Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukida se obrana od tuče, branit ćemo se zaštitnim mrežama i osiguranjem uroda?!

U DHMZ-u smatraju kako je postojeći sustav obrane od tuče neučinkovit, zagađuje okoliš i nema uporište u znanosti. Predsjednik raketara Hrvatske ima drugačije argumente. Stoga su pokrenuli i peticiju protiv ukidanja obrane od tuče


Ministarstvo poljoprivrede na javno je savjetovanje dalo nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče. Nadležno za nadzor nad provođenjem Zakona je Ministarstvo poljoprivrede dok operativnu provedbu Zakona provodi Državni hidrometeorološki zavod. Postojeći sustav obrane od tuče financira se iz Državnog proračuna RH, sredstvima proračuna županija s branjenog područja te proračunskim sredstvima Grada Zagreba, a provodi se samo na jednom dijelu teritorija - u 13 županija.

Mišljenje DHMZ-a
Naime, stručno mišljenje Državnog hidrometeorološkog zavoda kao i Svjetske meteorološke organizacije te međunarodne znanstvene i stručne zajednice jest da sustav obrane od tuče kako je određen postojećim zakonodavnim okvirom nema uporište u znanosti niti nedvojbene rezultate koji bi ukazivali na njegovu učinkovitost.
''Također, održavanje sustava županijama s branjenog područja je značajno financijsko opterećenje, a bez jasnih dokaza o njegovoj učinkovitosti. Nadalje, postojeći sustav obrane od tuče problematičan je i sa stajališta zaštite okoliša obzirom na nekontrolirano zasijavanje atmosfere srebrnim jodidom te posljedično njegovim taloženjem na tlu, stoji u između ostalog, u nacrtu.''

Mreže i osiguranje
Još se ističe da je tuča jedna od prirodnih nepogoda koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, najčešće na ograničenim područjima i periodično te uzrokuje znatno manju štetu u odnosu na pojedinačnu štetu od drugih prirodnih nepogoda u poljoprivredi (suša, mraz, poplava, požar). Preporuke Svjetske meteorološke organizacije te međunarodne znanstvene i stručne zajednice su dabs se zaštita poljoprivrednih dobara od tuče učinkovito rješava fizičkom zaštitom u vidu zaštitnih mreža ili sustavom osiguranja prihvatljivom širem krugu korisnika. Cilj ovog Zakona je staviti van snage Zakon o sustavu obrane od tuče čime će se ukinuti sustav obrane od tuče i prestati operativno djelovanje obrane od tuče, navedeno je u prijedlogu.'

Odluka pred saborskim zastupnicima
Odluku o prestanku operativnog djelovanja obrane od tuče donosi Hrvatski sabor pa bi se ona trebala naći i pred saborskim zastupnicima.

Salatko: Nije istina da je obrana od tuče neučinkovita
Predsjednik Udruge raketara Hrvatske Josip Salatko se ne čudi ovakvoj odluci, jer je, na nju, naglašava', upozoravao. S njihovim argumentima da je obrana od tuče neučinkovita se ne slaže. - Ne mogu mi reći da je znanstveno neutemeljena, kada ju je potvrdilo pet nobelovaca - ogorčen je Salatko.  Ako u Saboru ne budu 'spali', možda se bude netko pital i rekel: Halo, tu nekaj ne štima. No, ako se izglasa, više je nemamo - dodao je. 

– Ne mogu mi reći da Europa nema obranu od tuče. To nije istina. Sve zemlje oko nas je imaju. Slovenija koja je ukinula obranu od tuče sada ima avionsku obranu. Pa EU je 2016. godine odvojila 16 milijardi eura za pojačanu obranu od tuče, a sad je naši 'pametnjakovići' žele ukinuti – rekao je Salatko. Čini se da ćemo se od tuče u 2021. morati braniti zaštitnim mrežama i osiguranjem. – Ni jedno osiguravajuće društvo neće vas osigurati ukoliko nemate mreže. A što će mi onda mreže? I koliko ćemo te plastike gomilati godišnje i na koje sve oranice i njive ih trebamo postaviti – pita se Salatko.

Puno je još nepoznanica, a vremenske prilike su nam sve čudnije i nepredvidive.

Pokrenuto potpisivanje peticije

U međuvremenu je pokrenuto i potpisivanjem peticije protiv ukidanja obrane od tuče. - Govori se da Zagorci strahuju za trsje i kuruzu. No, ne stradaju samo poljoprivredni usjevi nego i stambeni i gospodarski objekti, automobili, tramvaji itd. – upozorava predsjednik udruge raketara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook