na sedam hektara i na 100 gredica zasađeno je 200.000 lukovica tulipana, koji su potkraj travnja i početkom svibnja bili u punom cvatu. A uz njih je i oko 500.000 komada raznoga proljetnoga cvijeća. Impresivno!  Četrdesetak kilometara dalje nalazi se Logarska dolina, kažu najljepša u alpskome svijetu. I ovdje je doživljaj bio potpun, posebice pogled na snijegom pokrivene vrhunce Kamniških alpa. Većina se odlučila za 15 minutno penjanje  do  slapa Rinka , sa 90 metara jedan od najviših slapova slobodnog pada u Sloveniji. Razgledali su i slap Palenk, popularno mjesto za vjenčanje prisegom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook