Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju mnogo djece i odraslih treba smještaj, a udomitelja nedostaje

Tribina u Krapini samo je početak jedne šire kampanje o promoviranju udomiteljstva


Centar za socijalnu skrb Krapina, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina zajednički su organizirali tribinu koja aktualizira temu udomiteljstva kao oblika skrbi izvan vlastite obitelji. Tribina se je održala u Krapini, u prostorijama Društva Crvenog križa KZŽ. Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se osobi (djetetu ili odrasloj osobi) u obiteljskom okruženju pruža briga primjerena njenoj dobi i potrebama. Razlozi zbog kojih se dijete ili odrasla osoba smještava u udomiteljske obitelji su mnogobrojni. Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem. Odrasle osobe koje se smještavaju u udomiteljske obitelji nisu u mogućnosti brinuti se o sebi, a najčešće je riječ o starijim i nemoćnim osobama te osobe s tjelesnim, osjetilnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem. U Krapinsko zagorskoj županiji se danas, veliki broj djece ili odraslih osoba nalazi u potrebi skrbi izvan vlastite obitelji, dok se s druge strane suočavamo s značajnim nedostatkom udomitelja.

Suzana Gumbas, socijalna radnica u CZSS Krapina, koja radi u timu za udomiteljstvo djece, rekla nam je kako su potrebe za udomiteljstvom sve veće. - Nama je broj udomitelja kontinuirano u padu pa nam je i cilj ovom aktivnošću promovirati udomiteljstvo, progovoriti o tome što je udomiteljstvo, tko se time bavi i tko se može baviti te koje uvjete mora osoba ispunjavati. Ovoj tribini prisustvuju i udomitelji koji će ispričati kakva su njihova iskustva u udomljavanju. Postoje udomitelji za djecu i udomitelji za odrasle osobe, trenutno na području nadležnosti našeg CZSS Krapina trenutno imamo pet udomitelja za djecu. Na tribini ćemo otvoriti i pitanje na koji način dalje promovirati udomiteljstvo – istaknula je Gumbas te dodala što sve osoba mora ispunjavati kako bi postala udomitelj. Osoba mora mora imati prebivalište i državljanstvo u Hrvatskoj te osoba mora ispunjavati neke zakonske uvjete. Osoba zahtjev za udomiteljstvo može podnijeti Centru za socijalnu skrb, ovisno o mjestu gdje osoba živi, zatim CZSS tada provodi stučni postupak sa kojim propituje uvjete kao što su stambeni kriteriji, da su svi članovi obitelji suglasni sa time... Uz sve to osoba mora proći osposobljavanje za udomitelje koje provodi Obiteljski centar. - Nakon toga, udomitelj dobiva licencu za obavljanje udomiteljstva na rok od 5 godina i u tom razdoblju smo sa udomiteljem u kontaktu. Pošto nam zadnjih godina udomitelja fali u odnosu na naše potrebe, kapaciteti u udomiteljstvu se nam jako brzo pune. Dakle, jako brzo kada udomitelj dobije licencu, dobije osobu na udomiteljstvo. Danas ćemo na tribini čuti i brojke i za druge centre na području naše županije. Naše potrebe za udomiteljstvom su sve veće, u 2019. godini smo tako imali 16 zahtjeva za smještaj, a imamo samo 5 udomitelja koji pružaju uslugu smještaja. - kazala je Gumbas.

Ova tribina kao prva u nizu aktivnosti aktualizira udomiteljstvo kao izvaninstitucionalni oblik skrbi s potencijalom za širenje mreže udomitelja. U suradnji s partnerima, GDCK Krapina te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Ured Krapina slijede radionice za ciljane skupine zainteresirane javnosti za bavljenje udomiteljstvom.

Ravnatelj CZSS Krapina Sergej Augustin Erdelja rekao nam je kako su ovakve tribine izrazito važne te da je ovo samo početak šire kampanje o promoviranju udomiteljstva. - Za nas ovakva tribina predstavlja veliku važnost, mi želimo kao Centar zajedno sa partnerima CZSS Donja Stubica i ostalim partnerima promovirati udomiteljstvo kao jedan znatno bolji oblik skrbi za odrasle u potrebi, a posebno i za djecu. Ova tribina je samo početak jedne šire kampanje s kojom krećemo, nastavit ćemo također i sa ciljanim edukacijama usmjerenim prema grupama ljudi za koje smatramo da bi mogli biti dobri potencijalni udomitelj. Isto tako cilj nam je promovirati i mogućnost profesionalnog udomiteljstva, o čemu smo razgovarali s HZZ-om ovdje u Krapini, koji će nam pomoći organizirati jednu radionicu za nezaposlene osobe kako bi predstavili mogućnost profesionalnog bavljenja udomiteljstvom. Na području koje pokriva naš CZSS ima sedam udomitelja za odrasle osobe, od kojih se jedna udomiteljica profesionalno bavi time, i imamo pet udomitelja za djecu – istaknuo je ravnatelj.

Tribini je pristvovala i Dragica Malogorski koja se bavi udomiteljstvom već deset godina. - Ja sam već deset godina udomiteljica, brinem o jednoj odrasloj odsobi. Odlučila sam se na to jer želim pomagati potrebitima. Ni ja nisam odmah znala što je udomiteljstvo nego sam nakon što sam primila u kuću osobu na mjesec, dva, došla sam do informacije u CZSS da mogu podnijeti zahtjev da toj osobi budem udomitelj. Taj posao nije baš lagan, treba se stalno brinuti o osobi, ali jednostavno sam željela sam pomoći toj osobi jer je došao iz siromašne obitelji – ispričala je Dragica i dodala kako je nakada koju primaju za udomiteljstvo pristojna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook