Prethodni članak
Sljedeći članak

'U Zlataru se vidi pozitivan pomak, gradski proračun je utrostručen, a to je pokazatelj da smo na dobrom putu'

Povodom Dana grada Zlatara, 27. travnja, razgovarali smo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek o ostvarenim projektima i aktivnostima u proteklom razdoblju, kao i planovima


ZL: Dan Grada prigoda je za osvrt na učinjeno u proteklom razdoblju. Koje biste značajne ostvarene projekte izdvojili?

Auguštan – Pentek: Brojni su projekti ostvareni u protekle četiri godine. Asfaltirali smo 6875 m nerazvrstanih cesta u brojnim zlatarskim naseljima, asfaltirali 5289 m nogostupa u Riječkoj ulici, Ulici braće Radića, Ulici Anke Horvat i Varaždinskoj ulici, za koju slijedi druga faza uređenja nogostupa u ovoj godini te nogostupe u Belcu, od županijske ceste 2169 do osnovne škole te u Martinšćini. Rekonstruirana je vodovodna mreža u dužini 4155 m u naseljima Zlatar, Ratkovec, Borkovec, Znož i Donja Batina. U 2021. godini planira se rekonstrukcija vodovodne mreže u Borkovcu, produžetak Požgaji, u Donjoj Selnici u dužini 440 m, u Donjoj Batini u dužini 270 m, u Borkovcu u dužini 795 m te Puljkov brijeg 1047 m. Godišnje je utrošeno pola milijuna kuna na uređivanje i održavanje nerazvrstanih cesta te 100 tisuća kuna za zimsko održavanje nerazvrstanih cesta. Uređena su parkirališta, čime je Grad Zlatar bogatiji za 154 parkirna mjesta i 4 parkirna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom, uređeno je parkiralište kod zgrade suda i kod Doma zdravlja, a uvođenjem jednosmjernih ulica također su stvorena parkirališta.

Sanirana su 4 velika klizišta, u Belečkom Završju, Vinogradskoj ulici, Ulici Anke Horvat te klizište Donja Selnica, a u postupku je sanacija klizišta Sambolići u Gornjoj Selnici. Sanirani su mostovi u Vižanovcu i Ulici S.S. Kranjčevića u Zlataru, zacijevljeno 550 m odvodnih kanala, označena sva naselja i ulice na području grada. Radilo se i na uređenju groblja u Zlataru, Martinščini, Belcu i Donjoj Batini i izrađeni su projekti za uređenje sva četiri groblja. Novi sjaj dobili su i parkovi, kod Galerije, zatim Park hrvatske mladeži i park u Belcu, a mališani su dobili uređena dječja igrališta u Zlataru, u Parku hrvatske mladeži, kod dječjeg vrtića te u Belcu, u Donjoj Batini, a pred završetko je i igralište u Martinščini. Uređeno je i vježbalište fitness/street workout park na otvorenom, a izvršena je i rekonstrukcija te energetska obnova sustava javne rasvjete na području cijelog grada Zlatara čija je vrijednost iznosila 5,1 milijun kuna. U drugoj fazi, rasvjetu će dobiti sve ulice i naselja gdje rasvjete još nema, za što je procijenjena vrijednost 1,6 milijuna kuna. Valja spomenuti i projekt Aglomeracije Zabok – Zlatar, ukupno vrijedan 598 milijuna kuna, kojim je obuhvaćen i Grad Zlatar.

ZL: Bilo je tu i nekoliko kapitalnih projekata na koje ste posebno ponosni?

Auguštan – Pentek: Posebno me raduje dograđeni Dječji vrtić ‘Zlatarsko zlato’, vrijedan 10,5 milijuna kuna, od čega je 7,4 milijuna EU sredstava. Upisano je 53 nove djece, a prijavili smo i projekt adaptacije dječjeg vrtića čime bi se osigurao dodatni prostor za djecu te projekt Produljeni rad vrtića, čime bi se omogućio boravak djece u vrtiću i u kasnim poslijepodnevnim satima. Tu je i nastavak radova na rekonstrukciji našeg Sokolskog doma, u čiju je obnovu uloženo 10,5 milijuna kuna, od čega 9,2 milijuna Ministarstva kulture, a Grad i Županija sudjelovali su s 1,5 milijuna. Dovršeno je do sada 85 posto radova. Veseli me istaknuti da smo prvi grad u Zagorju koji je uveo 100% transparetno poslovanje – omogućen uvid u račune, ugovore, narudžbenice kako bismo povećali transparentnost ulaganja gradskog novca. Dobili smo najvišu ocjenu za proračunsku transprentnsot. Putem aplikacije ‘Na dlanu’ omogućeno je brže i lakše prijavljivanje komunalnih problema, putem aplikacije ‘Okusi zlatarskog kraja’ pružena je pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za lakši plasman domaćih proizvoda, a uvedena je i mogućnost prijave manjih komunalnih akcija od strane građana pod sloganom ‘Za ljepši Zlatar – Bitan – bitna si ti!’.Tako su podržane građanske akcije poput obnove klupa u centru Zlatara, strojno čišćenje gradskih ulica, kupnja i postavljanje lanterni, oglasnog stupa i gradskog sata. Postavljeno je autobusno stajalište u Martinščini, solarno autobusno stajalšte u Belcu te uveden besplatni bežični internet WIFI4EU u centrima Zlatara, Belca, Donje Batine i Martinščine. Rekonstruirana je cesta Donja Batina – Zlatar Bistrica. Zlatar je dobio i prvu gradsku punionicu za električna vozila, a bitno je istaknuti i da se gradi reciklažno dvorište u Donjoj Batini. Izradili smo i Strategiju razvoja poljoprivrede. Također, izgradnjom dvaju trgovačkih centara otvoreno je 50 – ak radnih mjesta.

ZL: Puno se ulagalo i u socijalne potpore te za učenike i studente?

Auguštan – Pentek: Povećana je naknada za novorođenu djecu, sufinanciran prijevoz učenika kako bi svima bio beplatan, sufinancirani udžbenici i radne bilježnice, uvedena je škola plivanja te omogućeno ljetovaje u Nerezinama za učenike trećih razreda. Ulagali smo i u škole, a povećali smo iznos i broj učeničkih i studentskih stipendija. Sufinanciramo boravak djece u vrtićima i čuvaonicama, uveli smo božićnice za umirovljenike, povećali sredstva udrugama, a pokrenuli smo i humanitarnu akciju ‘Velikim srcem za topli dom’ za gradnju kuće jednoj obitelji iz Zlatara za koju je u tijeku ishođenje građevinske dozvole kako bi zakonski mogli početi radovi.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni? Kako se s obzirom na koronakrizu punio proračun i koliko je kriza utjecala na planove?

Auguštan – Pentek: Preko 30 mil. kuna je direktno povučeno sredstava, partneri smo na projektima kojima je još toliko povučeno. Također neka ulaganja koja smo dogovorili su direktno financirana od njih. Svakako je korona utjecala na proračun prošle i ove godine, ali smo uspjeli smanjivati u nekim stavkama kako investicije ne bi zaostajale. Zadovoljna sam da se u Zlataru vidi pozitivan pomak i da ljudi koji dolaze u naš grad to govore. Proračun grada smo utrostučili, a to je pokazatelj da smo na dobrom putu.

ZL: Bliže nam se lokalni izbori. Objavili ste kandidaturu za još jedan mandat, a ako pobijedite, koji su planovi i želje za idući mandat?

Auguštan – Pentek: Planova je jako puno te svakako želim nastaviti razvijati naš grad. Prostornim planom je predviđena poduzetnička zona, ali samo stvaranjem preduvjeta i dobrim pregovaranjima novi gospodarstvenici će doći u naš grad, kao što sam to i dokazala dovođenjem nekih investitora. Svakako, u sljedećem mandatu naglasak je i na završetku započetih projekata, a to su: izgradnja sportske dvorane, uređenje gradskog trga, izgradnja novih nogostupa, cesta, parkirališta, mostova, dodatnih sadržaja koji su važni za građane, uređenje groblja I mnogi drugi. Imam viziju kako želim da izgleda naš grad, a to se vidi dosadašnjim radom. Građani znaju kako od bezličnog grada sad postajemo pravi mali gradić. Ukoliko su zadovoljni promjenama, dat će mi povjerenje da sa svojim timom gradim sliku grada budućnosti.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka Zlatarščankama i Zlatarščanima uz Dan grada?

Auguštan – Pentek: Drage sugrađanke i sugrađani, zahvaljujem vam na svim prijedlozima, kritikama i pohvalama koje su mi pomogle da protekle četiri godine radim za dobrobit svih nas. Na žalost, ni ove godine zbog korone ne možemo vam dati proslavu Dan grada, ali proći će i to i svi zajedno ćemo sve nadokanaditi. Svima vam čestitam Dan grada!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook