Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju nema dovoljno udomitelja za djecu

Na području Krapinsko - zagorske županije rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva za djecu ima 25 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 54 djece


Ponukani slučajem dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koji je potresao cijelu Hrvatsku, pokušali smo doznati kakva je situacija s udomiteljstvom djece u Krapinsko – zagorskoj županiji odnosno ima li dovoljno udomiteljskih obitelji, pod kojim uvjetima netko može biti udomitelj i kakva je situacija s posvojenjima djece.

Procedura za posvojenje

Kako nam je odgovoreno iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na području Krapinsko - zagorske županije rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva za djecu ima 25 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 54 djece. Kroz godine, prema podacima izdaje se sve manje rješenja o dozvoli za obavljanje udomiteljstva za djecu. Tako je 2017. i 2018. godine izdano 7 rješenja, 2019. 9 rješenja, 2020. 5 rješenja, a ove godine još niti jedno. - Prema podacima u SocSkrb aplikaciji proizlazi da u Krapinsko-zagorskoj županiji trenutačno ima ukupno 32 potencijalna posvojitelja, četvero djece koja imaju pretpostavke za posvojenje i za koje se procjenjuje da je posvojenje u najboljem interesu, dok je u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 8. travnja 2021. u županiji zasnovano osam posvojenja – kažu u nadležnom ministarstvu. Kakva je procedura za posvojenje, pitali smo Ministarstvo. - Bračni, izvanbračni drugovi ili osoba koja želi posvojiti podnijet će centru za socijalnu skrb prema svojem mjestu prebivališta pisanu prijavu namjere posvojenja i pisani zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Zahtjevu su podnositelji dužni priložiti dokumente poput rodnog lista, vjenčanog lista (za bračne drugove), dokaz o postojanju izvanbračne zajednice (za izvanbračne drugove) – pravomoćnu sudsku odluku, dokaz o državljanstvu, potvrdu liječnika o psihofizičkom zdravstvenom stanju, potvrdu poslodavca o zaposlenju i dokaz da se protiv podnositelja zahtjeva ni protiv članova njegova kućanstva ne vodi kazneni postupak.

Procjena podobnosti

Centar za socijalnu skrb provodi stručnu procjenu o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja na temelju socijalne anamneze, mišljenja psihologa, preporuke stručnog tima (sastavljenog od socijalnog radnika, psihologa i pravnika) o sposobnostima podnositelja zahtjeva. Osobe koje ispunjavaju zakonske uvjete za posvojenje su dužne sudjelovati u programu stručne pripreme za posvojenje, koji može provoditi centar za socijalnu skrb ili druga ustanova socijalne skrbi i organizacije civilnog društva koje su ovlaštene za provođenje tog programa stručne pripreme za posvojitelje. Nakon provedene stručne pripreme za posvojenje i nakon provedene stručne procjene, centar za socijalnu skrb će dati mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje u roku od šest mjeseci od zaprimanja pisane prijave i zahtjeva. Stručno mišljenje potom se pisanim putem dostavlja podnositeljima zahtjeva te ih nadležni centar za socijalnu skrb u roku od osam dana od dana dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje upisuje u registar potencijalnih posvojitelja. Centar za socijalnu skrb nadležan prema prebivalištu, odnosno boravištu djeteta će između potencijalnih posvojitelja koji su upisani u registar potencijalnih posvojitelja izabrati onoga koji je najprikladniji za određeno dijete, uzimajući u obzir osobine i potrebe djeteta opisane u izvješću o djetetu te stručno mišljenje centra za socijalnu skrb o podobnosti i prikladnosti potencijalnih posvojitelja – kažu u ministarstvu.

Broj udomitelja u padu

Na području koje pokriva CZSS Krapina trenutno su 4 udomiteljske obitelji u kojima je smješteno ukupno petero djece. - Ukupno je na smještaju 11 djece u udomiteljskim obiteljima, uključivši i udomitelje izvan našeg područja. Nažalost, unatoč naporima nadležnog ministarstva te akcijama koje poduzima Centar bilježimo stagnaciju, odnosno pad broja udomiteljskih obitelji. Procedura započinje dolaskom u Centar i podnošenjem zahtjeva za udomiteljstvom. Udomitelj mora korisniku osigurati uvjete koji omogućuju primjeren odgoj i nesmetan psihofizički razvoj, svi punoljetni članovi udomiteljske obitelji moraju dati pisani pristanak za smještaj korisnika. Pravilnikom su utvrđeni i stambeni uvjeti koje udomitelj mora ispunjavati, a koji se provjeravaju izlaskom na očevid – kaže Sergej – Augustin Erdelja iz CZSS Krapina te dodaje najbitnije: - Pored svih zakonskih uvjeta najvažnije je da osoba koja se želi baviti udomiteljstvom u to uđe čista srca, potaknuta željom za pomoć djeci koja iz bilo kojeg razloga ne mogu u tome trenutku živjeti u svojoj primarnoj obitelji. Najbitnija je toplina doma i prihvaćanje djeteta u obitelj, ne praveći razliku između udomljene i biološke djece – jer pružanje zaštite i ljubavi obitelji je osnovna vodilja cijelog procesa deinstitucionalizacije u kojem se polazi od pretpostavke da će dijete dobiti svu potrebnu pažnju i ljubav u udomiteljskoj obitelji u većoj mjeri nego li je to moguće u domu. Ljude koji su spremni na to, koji su spremni pomoći djeci u potrebi – mogu postati udomitelji.

Nedostatan broj udomitelja ni za jednu korisničku skupinu

I Iz CZSS Donja Stubica odgovaraju da nedostaje udomiteljskih obitelji. - Na našem području imamo samo četiri udomiteljske obitelji za djecu, od toga su tri srodničke obitelji te se vjerojatno nakon što prestanu pretpostavke za udomljavanje te djece neće baviti udomiteljstvom te jednu udomiteljsku obitelj koja se bavi tradicionalnim udomiteljstvom. Mi u našim udomiteljskim obiteljima imamo smješteno sveukupno osmero djece, druga djeca su nam udomljena na područjima koja nisu u našoj nadležnosti. Generalno broj udomitelja je u padu već dulje vrijeme i mi definitivno nemamo dostatno broj udomitelja za ni jednu korisničku skupinu – njihov je odgovor. U CZSS Zlatar Bistrica pojasnili su da se udomiteljstvo obavlja kao tradicionalno udomiteljstvo, udomiteljstvo kao zanimanje i srodinčko udomiteljstvo. Udomiteljstvo kao zanimanje obavlja se kao standardno udomiteljstvo i specijalizirano udomiteljstvo za djecu. - Na području nadležnosti CZSS Zlatar Bistrica postoje dvije obitelji koje se bave standardnim udomiteljstvom za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i koje na smještaju imaju po troje djece i dvije srodničke udomiteljske obitelji u kojima je na smještaju po jedno dijete-srodnik (unuk, nećak). Navedeni broj udomiteljskih obitelji za smještaj djece daleko je manji od broja udomiteljskih obitelji koje smještavaju odrasle osobe. Trenutno taj broj nije dostatan za smještaj ukupnog broja djece koja uslugu smještaja trebaju, već su ista smještena na području nadležnosti Centara iz susjednih županija - kaže Gordana Tkalec, dipl.soc.radnica.

Posvajanje djece

Na području nadležnosti CZSS Zabok s Podružnicom Klanjec registrirano je ukupno 11 udomiteljskih obitelji, od čega je 7 srodničkih, koje zbrinjavaju djecu koja su im bliski rod, i nisu potencijalni udomitelji za drugu djecu koja su bez adekvatne roditeljske skrbi. U ovih 11 obitelji ukupno je udomljeno 18 djece, od čega 9 u srodničkim obiteljima, a 9 u nesrodničkim.Tijekom godina primjećujemo pad broja udomiteljskih obitelji, a potrebe se povećavaju. Radi toga je sedmero djece s našeg područja smješteno izvan naše županije. – U registru posvojitelja RH trenutno je više od 1500 parova ili pojedinaca, dakle osoba koje žele posvojiti djecu, a broj djece s ispunjenim pretpostavkama za posvojenje daleko je manji. Posvojitelji se žale da više godina čekaju posvojenje, neki ga nikad ne uspiju realizirati. S druge strane, potrebe za udomljavanjem djece su svakodnevne. Dakle, parovi koji žele posvojiti dijete, na taj način postati roditelji i pružiti ljubav i dom djetetu, možda bi htjeli razmisliti o mogućnosti da budu biti udomitelji? Nakon stjecanja dozvole za udomiteljstvo, ukazat će se potreba za smještajem djeteta za nekoliko dana, najviše tjedana. Potencijalni posvojitelji, razmislite! –pozivaju iz zabočkog Centra.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook