Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici OŠ Ante Kovačića iz Zlatara kritički promišljaju o medijima i sami kreiraju medijske poruke

ERASMUS+ Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar ušla u drugu polovinu Međuškolskog partnerstva


The Media. Whatnext?! je projekt u sklopu programa Erasmus+ u kojemu sudjeluje Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar s četiri partnerske škole: iz Poljske, Litve, Češke i Slovačke. Projekt u kojemu se učenici šestih, sedmih i osmih razreda bave svim aspektima medija ušao je u drugu polovinu. Za njegovo je provođenje Agencija za mobilnost i programe Europske unije toj školi dodijelila bespovratno 23.377 eura, i to namjenski za svaku aktivnost koja je u projektu odobrena.

- Kad se govori o takvim EU projektima u sklopu Erasmusa, odmah svi pomisle samo na putovanja. Jest da su te aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja možda nešto najatraktivnije jer učenici u pratnji učitelja idu na razmjenu u inozemstvo, smješteni su kod vršnjaka i zajednički rade u radionicama vezanim uz projekt – govori Denis Vincek, školski projektni koordinator.

Zlatarske đake dosad je u sklopu projekta The Media. Whatnext?!vodio u poljski Tarnobrzeg i u litavsko selo Giedraiciaisa 600 stanovnika u kojemu je partnerska škola. I dok su učenici u Poljskoj izrađivali novine, tjedan u Litvi bio je posvećen reklamama. Učenici su samostalno kreirali reklame u obliku Instagram-storyja, a potom i kritički analizirali svoje ostvaraje.

- Prijateljstva koja smo sklopili na tim mobilnostima, vjerujem, trajat će cijeli život. Mediji su me oduvijek zanimali i prvi sam u našoj školi imao svoj kanal na YouTubeu. Naš školski knjižničar Denis Vincek koji vodi projekt prepoznao je da se dobro snalazim u snimanju i montaži, uključio sam se u školi u sve aktivnosti povezane s medijima, bio i urednik školskog lista Zlatarske Iskrice br. 60 koji je na Državnom LiDraNu proglašen superiornim u odnosu na sve ostale listove, bio sam na Državnoj smotri hrvatskog školskog filma u Sinju i očito je ta moja proaktivnost prepoznata te sam postao i članom školske Erasmus+ skupine i išao na razmjenu i u Poljsku i u Litvu – ističe petnaestogodišnjak Leonardo Rihtarić iz Ratkovca kraj Zlatara, danas učenik prvog razreda Srednje škole Zabok.

Vincek pak podsjeća na to da se projekt sastoji i od niza lokalnih aktivnosti. Učenici su se sastajali svaki petak nulti sat – a to će se nastaviti i ove školske godine – te istraživali o partnerskim školama i njihovim gradovima, pripremili izložbu zlatarskih znamenitosti, istraživali stare novine iz prošlog stoljeća tražeći članke o svojoj školi, a razgovarali su i s jednim od poznatijih hrvatskih novinara, svojim sugrađaninom Željkom Slunjskim o tome kakvo je novinarstvo bilo prije pola stoljeća, a kakvo danas.

U školskom projektnom timu je i 15 učitelja koji se redovito sastaju svaki mjesec i s učenicima provode lokalne aktivnosti u školskoj knjižnici koja je Erasmus+ kutak u Osnovnoj školi Ante Kovačića, Zlatar.

KREĆE I DRUGI PROJEKT

SuperART for inclusion

Uz projekt The Media, Whatnext?!, koji je sada na polovni, Osnovna škola Ante Kovačića, Zlatar dobila je financijsku potporu u iznosu 29.707 bespovratnih eura za još jedno Međuškolsko partnerstvo: SuperART for inclusion. Partneri dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Slovačke, Portugala i Španjolske. Projekt će trajati 24 mjeseca, a zlatarski osnovnoškolci posjetit će partnerske škole te ugostiti svoje vršnjake najesen sljedeće godine. Prikazat će iskustva socijalne inkluzije kroz origami i multimediju što se uspješno provodi niz godina u njihovoj školi, rekao je ravnatelj Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar Marijan Posarić.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora LUŽANI i čvora NOVA GRADIŠKA u smjeru Bregane, vozi se po dvije prometne trake. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program