Prethodni članak
Sljedeći članak

Uhićenog maololjetnika na prosvjedu povezuju se Franciškovićem koji je u zatvoru. Odvjetnik tvrdi da je sve namješteno

Francišković je u Remetincu od studenog


Maloljetnik koji je na prosvjed ispred HDZ-a ponio dva molotovljeva koktela, nož i improvizirano hladno oružje - dobio je mjesec dana istražnog zatvora. Riječ je navodno o sljedbeniku ekstremista Franciškovića, piše RTL.

Što je planirao maloljetnik kojeg je s prosvjeda odvela policija? Molotovljevi kokteli i ostalo improvizirano oružje u ruksaku pokazuju ozbiljnu namjeru.

Mnogi ga već povezuju s glavnom zvijezdom anticovid prosvjeda Markom Franciškovićem kojeg se sumnjiči za poticanje na terorizam. Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak tvrdi - sve je namješteno, dokaza nema.

"U godinu dana koliko je u pritvoru, skoro godinu dana, nijedan dokaz nije dan da bi poticao na terorizam. Odjednom su se bacili na jednoga klinca. Mislim da to nije pravno relevantan svjedok, da su trebali smisliti nešto bolje", kazao je Hodak.

Maloljetnik s Trga žrtava fašizma osumnjičen za pripremanje terorizma, određen mu je istražni zatvor

Francišković je u Remetincu od studenog. U petak je odluka hoće li tamo još i ostati. Za sad se na uvjete u zatvoru - ne žali.

"Otac petero djece, intelektualac. Koji terorizam? Od terorizma nema niti T. Oni u pritvoru su vrlo korektni s njim. On je ovog trenutka u sobi zajedno sa Nadanom Vidoševićem, njih dvojica su sami u sobi, imaju televizor i tako dalje", kazao je Hodak.

Koja je veza Franciškovića i uhićenog maloljetnika, istraga tek počinje. Da je radikalizacija opasna, pogotovo mladih ljudi - najbolje svjedoči slučaj Danijela Bezuka koji je prije dvije godine s automatskom puškom došao na Markov trg. S 20 metaka pucao je po zgradi Vlade i teško ozlijedio policajca.

"Sasvim sigurno da je iza toga stajala određena politička agenda. I on nije izravno tamo poslan nego je indirektno izmanipuliran da to napravi. Sasvim jasno da bilo koja prijetnja potencijalno opasnim predmetima mora biti ozbiljno shvaćena", kazao je Dubravko Gvozdanić, sudski vještak za oružje.

"To u svakom slučaju izlazi iz nekakvih normalnih okvira. I to treba u svakom slučaju kritički promišljati. Međutim ako pogledate situaciju od subote policija je prije svega pravovremenom reakcijom spriječila ikakvu mogućnost da osoba dovede u opasnost da li sebe da li druge osobe. tu se policija pokazala kao jamac sigurnosti", kazao je Krešimir Mamić, voditelj Odjela za terorizam MUP-a.

Na tome im zahvaljuju čak i oni koji su prosvjed podržavali.

"Bilo tko tko ugrožava nečiju sigurnost, tko nosi bombe - u ovom slučaju to je stvar službi, ja se zahvaljujem službama što su odradile svoj posao i reagirale", kazao je Ivan Penava, šef Domovinskog pokreta.

Incidenti poput ovog u subotu - nasreću nisu učestali. A sigurnosna situacija u Hrvatskoj - uvjerava policija - je zadovoljavajuća, piše RTL. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook